časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sarel – teplo pod kontrolou

|

číslo 10/2006

Sarel – teplo pod kontrolou

Ing. Jarmila Válková,
Schneider Electric CZ, s. r. o.

Růst podílu elektroniky v přístrojích, miniaturizace komponent a vstup výkonové elektroniky do spínacích a ovládacích prvků předznamenávají nezbytnost zabývat se kontrolou a řízením vnitřní teploty rozváděčů. Dva určující faktory v procesu průmyslu jsou spolehlivost a hledání stavu minimální poruchovosti. I sebemenší porucha má za následek značné ztráty.

Proudová zatížitelnost a životnost samotných elektrických komponent jsou přímo závislé na teplotě a vlhkosti uvnitř rozváděče. Ideální hodnoty jsou od +10 do +45 °C pro teplotu a 30 až 90 % pro relativní vlhkost. Řešení těchto problémů jsou různá a závisejí na podmínkách prostředí, typu zařízení v rozváděči a na ceně. V určitých případech je postačující použít větší rozváděč nebo ventilátor. Jsou-li teploty vyšší, je třeba instalovat chlazení, např. výměníky vzduch-vzduch, popř. vzduch-voda, nebo chladicí jednotky.

Přístroje značky Sarel nabízejí široký rozsah řešení, která jsou přizpůsobena všem požadavkům praxe, tzn. od jednoduchých samoventilačních mřížek, přes ventilátory, topení, prvky regulace, výměníky až po chladicí jednotky. Společnost Schneider se snaží neustále zdokonalovat nabídku, a proto bude koncem roku rozšiřovat dosavadní sortiment o nové ventilátory, zapouzdřená topení a tepelné regulátory.

Inovace ventilátorů

Ventilátory se mění nejenom po technické stránce, ale i designové. Byla zvětšena výkonná plocha povrchu mřížky a rozšířen sortiment o jednu barvu. Nové ventilátory značky Sarel budou standardně dodávány ve dvou barvách, a to v odstínu RAL 7032 a RAL 7035. Téměř u všech typů byly zvětšeny průtoky při zachování stejného rozměru montážního otvoru, tzn. že rozsah průtoků se pohybuje od 38 do 850 m3·h–1; doposud to bylo pouze 24 až 625 m3·h–1.

Obr. 1.

Sortiment výrobků značky Sarel pro regulaci a řízení tepla

Zlepšuje se také bezpečnost:

  • lepší vodicí montážní klipy (možnost použití jak pro oceloplechové, tak pro polyesterové a nerezové rozváděče),
  • nový sklon mřížky (záruka stupně krytí IP54),
  • speciální zádržný systém pro filtr (zabránění posunu filtru při zanesení),
  • polyuretanové těsnění,
  • provedení EMC s odstíněním.

Další novinkou jsou čtyři druhy filtrů – standardní, jemné, filtry proti hmyzu a filtry do prostředí s výskytem oleje.

Chlazení

Pro snížení vnitřní teploty rozváděčů se jako nejefektivnější řešení instalují buď výměníky, nebo přímo chladicí jednotky. V sortimentu Sarelu jsou výměníky vzduch-vzduch nebo výměníky vzduch-voda. Oba typy jsou nabízeny pro boční a horní montáž, stejně jako chladicí jednotky.

Topná tělesa nové generace

Nedílnou součástí příslušenství rozváděčů jsou topná tělesa. Jsou určena k temperování rozváděčů v zimě a ke snižování vlhkosti. V současné době je nabízen široký sortiment topení (většinou s hliníkovou kostrou) jak s integrovaným ventilátorem, tak bez něj. Topná tělesa nové generace mají plastový povrch, což vede ke snížení povrchové teploty, a tím především k vyšší úrovni ochrany obsluhy. Zákazníci mohou volit topná tělesa s integrovaným ventilátorem nebo bez něj (tělesa s integrovaným ventilátorem mají povrchovou teplotu dokonce <50 °C).

Přednosti:

  • technologie PTC (Positive Temperature Coefficient, kladný teplotní součinitel),
  • malé rozměry,
  • dvojitá izolace,
  • rychlá instalace (montáž na lištu DIN).

Prvky tepelné regulace

I tepelné regulátory Sarel změní koncem tohoto roku design. Mimo jiné bude rozšířena nabídka také o přednastavené termostaty a hygrostaty. Jejich výhoda spočívá ve spolehlivosti instalace. Vnitřní teplota v rozváděči je určena instalovaným elektrickým zařízením, a tak jakákoliv změna teploty znamená problémy pro instalaci.

Existují dva důsledky nesprávné regulace:

  • teplota je příliš vysoká Ţ zkrácení životnosti citlivých zařízení,

  • teplota je příliš nízká Ţ zkrácení životnosti ventilátorů, větší množství nečistot zachycených na filtru ventilátoru.

Přednastavené termostaty nedovolují žádnou změnu regulace!

Systém rozváděčových skříní značky Sarel včetně veškerého příslušenství je distribuován prostřednictvím partnerských velkoobchodů společnosti Schneider Electric, a to pro snadnější a rychlejší dostupnost v každém regionu.

Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13, 186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: info@cz.schneider-electric.com
www.schneider-electric.cz