časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

S NOARKem ušetříš!

Karel Havlíček | NOARK Electric Europe, s. r. o | www.noark-electric.cz

Společnost NOARK vyvinula nové řešení, které se stává tou nejlepší možností výběru pro instalaci, která je omezována prostorem. Jde o úzkou řadu instalačních jističů a kombinovaných chráničů (obr. 1), které šetří místo v rozvodnici až o 50 %, a to i v případě, že je rozvodnice zavřená.

Obr. 1. Úzká řada instalačních jističů a kombinovaných chráničů NOARK
Obr. 1. Úzká řada instalačních jističů a kombinovaných chráničů

Instalační jistič Ex9B40J (obr. 2) je určený k montáži na lištu DIN a vhodný pro domovní i komerční aplikace. Na rozdíl od běžných produktů s šířkou 18 mm, je široký 3/4, což znamená, že šířka jednoho modulu je 13,5 mm. U těchto jističů byla zachována vnitřní struktura běžné řady výrobků Ex9B, díky čemuž je Ex9B40J plně kompatibilní s příslušenstvím běžných jističů, včetně pomocných a signalizačních kontaktů, vypínacích spouští, podpěťových a nadpěťových spouští. Nabízí se tedy možnost použítí až tří jednotek pomocných nebo signalizačních kontaktů a současně až dvou jednotek spouští.

Druhým jsou proudové chrániče s nadproudovou ochranou Ex9NLE EL (obr. 3) vhodné především pro domácnosti. Tyto kombinované chrániče mají velikost jednoho modulu, čímž se ušetří místo jednoho modulu ve srovnání s běžnými kombinovanými chrániči. Jsou založeny na elektronickém principu, který přináší výhody přesnějšího měření reziduálního proudu a tím snížení počtu nechtěných vybavení.

Obr. 2. Instalační jistič Ex9B40J NOARK  Obr. 3. Proudový chránič s nadproudovou ochranou Ex9NLE EL NOARK
Obr. 2. Instalační jistič Ex9B40J (vlevo)
Obr. 3. Proudový chránič s nadproudovou ochranou Ex9NLE EL

Tyto přístroje netrpí problémem zmagnetizování vybavovací jednotky, proto není stanovena povinná testovací perioda. I přesto musí být ale přístroj testován pravidelně. Standardní doba pro testování je 6 měsíců v normálním prostředí, pro náročné prostředí je test vyžadován každý měsíc. Testovací periodu mohou upravovat lokální zákony a předpisy.