časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděčové skříně CS na omítku od firmy Eaton

|

Leoš Blažek, Eaton Elektrotechnika, s. r. o.

Eaton Elektrotechnika, s. r. o., je výrobcem a dodavatelem komponent pro domovní a průmyslové použití. Zejména pro průmyslové využití jsou v nabídce firmy Eaton rozváděče s typovým označením CS (obr. 1). Tyto rozváděče se vyznačují svou velkou mechanickou odolností a vysokou úrovní krytí IP66.

Rozváděče CS prošly generačním vývojem a výsledkem je široké rozšíření příslušenství, které ještě lépe umožní použít rozváděče CS v jakémkoliv zařízení, ve kterém je třeba vysoká úroveň krytí a velká mechanická odolnost. Řada skříní CS je vhodná všude tam, kde je třeba efektivní ochrana před nebezpečným dotykem živých částí. Stupeň krytí IP66 zajišťuje plnou ochranu proti nejnepříznivějším vlivům prostředí. Těsnost je zaručena litým polyuretanovým těsněním. Odtokový profil po celém obvodu zabraňuje vniku kapalin, např. vody či oleje, a nečistot do rozváděče při otevřených dveřích.

Odolnost proti mechanickým rázům IK10 v souladu s ČSN EN 62262 zaručuje, že vnitřní výbava rozváděčové skříně je chráněna také proti mechanickým otřesům. Rozváděče CS jsou koncipovány jako skříně pro povrchovou montáž. Prášková barva zajišťuje ochranu proti korozi. Jsou-li nutné mechanické úpravy (otvory pro přístroje apod.), lze dveře snadno odmontovat.

Jejich panty jsou pro tento účel uzpůsobeny a navíc umožňují snadno měnit levé a pravé otevírání. Rozváděče CS jsou nabízeny v rozměrech od 250 × 200 mm do 1 200 × 1 200 mm s hloubkami 150, 200, 250 a 300 mm. Jestliže si zákazník ze široké nabídky nevybere požadovaný rozměr, je možné využít zakázkovou výrobu a nechat si vyrobit rozváděč podle vlastních požadavků.

Co se týče použití příslušenství, lze jmenovat možnost nahradit standardní zámek typu Doppelbart zámkem s cylindrickou vložkou (obr. 2). Pro pohodlnější přístup do rozváděče je možné zámky doplnit o otočné rukojeti, přičemž i tyto rukojeti mohou být vybaveny cylindrickými vložkami. Samozřejmostí je přenos informace o stavu zámku odemčeno/ zamčeno v podobě barevného štítku. Každý rozváděč CS již v základní dodávce obsahuje plnou montážní desku.

Montážní deska je vyrobena z galvanizovaného ocelového plechu tloušťky 2,5 až 3 mm, podle velikosti rozváděče. Standardní plnou montážní desku je možné nahradit montážní deskou děrovanou pro klecové matice (obr. 3). Pomocí této děrované montážní desky je možné zjednodušit montáž přístrojů, a to tím, že se v požadovaném místě do otvoru v montážní desce vloží klecová matice. Tím odpadá nutnost vrtání a závitování otvorů. Další možností je využití montážní desky plné, lakované v žluto-oranžové barvě RAL2000 (obr. 4). Lakovaná montážní deska najde uplatnění v průmyslových zařízeních, kde je požadována izolovaná montážní deska.

Novou možností v rozváděčové řadě CS je hloubkové nastavení montážní desky. Za tímto účelem je možné standardní rozváděč doplnit o nosníky, které umožňují nastavit hloubku v kroku 25 mm (obr. 5). Standardní plné dveře je možné nahradit dveřmi prosklenými (obr. 6), popř. rozváděč doplnit dveřmi pro vnitřní oddělení (obr. 7). Z ostatního příslušenství lze jmenovat: sadu pro nástěnnou montáž, sadu pro uchycení na tyč, podstavce, závěsná oka, sadu pro aretaci dveří, nakloněnou montážní konzolu, stříšku a větrací mřížku. Rozváděče řady CS tedy poskytují kompletní příslušenství pro jakékoliv využití.

http://www.eaton.cz


Obr. 1. Rozváděč CS
Obr. 2. Zámek s otočnou rukojetí a cylindrickou vložkou
Obr. 3. Děrovaná montážní deska
Obr. 4. Lakovaná montážní deska (izolovaná)
Obr. 5. Sada nosníků pro hloubkové nastavení montážní desky
Obr. 6. Prosklené dveře
Obr. 7. Dveře pro vnitřní oddělení