časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Samolepicí štítky pro označování a popisy

|

číslo 10/2002

Inovace, technologie, projekty

Samolepicí štítky pro označování a popisy

Obr. 1.

Každý, kdo hledá rychlé a pohodlné řešení úkolu označovat rozváděče, kabely, sítě, zásuvky apod., jistě uvítá nabídku elektronických štítkovačů. S využitím štítkovačů Dymo (obr. 1) se označování a popisování v podstatě čehokoliv stává skutečně jednoduchou a rychlou záležitostí.

V časopise ELEKTRO (č. 8-9/2002, str. 30) již byly zveřejněny informace o nabídce přenosných štítkovačů Dymo a dále zběžná zmínka o páskách, na které štítkovače popisy tisknou. Nabídka takovýchto samolepicích pásek je stejně široká jako nabídka štítkovačů. Důvodem je snaha uspokojit různorodé potřeby uživatelů a umožnit jim volbu nejvhodnější pásky (obr. 2).

Pásky a jejich určení
Pásky Dymo pro přenosné elektronické štítkovače jsou dodávány ve třech provedeních: ve standardním plastovém, permanentním plastovém a pružném nylonovém. Všechny tyto pásky v jedné kazetě obsahují podkladovou i tiskovou pásku, takže stačí vybrat žádanou barevnou kombinaci tisku a podkladu, kazetu vložit do přístroje a tisknout. Hotové štítky se velmi snadno oddělují od podkladové pásky, která je za tímto účelem podélně naříznuta (obr. 3).

Obr. 3.

Standardní platové pásky
Pásky Dymo ve standardním plastovém provedení jsou univerzální samolepicí pásky určené pro nejširší použití. Jsou vyrobeny z odolného polyesteru a nalepené dlouhodobě vydrží na jakémkoliv hladkém povrchu. Jsou odolné proti vodě, mastnotám, slabým rozpouštědlům, teplotám od –30 do +150 °C i proti UV záření. Štítek je možné i po delší době odstranit z místa nalepení bez nebezpečí, že by na podkladu zůstalo nežádoucí lepidlo. Díky své univerzálnosti jsou standardní pásky nabízeny v široké barevné i rozměrové škále – v šířích od 6 do 24 mm a v mnoha barevných kombinacích.

Permanentní plastové pásky
Permanentní pásky Dymo se používají v náročnějších podmínkách a na materiálech, jejichž povrch není zcela hladký. Od standardních pásek se liší přilnavější a silněji lepicí vrstvou na spodní straně štítku. Štítky vyrobené z permanentní pásky jsou vhodné všude tam, kde má být štítek nalepen trvale a kde povrch předmětů nezaručuje, že štítky ze standardní pásky vydrží nalepené delší dobu (obr. 4).

Pružné nylonové pásky
Pružné nylonové pásky Dymo byly speciálně vyvinuty pro označování kabelů a pro použití na nerovných, např. zakulacených předmětech. Nylonová páska působí dojmem textilní pásky a má i podobné vlastnosti – drží i při obtočení kolem kulatého předmětu a je mimořádně vhodná také pro vytváření „vlaječek“ pro označování kabelů. Vlastnosti lepicí vrstvy těchto pásek jsou stejné jako u pásek permanentních, štítky tedy vynikají svou přilnavostí a trvanlivostí (obr. 5).

Obr. 2. Obr. 4. Obr. 5.

Kovové pásky
Pro použití v extrémně náročných podmínkách, např. teplotních či povětrnostních, jsou určeny kovové pásky Dymo. Z nich je možné vyrábět štítky s využitím mechanického štítkovače Dymo M11, který je na trhu jediným přístrojem pro ruční výrobu kovových štítků. Obr. 6. Text je na štítky vytlačován pomocí otáčivé raznice s jednotlivými znaky. Hotový štítek lze přilepit nebo (díky děrovacímu mechanismu) zavěsit či přitlouci. Kovové pásky jsou dodávány ve třech provedeních: ocelovém, hliníkovém a hliníkovém se samolepicí vrstvou. Kovové štítky jsou vhodné i pro tak náročná použití, jako je např. označování kabelů pod zemí (obr. 6). Osvědčily se i v náročných provozech dolů, hutí nebo staveb.

Dovozcem výrobků Dymo do ČR je společnost Esselte s. r. o., české zastoupení nadnárodní společnosti Esselte. Podrobnější informace o kompletním nabízeném sortimentu pásek i štítkovačů Dymo zájemci získají v češtině na adrese www.dymo.com, kde naleznou i seznam distributorů, u kterých je možné všechny popsané přístroje a spotřební materiál zakoupit, popř. v oddělení služeb zákazníkům Esselte ČR na č. tel. 261 912 720.

Dymo je registrovaná obchodní značka Esselte