časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Schémata z cloudu

EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Na veletrhu SPS 2019 byl představen nový cloudový software EPLAN eBuild, určený pro tvorbu elektrotechnických a pneumatických schémat či hydraulických obvodů. Je zaměřen na ty uživatele platformy EPLAN 2.8, kteří hledají cestu do cloudového prostředí. K využití nového softwaru stačí být registrován v cloudovém prostředí EPLAN ePulse a využívat platformu EPLAN verze 2.8. Nový software EPLAN eBuild je dodáván v licenci Freemium.

„Se systémem EPLAN eBuild dostávají zákazníci jednoduchý, ale výkonný nástroj, který umožňuje vytvářet počáteční návrh projektu v cloudovém prostředí,“  říká viceprezident Cloud Business Hauke Niehus.

Pan Hauke Niehus
Obr. 1. Pan Hauke Niehus

Zmíněný softwarový nástroj otevírá zcela nové možnosti inženýrské práce jako součásti cloudových služeb EPLAN ePulse a právem poutá pozornost uživatelů. Metoda práce je zcela nová a je navržena tak (v souladu s využitím v cloudovém prostředí), aby se software snadno aplikoval. Pro uživatele, kteří už pracují s platformou EPLAN, jsou první kroky velmi snadné, neboť nový software nevyžaduje žádné školení nebo zdlouhavé začátky. Jednoduše se zaregistrují do cloudového prostředí EPLAN ePulse, otevřou projekt, vyberou úlohu a software pouhým klikáním myši konfiguruje elektrotechnická schémata založená na systému EPLAN Electric P8 nebo pneumatická či hydraulická schémata založená na systému EPLAN Fluid.


Obr. 2. Konfigurace je snadná – příklad brusky v podobě kompletní konfigurace stroje

Rychlejší práce díky technice maker

Viceprezident Cloud Business Hauke Niehus stručně a výstižně vysvětluje, co nová služba přináší: „S EPLAN eBuild dostávají naši zákazníci jednoduchý, ale výkonný nástroj, který umožňuje vytvářet počáteční návrh projektu v cloudovém prostředí. Nový princip dává možnost automaticky s využitím knihoven maker vytvářet schémata standardních obvodů, což výrazně šetří čas a práci při přípravě návrhu automatizovaných systémů.“


Obr. 3. Ukázka konfigurace 24V napájecího zdroje SITOP

Logika přiložena

Na EPLAN eBuild je výjimečné to, že místo dat pro jednotlivá zařízení a komponenty zpřístupňuje uložená makra pro celá elektrotechnická schémata i schémata pneumatických a hydraulických obvodů. Protože tato makra obsahují i odpovídající logiku a proměnné, velmi zrychlují proces konstruování. Ovládání softwaru je tak jednoduché, že se stává pro uživatele hračkou. Ti se tak mohou plně soustředit na své klíčové kompetence a dosavadní metoda copy and paste se stává minulostí. Další výhodou, kterou EPLAN nabízí svým zákazníkům, je zvýšení kvality dokumentace: je totiž možné použít již předem vytvořené a vyzkoušené šablony. Knihovny se úspěšně rozšiřují – v průběhu veletrhu SPS 2019 byly k dispozici první balíčky v angličtině a němčině. EPLAN v současné době jedná s mnoha výrobci komponent, aby rozšířil nabídku knihoven o jejich přístroje a zařízení. Cílem je dosáhnout nejširší možné dostupnosti konfigurátorů, aby byli maximálně uspokojeni všichni uživatelé EPLAN ePulse. Protože data jsou uživatelům poskytována prostřednictvím cloudu, je mnohem snazší je udržovat aktuální.


Freemium – cenová strategie, ve které produkt nebo služba (většinou digitální nabídka nebo aplikace jako software, média, hry nebo webové služby) je poskytována zdarma, ale další služby a vlastnosti jsou zpoplatněné.
Zdroj: https://it-slovnik.cz/pojem/freemium/