časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozvoj programu Sichr

|

číslo 1/2005

Rozvoj programu Sichr

Ing. Bohumil Mikota, OEZ s. r. o.

Poslední platnou verzí firemního programu OEZ s. r. o. pro navrhování elektrických silových rozvodů je verze Sichr 5.02. Na začátku roku 2005 bude k dispozici další, již šestá verze tohoto programu. Ta bude opět doplněna mnoha funkcemi a ovládacími povely přínosnými pro uživatele.

Obr. 1.

Obr. 1. Schéma zapojení doplněné svodičem přepětí

Základní koncepce programu zůstává zachována, tzn. práce s paprskovou sítí nn do 50 paprsků a se třemi základními režimy práce:

  • charakteristiky,
  • impedanční smyčky,
  • selektivita.

Avšak verze je dále rozšířena a upravena.

Především jsou zde k dispozici svodiče přepětí – speciální segment programu. Zájemce tak může využít výpočet pro vhodnost instalace svodičů typu T1, T2 a T3 (dříve označované jako B, C, D). Jak je u programu Sichr obvyklé, i aplikace svodičů zahrnuje několik kontrol jištěním a sledu řazení tohoto druhu ochrany elektrického rozvodu (obr. 1).

U šesté verze programu Sichr je samozřejmostí aktualizace přístrojů. V tomto případě se týká zejména výkonových pojistek PHN2 a PHN3, bez olovnatých a kadmiových sloučenin, tzv. Cd/Pb-free, pojistek vn PM 80 a 100 A a odpínačů Varius o velikosti FH00.

Rovněž postup výpočtů se zásadně mění: kabely je možné jistit proti přetížení nejen na začátku, ale i na konci, zatímco zkratová ochrana je zásadně určována pro začátek vedení (obr. 2). Paralelní kabely jsou automaticky seskupovány s ohledem na jejich zatížitelnost.

Zpracování a úprava (editace) schématu jsou rovněž vylepšeny. Především je možné kopírovat celé skupiny přístrojů z paprsku (obr. 3). Posloupnost prvků může zahrnovat i mezery a vývody, nikoliv však sběrnice. Funkce individuálního výběru do počtu patnácti prvků přitom není dotčena.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Obr. 2. Kabely je možné jistit proti přetížení nejen na začátku, ale i na konci
Obr. 3. Znázornění možnosti kopírování celých skupin přístrojů z paprsku
Obr. 4. Funkce opakování sledu prvků daného úseku paprsku

Příbuznou funkcí je opakování sledu prvků daného úseku paprsku v podstatě bez omezení (až 255krát). Je to jakási „repetice„ známá z hudby. Sled je vykreslen jen jednou a označen postranní modrou svorkou s číselným vyjádřením počtu opakování (obr. 4). Tuto funkci je možné použít např. při projektování veřejného osvětlení. Funkce je ovšem vázána na konstantní délky vedení v projektovaných úsecích, výrazně však, na rozdíl od tzv. prodloužených paprsků, zkracuje a zpřehledňuje schéma.

Obr. 5.

Obr. 5. Vyobrazení jednotlivých zvolených uložení kabelů do schématu

Při zpracovávání projektů podle starších verzí programu nemusí mít uživatel obavy ohledně slučitelnosti – počínaje verzí Sichr 3 jsou již všechny kompatibilní.

Při vkládání kabelů do schématu je vyobrazení jednotlivých zvolených uložení práce vizuálně přehlednější (obr. 5). Drobnější úpravou šesté verze je i hlídání délky poznámek u položek paprsku pro tisk. Delší řádek, který by se celý již nevytiskl, zčervená. Někteří uživatelé uvítají, že při instalaci této verze programu zároveň nemusí být administrátory počítače.

Se šestou verzí programu Sichr se zájemci mohou seznámit na webových stránkách www.oez.cz nebo na nabízeném CD-ROM. Součástí programu bude, stejně jako u předešlých verzí, dosti rozsáhlý návod k použití (manuál), který se otevírá v programu Acrobat Reader.

OEZ, s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
Tel.: 465 672 151
Fax: 465 672 151
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz