časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče VK – spotřebitel jisticích prvků

|

číslo 2/2002

Inovace, technologie, projekty

Rozváděče VK – spotřebitel jisticích prvků

Čestmír Holub, Ing. Vladimír Štekrt, MBA ETZ Hensel, k. s.

Jedním z mnoha výrobků určených pro odbornou veřejnost, které na trh dodává firma Elektrotechnický závod Hensel, komanditní společnost, se sídlem v Roudnici nad Labem, jsou domovní rozváděče typové řady označované VK.

Obr. 1. Obr. 3.

Rozváděče řady VK jsou určeny především pro aplikaci v občanské a bytové výstavbě do míst, která jsou přístupna laické obsluze. Jsou vyrobeny z bílého termoplastu, PS polystyrenu v barvě RAL 9016.

V této kategorii rozváděčů nabízí firma Hensel poměrně širokou škálu produktů, které se liší počtem modulových jednotek, jež lze do rozváděče nainstalovat. Za modulovou jednotku se považuje např. jistič, proudový chránič, popř. jiný spínací nebo ochranný prvek o šířce 18 mm, v počtu od 4 do 48 kusů. Další volbou je možnost upevnit rozváděče na omítku anebo pod omítku. Vodiče lze do rozváděče přivádět zdola anebo shora.

Rozlišovacím znakem rozváděčů VK pod omítku jsou dvířka, která mohou být průhledná plastová s jemným kouřovým zabarvením nebo neprůhledná plastová, popř. oceloplechová v bílé barvě. Rozváděče určené pro montáž pod omítku jsou v krytí IP40. Stupeň krytí zabezpečuje, že do rozváděče, a především do jeho přístupné části, nevniknou předměty nebo nástroje o průměru větším než 1 mm. Je tedy zřejmé, že rozváděč může být umístěn i tam, kam má přístup laická veřejnost, jež může instalované jednotky obsluhovat. Obsluhou je míněno zapnutí nebo vypnutí jističe či jiného nainstalovaného prvku, který je k tomuto způsobu obsluhy zkonstruován.

Obr. 1. Obr. 3.

Rozváděče na omítku jsou bez dvířek, je však možné použít odklápěcí průhledný kryt. V této verzi jsou v krytí IP30, které zabraňuje vniknutí předmětu nebo nástroje o průměru větším než 2,5 mm.

Přístroje v rozváděči se montují přímo pouhým nasazením na lištu DIN o šířce 35 mm kloboukového tvaru, která je součástí dodávky každého rozváděče. Dodávaným příslušenstvím rozváděčů VK jsou i svorkovnice PE a N, určené pro měděné vodiče. Vestavná hloubka rozváděčů je 46 mm; umožňuje montáž všech standardizovaných přístrojů určených pro tuto hloubku. Proudová zatížitelnost rozváděče je do 63 A.

Rozváděče jsou konstruovány na teplotní odolnost v rozmezí od –20 do +70 °C. Použitý materiál rozváděčů je bez halogenů, chemicky odolný vůči 10% kyselině, 10% louhu i alkoholu.

Pro zabezpečení specifických požadavků zákazníků dodává výrobce na trh množství doplňků, které sice nejsou součástí dodávky, ale zákazník si je může podle potřeby objednat. Je to např. toto praktické příslušenství:

  • odklápěcí průhledný kryt pro rozváděče k montáži na omítku, který zabraňuje nežádoucí náhodné manipulaci s instalovanými prvky,

  • dodatečné svorkovnice PE a N, umožňující zvětšit počet proudových obvodů a tím rozšířit použitelnost této kategorie rozváděčů,

  • krycí pásek pro zakrytí nepoužitých přístrojových otvorů v krycí desce, které vznikají při neobsazení maximálního počtu modulových jednotek, kdy projektant předpokládá zvětšení počtu proudových okruhů,

  • zámek dveří pro rozváděče určené k instalaci pod omítku; tento doplněk je zejména vhodný pro aplikace rozváděčů ve veřejně přístupných místech, jako jsou chodby obytných vícepodlažních domů, úřadů, školských zařízení atd.

Firma Hensel nabízí nejen prázdné rozváděčové skříně VK, ale i ostatní typy rozváděčů, vyzbrojené podle projektu. V případě potřeby firma Hensel poskytuje také bezplatnou technickou pomoc přímo v sídle firmy v Roudnici nad Labem nebo prostřednictvím svého obchodního zástupce, který na požádání zájemce navštíví v místě bydliště, popř. na pracovišti.

ETZ Hensel, k. s.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 0411/82 81 11
fax: 0411/82 82 22
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://www.hensel.cz