časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

S. K., pachatel neoprávněného odběru elektrické energie, Olomoucko

|

(redakce respektuje přání pana S. K. zůstat v anonymitě, bližší informace viz čl. str. 28)
 
Pane K., nebudu se vás ptát na vaše znamení, to ve vašem případě čtenáře nezajímá. Zeptám se vás jinak – věděl jste, že se účastníte „černého“, neoprávněného odběru?
 
A, pane redaktore, četl jste nebo viděl film Vyšší princip? „Smrt na tyranovi není z hlediska vyššího principu mravního zločinem!“ A není ČEZ tyran? Má monopol na elektřinu, kterou potřebuje každý, a zneužívá toho k libovolnému zvyšování cen a pro vlastní obohacení...
 
... je to energetická společnost, jejímž hlavním cílem je výroba a prodej elektřiny, tedy i tvorba zisku...
 
... nepřiměřená tvorba zisku na úkor ostatních. My, odběratelé, nemáme na vybranou a musíme platit, co nám nadiktují.
 
Máte na vybranou. Můžete si nasmlouvat odběr od jiného distributora. Třeba ... z Portugalska. Tak odebíral jste
elektřinu „načerno“?
 
Odebíral jsem elektřinu asi tak legálně, jak oni legálně jednali s námi, kteří jsme do toho spadli. Kdybyste viděl ty mladé, nařachané pořízky v černých kombinézách! Přepadové komando v noci vykopne vrata, obsadí chalupu. Řev, světlomety, zmatek. Dva chlapi, oba hodně přes metrák, vám svítí do očí a třetí, malý skrček, vám mile oznamuje, že jste zločinec. Ostatní zevlují po dvoře, žvýkačky mezi zuby ... a agresivní radost z možnosti někoho skřípnout.
 
To nám z toho děláte kovbojku. Ale myslím, že tyhle argumenty vám v tomto případě nepomůžou. Není pravda trochu prozaičtější - nepodlehl jste docela jednoduše příležitosti brát a neplatit něco, co ostatní platit musí?
 
Vidíte! Musí. Všichni musí, protože ČEZ musel mít v roce 2008 čistý zisk 48 miliard a v letošním roce chce mít už 60 miliard. A proto zdraží elektřinu o 22 % a stát mu to odklepne. Kolik je případů, že například na operaci dítěte chybí půl milionu a tady šéf ČEZ si vzal odměnu za rok 2008 šest set milionů.
 
Řekněte nám alespoň ... jakou hudbu máte rád nebo jakou literaturu právě čtete?
Káju Maříka, vy redaktorský nádivo! Sbohem!
 
(jk)