časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Sarel – stoprocentní inspirace!

|

Sarel – stoprocentní inspirace!

Ing. Jarmila Válková, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Nejpoužívanějším oceloplechovým rozváděčem menších rozměrů je Spacial 3D, který je nástupcem rozváděčů starší řady Spacial 3000. Konstrukčně jde o uzavřenou svařovanou skříň. Přední profil ve tvaru okapového žlabu je z plechu dvojnásobné tloušťky, což zajišťuje vysokou tuhost rámu a těsnost dveří. Spacial 3D je standardně dodáván v 41 rozměrových variantách od 300 × 200 × 150 mm po 1 200 × 1 000 × 300 mm. Skříň každého rozměru je ve třech provedeních: s plnými dveřmi, s plnými dveřmi a montážním panelem nebo s průhlednými dveřmi. Ve verzi s průhlednými dveřmi se vždy používá bezpečnostní sklo o tloušťce 4 mm. Samozřejmostí je i pravá i levá montáž dveří s úhlem otevření 120°. Stupeň krytí pro verzi s jednoduchými dveřmi IP 66 a pro dvojité dveře IP 55 zajišťuje „lité“ těsnění, což je na vzduchu expandovaný polyuretan bez paměťového efektu. Polyesterová barva odolná proti UV záření v odstínu RAL 7032 je nanášena práškovou technologií. Práškové nanášení laku probíhá elektrostaticky, což zaručuje vysokou mechanickou odolnost, ochranu proti korozi, chemikáliím a změnám teploty. Rozvodnice je dodávána s tvarovým zámkem double bar 3 mm (motýlek). Součástí dodávky je i klička, kterou lze využít jako provozní klíč nebo pevnou součást dveří. Nástěnná montáž se provádí přímo přes otvory na dně skříně nebo s využitím závěsných ok.

Úspora místa, efektivní řešení

Produktová řada Spacial 3D obsahuje i komponenty s řešením rozhraní člověkstroj. Takovéto rozhraní znamená ovládací skříňku zavěšenou na nosném rameni, které se může podle potřeby otáčet okolo stroje, kde je instalováno. Uvedené řešení zahrnuje ovládací a klávesnicové skříňky, otočná nebo pevná nosná ramena a množství příslušenství, jako jsou světelná ramena či různé držáky dokumentů. Nabídka nosných ramen pokrývá veškeré požadavky uživatelů v průmyslu. Všechny verze jsou uzpůsobeny k montáži na ramena profilu 50 nebo 80 mm. Stupeň krytí IP 55 zajišťuje ochranu před prachem a proti tryskající vodě. Ovládací skříňka má oceloplechové tělo, jež je chráněno práškovou barvou RAL 7035, a zadní dveře s úhlem otevření 120°. Hliníkový přední panel tloušťky 2,5 mm se dodává s ochrannou polykarbonátovou fólií. Hliníkový rám usnadňuje manipulaci a umožňuje přímou montáž dalšího příslušenství.

Jiné prostředí, jiná rozvodnice

V jiné verzi lze použít zásuvkové, modulární, svorkovnicové rozvodnice, rozvodnice EMC a rozváděče pro zabudování elektronických zařízení o rozměrech 19". Pro použití v prostředí s nebezpečím výskytu hořlavých a výbušných prachů jsou v sortimentu Sarel skříně Spacial 3D.Atex, včetně širokého výběru příslušenství.

Už žádná koroze!

V chemickém, petrochemickém či potravinářském průmyslu se doporučuje používat skříně v provedení z nerezu, jelikož se tato úprava vyznačuje mimořádnou odolností proti působení agresivního prostředí. Zde je možné si vybrat rozváděč s leštěným nebo otryskaným povrchem. Leštěné rozvodnice jsou mechanicky leštěny do vysokého lesku pro velmi dobrou odolnost proti korozi. U otryskaného povrchu je vysoké tvrdosti použité oceli dosaženo rychlým bombardováním povrchu keramickými částicemi a následným vytvrzením za studena. Hlavní vlastností této úpravy je velká redukce ulpívání různých látek na povrchu a možnost sterilizace.

Vaše přání je nám rozkazem

Kromě standardní katalogové nabídky lze rozvodnice vyrobit podle přání zákazníka. Sarel používá nový výrobní postup, který umožňuje jakoukoliv změnu rozměrů v reálném čase. Možné je tedy změnit rozměry, použít jinou barvu (všechny odstíny RAL), namontovat příslušenství, zhotovit otvory pro přístroje či úplně změnit povrchovou úpravu (zinkování, holý plech, jiné pokovení atd.). Laserová technologie vyřezávání otvorů nabízí mimo vysoké přesnosti i velmi rychlou změnu parametrů. Úpravy většího rozsahu se dělají podle technické dokumentace získané přímo od zákazníka. Nově organizovaná logistika a zmíněné výrobní postupy výrazně zkrátily dodací lhůtu produktů zakázkové výroby.

Systém rozváděčových skříní Sarel je pro jednodušší a rychlejší dostupnost distribuován prostřednictvím partnerských velkoobchodů společnosti Schneider Electric v každém regionu. Pro snazší specifikaci rozváděčů poskytuje Schneider Electric také podpůrné softwarové pomůcky, programy CAD design pro kreslení a specifikaci rozvodnic a rozváděčů. Pro návrh klimatizace lze využít program Clima.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13, 186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: info@cz.schneider-electric.com
www.schneider-electric.cz

Obr. 1. Rozhraní člověk-stroj
Obr. 2. Rozvodnice v provedení z nerezu
Obr. 3. Zakázková výroba

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde