časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče vysokého napětí Eaton

|

Ing. Lukáš Matějíček, PhD.,
Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
 
Eaton má téměř stoletou aktivní tradici v elektrotechnické energetice. Společnost se zabývá vývojem, výrobou a prodejem zařízení pro spínání, rozvod a ochranu elektrické energie na úrovni nízkého a vysokého napětí. Díky vysoké úrovni bezpečnosti a spolehlivosti svých zařízení je Eaton vyhledávaným partnerem rozvodných společností.
 
V dalším textu jsou uvedeny informace o části sortimentu vhodného pro použití v obytných, obchodních a kancelářských centrech, v infrastruktuře pro napájení dopravních cest, v distribučních stanicích i v průmyslově orientovaných stavbách.
 

XIRIA bezstarostná alternativa

 
Xiria (obr. 1) je název nové generace rozváděčů pro transformátorové stanice od firmy Eaton. Toto zařízení se vyznačuje velkou provozní spolehlivostí a je vhodné pro použití do maximálního napětí v síti 25 kV. Rozváděč Xiria je navíc velmi kompaktní. Tyto rozváděče mohou být dodávány ve dvou-, tří-, čtyř- nebo pětivývodovém provedení. Primární část zařízení, stejně tak jako mechanismus, je umístěna v hermeticky uzavřeném prostoru, který chrání systém před vnějšími vlivy.
V programu dodávek je možný výběr ze dvou základních vývodů:
  • vakuový odpínač pro připojení kabelů distribuční sítě (630 A),
  • vakuový vypínač pro připojení distribučních transformátorů nebo chráněných kabelových vývodů (200 nebo 500 A).
Obě provedení vývodů mohou být dodána v jakékoliv požadované kombinaci a pořadí.
 

Zapouzdřený systém SVS

 
Systém SVS od Eaton je plně zapouzdřený skříňový vn rozváděč s epoxidovou izolací, vyzbrojený vakuovými vypínači nebo odpínači. Systém SVS je kompaktní modulární systém vyvinutý pro vysokonapěťové aplikace do jmenovitého napětí 24 kV včetně. Flexibilní, unifikovanou konstrukci skříní zajišťuje sestava z modulárních prvků, tj. výkonový vypínač, odpínač, pojistkový odpínač, pole měření, dělení přípojnic a přímého připojení na sběrnice. Systém SVS zaručuje spolehlivé spínání, ochranu, měření a rozvod elektrické energie a využívá vakuovou techniku v kombinaci s pevnou izolací. Díky této kombinaci je systém SVS vhodný zejména pro použití v dopravní infrastruktuře (např. tunely a podzemní dráhy) a v průmyslovém nebo komerčním prostředí (např. zpracovatelském a potravinářském průmyslu a nemocnicích), kde je nezbytné zachovat čisté a bezpečné prostředí.
 

Využití systému SVS:

  • energetické závody a distribuce – (hlavní) distribuční a rozpínací stanice, kompaktní podružné rozvodny, větrné elektrárny,
  • infrastruktura – vakuové spínání vhodné zejména pro tunely, podzemní dráhy a další použití v dopravní infrastruktuře,
  • průmysl – připojení do smyčky rozvodné sítě nebo systému LVS,
  • komerční – nemocnice, stadiony, nákupní centra, hotely atd.

Nové systémy FMX a Unitole UX

 
Výsledkem dlouholetých zkušeností s vývojem a aplikací systémů pro vysoké napětí je systém FMX, který v mnoha parametrech převyšuje dosavadní rozváděče, a dále inovovaný systém metal-clad s označením Unitole UX.
 
Co nového přináší systém FMX?
Při konstrukci nového systému FMX byly spojeny dosavadní zkušenosti z aplikací rozváděčů SVS a MMS
a nejnovější poznatky v oblasti vývoje řízení magnetického pole a vakuového spínání. Rozváděč lze použít v sítích jmenovitého napětí do 24 kV, pro proudy do 2 000 A s šířkou pole ≥ 500 mm. Je vhodný pro aplikace v hlavních a podružných rozvodnách v těžkém a zpracovatelském průmyslu nebo v infrastruktuře. Jeho výhodou je kompaktní konstrukce při zachování velmi dobrých parametrů. Tento rozváděč nezatěžuje díky použitým materiálům a konstrukci životní prostředí (využití vakuové technologie bez plynu SF6), a proto je vhodný do prostor, kde je nutné zachovat čisté prostředí.
 

Unitole UX a W-VACi

Systém Unitole UX (obr. 4) je inovovaný vysokonapěťový rozváděč (metal-clad), systém, který má vnitřní části odděleny kovovými přepážkami, což přispívá ke spolehlivosti a odolnosti systému proti vnitřním poruchám. Dále využívá nejnovější inovované verze vakuového vypínače W-VACi (obr. 5), což předurčuje použití tohoto systému v sítích se jmenovitým napětím do 24 kV a jmenovitými proudy do 2 500 A, resp. 4 000 A. Systém Unitole je vhodný pro použití především v průmyslu či v elektrárnách, kde jsou využívány jeho unikátní vlastnosti, jako např. možnost vysouvat výkonový spínací prvek, a to i bez nutnosti odstávky celého rozváděče. Výsuvným prvkem může být např. vypínač, odpínač nebo vysokonapěťový stykač, využívaný v systémech MCC (motorové vývody).
 
Se specifikací rozváděčů vysokého napětí poradí odborní pracovníci společnosti Eaton.
 
Další informace na: www.eaton.cz
 
Obr. 1. Kompaktní rozváděč Xiria
Obr. 2. Vakuová komora
Obr. 3. Konstrukce rozváděče FMX
Obr. 4. Rozváděčový systém Unitole UX
Obr. 5. Výkonový vakuový vypínač W-VACi