časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sarel – systém rozváděčových skříní

|

číslo 4/2006

Sarel – systém rozváděčových skříní

Jarmila Válková, Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric ve svém sortimentu nabízí systém rozváděčových skříní značky Sarel, který je určen především do oblasti průmyslu a infrastruktury.

Vlastnosti a provedení

Na trhu je široká nabídka rozváděčů různých rozměrů, od malých průmyslových skříněk Pilote, rozváděčů Spacial 3D do 1 200 mm, přes velké samostatně stojící skříně Spacial 18500, systém řadových skříní Spacial 6000, ovládací pulty po datové skříně CaSys. Další možnost výběru je podle materiálu – Sarel nabízí oceloplechové rozváděče i polyesterové rozvodnice, verze z korozivzdorné oceli nebo v úpravě EMC. Rozváděčové skříně Sarel se vyznačují vysokým stupněm krytí, které je důležitým parametrem mechanického provedení skříně. Chrání obsluhu před nebezpečným dotykem živých částí a rovněž chrání zařízení uvnitř skříně před vniknutím cizích pevných těles nebo před škodlivými účinky způsobenými vniknutím vody či prachu. Běžně používané krytí pro volně stojící skříně ve vnitřním prostředí je od IP20 do IP40, pro venkovní prostředí jsou rozváděče dodávány v krytí IP54. Velké skříně Spacial 18500 monoblok a řadové skříně Spacial 6000 mají krytí IP55, tzn. ochranu před prachem a proti tryskající vodě. Menší oceloplechové rozváděče Spacial 3D a polyesterové rozvodnice Thalassa se vyrábějí dokonce v krytí IP66, které zaručuje prachotěsnost a ochranu proti tryskající tlakové vodě. Konečnou povrchovou úpravou skříní Sarel je prášková barva – polyester v odstínu šedé (RAL 7032). Lak v podobě prášku je nanášen elektrostaticky, což zaručuje vysokou mechanickou odolnost, ochranu proti korozi, chemikáliím a změnám teploty. Samotný stupeň krytí však z velké části ovlivňuje také těsnicí materiál. Standardně se u rozváděčů Sarel používá tzv. lité těsnění. To je polyuretan expandovaný na vzduchu bez paměťového efektu.

Obr. 1.

Obr. 1. Oceloplechový rozváděč Spacial 3D

Rozváděče Sarel jsou vhodně řešeny nejenom po stránce konstrukční, ale i z hlediska vnitřního vybavení. U každého typu skříně je možné si vybrat ze široké nabídky příslušenství. Nedílnou součástí sortimentu jsou také komponenty pro nucenou ventilaci, ventilátory (od krytí IP20 do IP55), úpravy elektromagnetické kompatibility (EMC) a klimatizace rozváděčů, výměníky vzduch-vzduch nebo vzduch-voda, topná tělesa nebo chladicí jednotky.

Spacial 3D

Nejpoužívanějším typem systému Sarel je oceloplechový rozváděč Spacial 3D (obr. 1), který je nástupcem rozváděčů starší řady Spacial 3000. Konstrukčně je řešen jako uzavřená svařovaná skříň. Přední profil ve tvaru okapového žlabu je z plechu dvojnásobné tloušťky; tím je zajištěna vysoká tuhost rámu a těsnost dveří.

V nabídce jsou tři standardní provedení:

  • s plnými dveřmi,
  • s plnými dveřmi a montážním panelem,
  • s průhlednými dveřmi (bezpečnostní sklo tloušťky 4 mm).

U všech verzí je možné zvolit pravou nebo levou montáž dveří s úhlem otevření 120°. Podle požadavku lze dodat skříně 41 rozměrů: od 300 × 200 × 150 mm po 1 200 × 1 000 × 300 mm. Těsnění rozváděče Spacial 3D je z polyuretanu expandovaného na vzduchu bez paměťového efektu, barva rozvodnice je v odstínu RAL 7032 polyesterová (prášková technologie).

Rozvodnice je dodávána s tvarovým zámkem double bar 3 mm (motýlek). Součástí dodávky je i klička, kterou lze použít jako provozní klíč nebo pevnou součást dveří.

Obr. 2.

Obr. 2. Rozvodnici Spacial 3D lze přizpůsobit individuálním požadavkům zákazníka

V nabídce jsou i další verze: zásuvková, modulární, svorkovnicová, korozivzdorná, EMC, dialog člověk – stroj a rozváděče pro 19" elektroniku.

Spacial 3D.Atex

Pro použití v prostředí s nebezpečím výskytu hořlavých a výbušných prachů jsou v sortimentu Sarel skříně Spacial 3D.Atex, včetně širokého výběru příslušenství. Další provedení je korozivzdorné, tyto skříně se vyznačují mimořádnou odolností proti agresivnímu prostředí. Doporučuje se je použít v chemickém, petrochemickém či potravinářském průmyslu.

Speciální nabídka

Kromě nabídky, která je uvedena v katalogu, lze dodat také rozvodnice podle požadavků zákazníka (obr. 2):

  • v jiné barvě,
  • jiných rozměrů,
  • včetně namontovaného příslušenství,
  • včetně otvorů pro přístroje,
  • s jinou povrchovou úpravou (zinkování, holý plech, jiné pokovení atd.),
  • zakázkové provedení podle dokumentace.

Systém rozváděčových skříní Sarel je pro snazší a rychlejší dostupnost v jednotlivých regionech distribuován prostřednictvím partnerských velkoobchodů společnosti Schneider Electric . Pro snazší specifikaci rozváděče nabízí Schneider Electric podpůrný software, programy CAD design pro kreslení a specifikaci rozvodnic a rozváděčů a pro návrh klimatizace program Clima.

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849

Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz