časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schlegel – kvalita a preciznost tradičního výrobce z Německa

|

David Šenk, GHV Trading, spol. s r. o.
 
Již druhým rokem společnost GHV Trading dodává na český trh ovládací a indikační prvky německé firmy Georg Schlegel GmbH. Od svého založení v roce 1945 firma zaměřila svůj výrobní program na přepínací a indikační prvky pro elektrická zařízení.
 
Díky mnohaletému působení v oboru si společnost vysloužila pověst kvalitního výrobce. Vedle vysoké technické úrovně a precizního provedení nabízejí výrobky i velmi líbivý a výrazný design. Tento trend přinesl firmě Schlegel mnoho ocenění, poslední zatím za novou řadu ovladačů Rondex M (iF product design award 2008 – obr. 2).
 
V současnosti má firma okolo sto padesáti zaměstnanců a řadí se ke čtyřem největším evropským výrobcům této techniky. Hlavní předností produktů firmy Schlegel zůstává vysoká kvalita, ergonomie, funkčnost a originální design. Další výhodou je opravdu široký sortiment ovladačů, přepínačů, tlačítek, bezpečnostních tlačítek apod. Samozřejmostí je možnost podsvícení.
 
Všechny ovladače mají krytí IP65. U vybraných typů lze pomocí silikonových krytek zvýšit krytí až na IP67. Speciální fóliová tlačítka mají krytí dokonce IP69. Takto široký sortiment není jednoduché rozdělit, nejběžnější je řazení podle velikosti a tvaru montážního otvoru:
  • kruhový s průměrem 16 mm (obr. 3a):
    – Oktron,
    – Oktron-R,
    – S16,
    – Quartron,
    – RX;
  • kruhový s průměrem 22 mm (obr. 3b):
    – Rontron-Q-Juwel,
    – Rontron-R-Juwel,
    – RX-Juwel,
    – Rondex,
    – DUX-Basic,
    – RVA,
    – DUX-Standard,
    – QUARTEX-R;
  • kruhový s průměrem 30 mm:
    – Kombitast-R;
  • čtvercový 24 × 24 nebo 26 × 26 mm (obr. 3c):
    – Quartron-Juwel,
    – Quartex-Juwel.
Kontaktní jednotky tvoří nezanedbatelnou část výrobního programu firmy a svým rozsahem směle konkurují ovládacím hlavicím.
 
Dělí se na dva základní typy, a to:
  • Modulové kontaktní jednotky – zde si zákazník sestavuje podobu spínacích i rozpínacích kontaktů sám. Každý jednotlivý modul (obr. 4a) vykonává specifickou funkci. Na jednu ovládací hlavici lze aplikovat až osm modulů různých typů. Jedná se samozřejmě o moduly spínací a rozpínací, dále moduly pro osvětlení nebo se západkovou funkcí. Umožňují spínat proudy do 5 A. Připojení je pomocí šroubů či pružin. Tyto kontaktní jednotky lze kombinovat jen s vybranými typy ovládacích hlavic.
  • Sdružené kontaktní jednotky – většinou kombinace spínacích nebo rozpínacích kontaktů (obr. 4b). Na jednu hlavici je možné použít vždy jen jednu kontaktní jednotku. Operační dráha může být podle konstrukce a použití jednotky buď 3, nebo 6 mm. Umožňují spínat proudy do 100 mA (elektronické) nebo do 3 A (silové), připojení je pomocí šroubů, konektorů faston nebo na desku plošných spojů. I tady platí, že je lze kombinovat jen s určitými ovládacími hlavicemi.
Do výrobního programu patří i svorkovnice. Jsou vhodné pro průmyslové aplikace, distribuci a měření, pro výtahy apod. Lze vybírat z různých typů připojení vodiče:
  • šroubové,
  • pružinové,
  • IDC systém (Phoenix).
Svorkovnice se šroubovým připojením patří mezi nejmenší na trhu vzhledem k jejich výšce, šířce a délce pro příslušný průřez vodiče. Další výhodou oproti konkurenci je relativně velký připojovací prostor svorkovnic. Pružinové svorkovnice, a zejména svorkovnice se zářezovým systémem (IDC), kde není třeba odstraňovat izolaci vodiče, významně zkracují celkovou dobu montáže. Svorkovnice se dodávají pro průřezy vodičů od 2,5 do 240 mm2.
 
Ve snaze vyjít svým zákazníkům co nejvíce vstříc společnost Schlegel neustále inovuje svůj sortiment a doplňuje ho o nové výrobky.
 
Dále jsou v tomto článku popsány některé z nich za rok 2008.
 

Nové kontaktní jednotky řady B…

Vůbec poprvé jsou sdružené kontaktní jednotky dostupné se šroubovým připojením. Umožňují připojení do průřezu 2,5 mm2. Vodiče se připojují postranně šrouby, které se dotahují na zadní straně jednotky. Výhodou je malá montážní hloubka. Systém upínaní je použit z řadových svorkovnic (OSK), který je charakteristický dobrým rozložením upínací síly na vodič a ochrannou proti uvolnění.
 

Kontaktní jednotky s chybovým vypnutím

Dobře známý bezpečnostní systém pro jednotky typu M… je nyní dostupný také pro typ D… a pro typ A… (sdružené) s připojením na konektory faston. Tento patentovaný systém se používá pro vyloučení chybné montáže ovládací hlavice na kontaktní jednotku. Celý sytém je založen na pomocném kontaktu, který se jednoduše otevře při uvolnění ovládací hlavice z jednotky. Další výhodou je okamžité vypnutí instalace při mechanickém poškození ovládací hlavice. Lze je kombinovat s veškerými typy bezpečnostních tlačítek.
 

Ovládání bezdrátově

Další novinkou, kterou firma Schlegel uvedla na trh, jsou nové modulové jednotky. Poprvé byly tyto výrobky prezentovány na letošním veletrhu Vienna-Tec. Kontaktní jednotky označení DMF_A a DMF_B umožňují bezdrátový přenos signálu bez nutnosti interního napájení vysílače. Energie potřebná k přenosu je vytvářena malým elektrickým generátorem využívajícím pohyb samotného tlačítka při stisknutí.
 

Mezi hlavní výhody patří:

  • provoz bez napájení a bez údržby (není nutné měnit baterie),
  • montáž bez instalace kabelů nebo vodičů,
  • dosah signálu až 300 m (ve volném prostoru),
  • protokol EnOcen,
  • jednoduché nastavení přijímače,
  • malá montážní hloubka,
  • možnost kombinace s různými ovladači.
Tento článek obsahuje pouze základní informace o výrobním programy firmy Schlegel.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese: http://www.ghvtrading.cz
 
Obr. 1. Rok 1952 – vývoj prvního tlačítka
Obr. 2. Rondex M
Obr. 3. Tlačítka různých velikostí a montážních otvorů
Obr. 4. Kontaktní jednotky – a) modulová, b) sdružené
Obr. 5. Nové kontaktní jednotky řady B…
Obr. 6. Kontaktní jednotky s chybovým vypnutím
Obr. 7. Kontaktní jednotky pro bezdrátový přenos