časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděčové systémy Sarel

|

Rozváděčové systémy Sarel

Thalassa, Mureva – uvolněte cestu, královny přicházejí

Ing. Jarmila Válková, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Značka Sarel rozšířila svůj plastový program o dvě novinky. Jsou jimi krabice Thalassa, určené především pro průmysl, a instalační krabice Mureva, směřující na trh stavebnictví.

Thalassa – nová řada pro průmysl

V nabídce krabic Thalassa je k dispozici 30 rozměrových variant z materiálu ABS a devatenáct z polykarbonátu. Pro všechny zmíněné typy lze zvolit plné nebo průhledné (kouřové zabarvení), nízké nebo vysoké víko s hloubkou 10, 20, 40 či 60 mm. Dohromady celá řada obsahuje 120 variant. Plastové krabice Thalassa plně nahrazují starší typy průmyslových krabiček a skříněk Pilote, jejichž prodej bude postupně ukončován.

Mechanická odolnost krabic z ABS je IK 07 (2J) a odpovídá požadavkům normy EN 50102. Podle IEC 60695-2-11 byla provedena zkouška žhavým drátem na 650 °C. Provozní teplota krabic ABS je –25 až + 60 °C, u polykarbonátových krabic až 80 °C. Polykarbonát (PC) je určen do náročnějšího prostředí (vyšší teploty, UV záření), proto mají krabice vyrobené z tohoto materiálu mechanickou odolnost o stupeň vyšší, tedy IK 08 (5J), a zkoušku žhavým drátem na 750 °C. Řady krabic z materiálů ABS i PC jsou v souladu s normou EN 62208; doplňuje je ještě další varianta z polykarbonátu certifikovaná UL.

Krabice mohou být vybaveny příslušenstvím, jako jsou např. montážní panely, svorkovnice, distanční sloupky, mohou být osazeny tlačítky nebo se prodávají prázdné. Víko se uzavírá čtyřmi šrouby, přičemž je zajištěno krytí IP 66. Od rozměrů 125 × 80 mm mohou být standardní šrouby nahrazeny šrouby s různou tvarovou hlavou, např. čtverec, trojúhelník nebo tzv. double bar (obr. 1).

Kromě krabic nabízených v katalogu dodává Schneider Electric i plastové rozvodnice na míru podle požadavků zákazníka (obr. 2). Krabice tak přesně vyhoví požadavkům daných výrobních procesů. Zakázkově lze upravit rozměry, barvu, otvory, popř. lze krabici či víko opatřit různými nápisy. Novinkou je i balení na přání do kartonů nebo krabic. Výrobky lze balit samostatně nebo víka a těla krabic zvlášť. Výrobu na zakázku lze snadno specifikovat s využitím konfigurátoru v papírové nebo elektronické formě a nebo přímo rozměrovým výkresem.

Mureva – úspora času

Řada Mureva nabízí 33 typů instalačních krabic od rozměrů 65 × 65 mm po 325 × 275 mm, všechny s hladkým víkem nebo průchodkami s předlisovanými otvory i se svorkovnicí. Většina modelů je k dispozici ve dvou barvách, odstínech RAL 7035 (světle šedá) a RAL 9010 (bílá). V sortimentu je i několik typů krabic pro bezpečnostní obvody v červené barvě RAL 3000 (obr. 3).

Krabice Mureva se vyznačují jednoduchou montáží. S použitím šroubováku nebo nastřelovací pistole ji lze připevnit v jednom nebo dvou upevňovacích bodech, které jsou předlisovány ve spodní části krabice. Nástěnná montáž je možná i s využitím závěsných ok. Víko se u menších rozměrů jednoduše naklapne na krabici, u větších rozměrů je uchyceno1/4-otáčkovými šrouby. U krabic všech rozměrů je pak odnímatelnou spojkou přichyceno ke krabici.

Velkou výhodou je, že jak průmyslové krabice Thalassa, tak instalační krabice Mureva mají společné příslušenství.

Systém rozváděčových skříní Sarel včetně veškerého příslušenství je pro jednodušší a rychlejší dostupnost distribuován prostřednictvím partnerských velkoobchodů společnosti Schneider Electric v každém regionu.

Další informace lze získat na adrese:
Schneider Electric CZ, s. r. o.
Thámova 13, 186 00 Praha 8
Zákaznické centrum
tel.: 382 766 333
e-mail: info@cz.schneider-electric.com
http://www.schneider-electric.cz

Obr. 1. Výměnné šrouby
Obr. 2. Zákaznická úprava
Obr. 3. Krabice pro bezpečnostní obvody

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde