časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

SAREL – rozváděčové systémy

|

Ing. Jarmila Válková, Schneider Electric CZ, s. r. o.
 
Společnost Schneider Electric dodává na český trh rozváděčové systémy značky Sarel. Tyto technologické rozvodnice a rozváděče jsou určeny především pro trh průmyslu a infrastrukturu. Široká rozměrová nabídka začíná u malých průmyslových krabic Thalassa, rozváděčů Spacial 3D do 1 400 mm a pokračuje přes velké samostatně stojící skříně Spacial 18500, systém řadových skříní Spacial 6000, ovládací pulty až k datovým skříním CaSys. Další možnost výběru je podle materiálu, kde Schneider Electric nabízí jak oceloplechové rozváděče, tak polyesterové rozvodnice, provedení v nerezu nebo v EMC úpravě. Rozváděčové skříně Sarel (obr. 1) se vyznačují vysokým stupněm krytí.
 
Nejpoužívanějším menším oceloplechovým rozváděčem je rozváděč Spacial 3D. Konstrukčně jde o uzavřenou svařovanou skříň. Přední profil ve tvaru okapového žlabu je z dvojnásobné síly plechu, což zajišťuje velkou tuhost rámu a těsnost dveří. Spacial 3D je standardně dodáván v padesáti čtyřech rozměrových variantách od 300 × 200 × 150 mm do 1 400 × 1 000 × 300 mm a každý rozměr ve třech provedeních, a to s plnými dveřmi, s plnými dveřmi a montážním panelem nebo s průhlednými dveřmi. U verze s průhlednými dveřmi je vždy používáno bezpečnostní sklo o tloušťce 4 mm. Samozřejmá je i pravo-levá montáž dveří s úhlem otevření 120°. Stupeň krytí u verze s jednoduchými dveřmi IP66 a u dvojitých dveří IP55 zajišťuje lité těsnění, což je polyuretan expandovaný na vzduchu bez paměťového efektu. Polyesterová barva odolná proti UV záření je nanášena práškovou technologií a dodává se v odstínech RAL 7032 a RAL 7035.
 

I chameleon je druhá liga…

Kromě katalogové nabídky lze dodat rozvodnice podle požadavků zákazníka (obr. 2):
  • v jiné barvě,
  • v jiných rozměrech,
  • včetně namontovaného příslušenství,
  • včetně otvorů pro přístroje,
  • s jinou povrchovou úpravou (zinkování, holý plech, jiné pokovení atd.).

SAREL – teplo pod kontrolou

Růst podílu elektroniky v přístrojích, miniaturizace komponent a vstup výkonové elektroniky do spínacích a ovládacích prvků znamenají nezbytnost zabývat se kontrolou a řízením vnitřní teploty rozváděčů. Dva určující faktory v procesu průmyslu jsou spolehlivost a hledání stavu minimální poruchovosti. I sebemenší porucha má za následek značné ztráty.
 
Proudová zatížitelnost a životnost elektrických komponent samotných přímo závisejí na teplotě a vlhkosti uvnitř rozváděče. Ideální hodnoty jsou +10 až +45 °C pro teplotu a 30 až 90 % pro relativní vlhkost (RV). Řešení těchto problémů jsou různá a závisejí na podmínkách prostředí, typu zařízení v rozváděči a samozřejmě ceně. V určitých případech je postačující použít větší rozváděč nebo ventilátor. V případech, kdy jsou teploty vyšší, je třeba instalovat chlazení, např. výměníky vzduch-vzduch, výměníky vzduch-voda nebo chladicí jednotky (obr. 3).
 
Schneider Electric nabízí široký rozsah řešení přizpůsobených všem možným požadavkům, tj. od jednoduchých samoventilačních mřížek, přes ventilátory, topení, prvky regulace a výměníky až po chladicí jednotky.
 
Rozsah průtoků ventilátorů se pohybuje od 38 do 850 m3·h–1. Dodávají se standardně ve dvou barvách – šedé RAL 7032 a světle šedé RAL 7035. Na vnitřní straně mřížky je lité těsnění a ventilátory zaručují stupeň krytí IP54. Speciálním krytem lze krytí zvětšit až na IP55. Příslušenstvím mohou být různé druhy filtrů – standardní, jemný, filtr do prostředí s výskytem olejů a filtry proti hmyzu. Všechny typy ventilátorů lze rozšířit i do provedení EMC.
 
Systém rozváděčových skříní Sarel je distribuován přes partnerské velkoobchody společnosti Schneider Electric, a to z důvodu jednodušší a rychlejší dostupnosti v každém regionu. Pro snazší specifikaci rozváděče nabízí Schneider Electric také podpůrné softwarové pomůcky, programy CAD design pro kreslení a specifikaci rozvodnic a rozváděčů a pro návrh klimatizace je to program Clima.
 
Další informace mohou zájemci získat na:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
 
Obr. 1. Rozváděčové systémy Sarel
Obr. 2. Zakázková výroba
Obr. 3. Chladicí jednotka