časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rychlé termokamery INFRAREDSOLUTIONS INC.

|

číslo 11/2004

Rozváděče a rozváděčová technika

Rychlé termokamery INFRAREDSOLUTIONS INC.

Radek Buřil,
AHLBORN měřicí a regulační technika spol. s r. o.

Moderní termografická technika se v poslední době stává nepostradatelným pomocníkem ve stavebnictví i v různých odvětvích průmyslu, v energetice, v petrochemii, v lékařství a výzkumu. Mezi hlavní výrobce termografické techniky se řadí i americká firma Infraredsolution Inc., zastoupená v České republice firmou AHLBORN s. r. o.

Obr. 1 Obr. 2a Obr. 2b

Nabídka termografických zařízení

V minulém roce bylo do České republiky dodáno několik desítek termografických zařízení s označením IR SnapShot (obr. 1). Ta ke své činnosti využívají zcela novou technologii pořizování termografických snímků. Na závěr tohoto roku připravila firma Infraredsolutions Inc. pro své zákazníky dvě zajímavé novinky – rychlé termokamery s obrazem on-line:

Obr. 3 Obr. 4a, b.
  • typ IR FlexCam (obr. 2a, b),
  • typ IR InSight (obr. 3).

Technická specifikace

Základem všech tří zmíněných termokamer je termoelektrický detektor s křemíkovým senzorem, který umožňuje přesně měřit teplotu a zobrazovat termografické rozložení teplotního pole.

V dodávkách termokamer je obsaženo vše, co je třeba pro pořízení, záznam a vyhodnocení termografického snímku; přesto jsou náklady na jejich pořízení poměrně nízké: základní cena typu IR SnapShot je asi 295 tis. korun, typu IR InSight asi 295 tis. korun a typu IR FlexCam asi 725 tis. korun. Součástí základní dodávky je vlastní termokamera (IR) s pevně zabudovanou optikou, baterie, zařízení pro dobíjení baterií, videokabel, paměťová karta pro záznam termografických obrázků, software PC (obr. 8) (pro OS Windows), uživatelská příručka, standardní kalibrační list a robustní vodotěsný a nárazuvzdorný kufr na uložení kamery a jejího příslušenství. Za nevelký příplatek lze navíc objednat termokameru s širší nebo užší optikou, větším teplotním rozsahem a nadstandardním příslušenstvím.

Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7

Použití

Termokamery mají skutečně velmi široké využití: nedestruktivní defektoskopie (obr. 5, 6, 7), věda a výzkum nebo kontrola a řízení technologických procesů. Jako příklad lze uvést kontrolu stavu elektrických rozvodů (svorky, spoje), kontrolu mechanických zařízení nebo jejich částí (ložiska), kontrolu stavu obvodových plášťů objektů (izolace, netěsnosti) či kontrolu stavu vyzdívek. Obr. 8 Termokamery pronikají rovněž do lékařství – do oboru lékařské termografie.

Závěr

Popsané typy termokamer, tzn. IR SnapShot, IR InSight a IR FlexCam, jsou výhodným pomocníkem všude tam, kde lze s využitím jejich nové technologie zkvalitnit výrobu a především předvídat vznik případných problémů vycházejících z používaní nekvalitních výrobků. I díky velmi příznivé ceně se stále častěji uplatňují ve firmách a podnicích. Investice vložená do termografie se uživatelům brzy vrátí např. v podobě vysoké kvality produktů, dosažené bezesporu za pomoci rychlé, snadno aplikovatelné moderní technologie kontroly rozložení teplot a změn teploty během výroby.

Kontakt:
AHLBORN měřicí a regulační technika spol. s r. o.
Dvorecká 359/4
147 00 Praha 4
tel.: 261 218 907
e-mail: ahlborn@ahlborn.cz
http://www.ahlborn.cz