časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

S roboty KUKA proti pandemii

|

Roboti KUKA tisknou ochranné pomůcky

Každých pět minut tisknou v severní Itálii roboti společnosti KUKA držáky pro ochranné štíty na obličej. Denně jich tak je vyrobeno více než 1 000 kusů. Za pozornost stojí skutečnost, že jejich výrobce, italská firma Caracol-AM, daruje část své produkce místním nemocnicím a institucím.

Kromě dalších ochranných prostředků rapidně vzrostla od počátku koronavirové pandemie poptávka po ochranných obličejových štítech. Společnost Caracol-AM využila svých zkušeností v oblasti aditivní výroby k vyvinutí automatizovaného řešení 3D tisku s roboty KUKA a změny výrobního programu. Tiskne hlavové úchyty pro obličejové štíty. Navíc tisknou průmyslové 3D tiskárny opakovaně použitelné ochranné masky.

„V době mimořádné situace koronavirové pandemie chceme přispět a pomoci našimi 3D tiskárnami. Díky získaným zkušenostem na tomto poli jsme schopni rychle reagovat a adaptovat naši výrobu,” říká Francesco De Stefano, generální ředitel firmy Caracol-AM.

Robotické systémy a průmyslové tiskárny společnosti běží na plný výkon, aby vyráběly ochranné vybavení. Úchyty na hlavu, které tisknou roboty KUKA, jsou doplněny plexisklem na ochranu proti kapénkové infekci, jež společnost Caracol-AM nakupuje od partnerských firem.

Caracol-AM je již tři roky aktivní na poli aditivní výroby a zaměstnává 15 lidí. „Naše roboty KUKA nám pomáhají vyrábět rychle a uspokojovat vysokou poptávku po ochranných pomůckách. Robotické systémy pracují nepřetržitě,” zdůrazňuje De Stefano.

Příklad z Itálie ukazuje, jak rychle lze moderní roboty převést na nové úkoly.

Automatizace pro laboratoř – ulehčení personálu

I v českém prostředí roboty pomáhají zvládat nápor během pandemie. Ve fakultní nemocnici Na Bulovce v Praze podporuje lehký robot LBR iiwa od společnosti KUKA zaměstnance nemocnice při testování vzorků covid-19. Zkušební buňka Covid byla vyvinuta a uvedena do provozu Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC). Robotická buňka má kapacitu 700 testů denně. V případě potřeby může pokračovat v provozu v noci.

(foto KUKA)

[Tiskové materiály společnosti Seteva.]