časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sběrnicové systémy firmy WÖHNER – komplexní řešení při výrobě rozváděčů

|

číslo 11/2003

rozváděčová technika a přístroje

Sběrnicové systémy firmy WÖHNER – komplexní řešení při výrobě rozváděčů

Gustav Holub

Firma Wöhner, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost GHV Trading, byla založena v roce 1929. Její výrobní program se od počátku orientoval na výrobu komponent pro rozváděče. Po válce velmi intenzivně rozvíjela výrobu plastových ochranných dílů. Největší rozmach firmy nastal v 80. a 90. letech minulého století, kdy se zaměřila na vývoj a výrobu celých sběrnicových systémů pro snadnou a modulární konstrukci a montáž zejména průmyslových rozváděčů.

V následujícím článku zmíněné sběrnicové systémy a jejich komponenty alespoň rámcově představíme a čtenáře seznámíme s jejich nejdůležitějšími přednostmi.

Obr. 1.

Základním kritériem při výběru vhodného konstrukčního systému je jeho proudová zatížitelnost, se kterou úzce souvisí prostorové požadavky.

Firma Wöhner v současné době uživatelům nabízí šest sběrnicových systémů charakterizovaných proudovou zatížitelností a roztečí sběrnic (obr. 1):

  • 40mm sběrnicový systém do 360 A,
  • 60mm sběrnicový systém do 630 A,
  • 60mm sběrnicový systém do 2 500 A,
  • 100mm sběrnicový systém do 1 250 A,
  • 185mm sběrnicový systém do 2 500 A,
  • centrální napájení (pro přívod) do 3 200 A.

Nejpoužívanější z nich je 60mm sběrnicový systém, který je podle typu použitých sběrnic dimenzován do 630 A (s jednoduchými plochými sběrnicemi) nebo do 2 500 A (při použití profilových sběrnic, obr. 2).

Základem každého sběrnicového systému jsou vlastní sběrnice a jejich držáky. Konstrukce těchto prvků určuje maximální proudovou zatížitelnost sytému. Spodní hranice proudové zatížitelnosti není definována, vzhledem k rozměrové a cenové optimalizaci však obvykle nebývá nižší než 200 A.

Obr. 2. Obr. 3.

Držáky plochých sběrnic jsou dodávány ve čtyřpólovém, třípólovém nebo jednopólovém provedení (pro samostatný vodič PE//N). Mechanismy uchycení sběrnic v držácích jsou vyrobeny tak, že jeden typ držáku umožňuje uchycení libovolné ploché sběrnice šířky 12, 15, 20, 25 a 30 mm a tloušťky 5 nebo 10 mm. Zatímco u třípólového držáku se velikost uchycovaných sběrnic nastavuje společně pro všechny sběrnice, na čtyřpólovém držáku je možné samostatně nastavit velikost čtvrté sběrnice (PE/N).

Držáky profilových sběrnic vyrábí firma Wöhner ve třípólovém a jednopólovém provedení pro odlehčený H-profil (do 1 250 A) a standardní H-profil (do 1 600 A). Pro HH-profil (do 2 500 A) je v současné nabídce pouze třípólový držák. Výhodou použití profilových sběrnic je velká úspora prostoru (srovnatelnou proudovou zatížitelnost dovolují až systémy s roztečí 185 mm). K uchycení sběrnic do držáků a upevnění navazujících komponent (adaptérů, pojistkových spodků, odpínačů apod.) již není zapotřebí žádné speciální nářadí; montážní technik vystačí se šroubovákem. Navazující komponenty systému se bezpečně a spolehlivě uchycují záklapnými mechanismy (obr. 3).

Obr. 4.

Významnou předností sběrnicových systémů firmy Wöhner je také možnost dokonalé ochrany téměř všech živých částí systému před dotykem (obr. 4).

Sběrnicový systém je možné chránit zdola a ze stran plastovou vanou, boky a hrany speciálními lištami, konce sběrnic kryty pro nacvaknutí na držáky sběrnic a horní část krytem volného pole (na obr. 4 není zobrazen) nebo krytem vlastní sběrnice. Zákazník může zvolit i kompromisní řešení omezené ochrany, která se však v oblasti bezpečnosti rozhodně nedoporučují.

K dispozici je široký sortiment konstrukčních prvků sběrnicových systémů. Sem patří adaptéry, pojistkové spodky, pojistkové odpínače, odpínací lišty a množství dalších modulárních komponent (podrobnější informace budou uveřejněny v některém z příštích čísel ELEKTRO).

Výhody sběrnicového systému jako komplexního řešení průmyslových rozváděčů lze shrnout do těchto bodů:

  • snadná montáž, demontáž, opravy a výměny jednotlivých komponent díky jednoduchému systému upevňování na sběrnice,

  • snadná konstrukce, zaměnitelnost a údržba plynoucí ze stoprocentní modularity systémových komponent,

  • efektivní využitelnost prostoru systémů s vysokou proudovou zatížitelností, především díky systémům s profilovými sběrnicemi,

  • vysoký stupeň bezpečnosti, zajištěný především dokonalou ochranou systému a jeho konstrukčních prvků kryty a kvalitními izolačními materiály.

V případě zájmu o podrobnější technické údaje sběrnicových systému, o zaslání katalogu apod. kontaktujte firmu

GHV Trading, s. r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: 541 235 532-4
fax: 541 235 387
e-mail: ghv@ghvtrading.cz
http://www.ghvtrading.cz