časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče Spacial 3D Sarel

|

číslo 3/2003

elektroinstalační materiál

Rozváděče Spacial 3D Sarel

Petr Bohušík,
Marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Nová řada nástěnných oceloplechových rozváděčů Spacial 3D Sarel nahrazuje stávající řadu Spacial 3000, která více než dvacet let uspokojovala miliony zákazníků na celém světě.

Obr. 1.

Rozváděče Spacial 3D mají krytí IP66, které podle definice ČSN EN 60529 představuje absolutní prachotěsnost a ochranu před vodou tryskající ze všech směrů. Tyto parametry jsou stvrzeny zkouškou těsnosti (každý metr čtvereční rozváděče je po dobu jedné minuty vystaven tlaku vody o průtoku 100 l/min) a zkouškou prachotěsnosti v prachové komoře (v rozváděči je nejdříve vytvořen podtlak a následně je těsnost zkoušena mastkovým prachem se zrnitostí nižší než 75 µm, přičemž prach v komoře je v množství 2 kg/m3).

Jediným parametrem, který zůstal shodný s předchozí řadou, je cena. Je stejná u běžného rozváděče s krytím IP54, stejně jako u rozváděče Spacial 3D s krytím IP66 (do prostředí s výskytem vody kategorie AD6 podle ČSN 33 2000-3), které označuje prostředí se stříkající tlakovou vodou (např. v myčce aut) a výskytem vodních vln s možností zaplavení rozváděče, což jsou podle tabulky 32-NM3 prostory zvlášť nebezpečné.

Spacial 3D směřuje do tří hlavních aplikačních oblastí:

  • distribuce elektrické energie,
  • průmysl a řízení technologií,
  • datové a telekomunikační sítě.

K pokrytí uvedených požadavků využívá Sarel koncepci „univerzálních„ a „aplikačních„ rozváděčů.

Univerzální rozváděče

Pro průmyslové aplikace je k dispozici 41 typů rozváděčů s plnými dveřmi (obr. 1) a 38 typů s průhlednými dveřmi.

Pro montáž přístrojů bylo vyvinuto pět druhů montážních panelů: plný, plný s barevným rastrem, předvrtaný, perforovaný a rám DIN.

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Standardní kabelová příruba je opatřena předlisovanou perforací, která usnadňuje rozmístění a následné vrtání otvorů pro vývodky. Standardní příruba může být nahrazena třemi alternativními typy: předraženou přírubou, kde stačí otvory vyrazit úderem nástroje, hliníkovou přírubou, omezující elektromagnetické rušení, a přírubou s membránovými průchodkami, kde se instalují kabely bez použití jakéhokoliv nářadí při zachování vysoké třídy krytí.

Rozváděče jsou osazeny zámkem s tvarovou vložkou „double bar„ 3 mm (motýlek) a k dispozici jsou další tvarové vložky, zámkové vložky a bezpečnostní zámkové kryty.

Volitelné příslušenství vychází vstříc specifickým požadavkům, např. střechy, sokly, vnitřní dveře, závěsy dveří pro úhel otevření 180°, hliníkový pilíř o výšce 800 mm a další.

Obr. 5.

Pro kontrolu vnitřního prostředí rozváděčů nabízí Sarel ucelenou řadu topných těles, ventilátorů a malou klimatizační jednotku s chladicím výkonem 270 W.

Aplikační rozváděče – modulární rozvodnice

Modulární rozvodnice jsou nabízeny v deseti typových variantách (obr. 2). Jejich hloubka je 150 mm a umožňují instalaci 24 až 240 modulárních přístrojů (18 mm). Jsou osazeny tvrzeným sklem ve dveřích a kabelovými přírubami na dolní i horní části rozvodnice a modulárním rámem s hloubkově stavitelnými lištami DIN. Pro objednávku rozvodnice se specifickým krytím IP66/IP20 stačí použít jen jedno objednací číslo.

Aplikační rozváděče – zásuvkové rozvodnice

Sortiment zásuvkových rozvodnic obsahuje dvanáct typů – šest typů se zásuvkami na dveřích (obr. 3) a šest se zásuvkami na bocích rozvodnice (obr. 4). Rozvodnice jsou dodávány s namontovanými zásuvkami – potřebná doba montáže je tak zkrácena na minimum. Prášková polyesterová barva je na rozvodnice nanášena až po vyřezání otvorů, čímž je zajištěna vysoká antikorozní ochrana nátěru. Rozvodnice jsou osazeny zásuvkami typu 2P + a 3P +; 230/400 V. Krytí zásuvek je volitelné, a to buď IP44, nebo IP66. Přístroje pro jištění zásuvek se upevňují na lišty DIN, kterými jsou rozvodnice standardně vybaveny.

Aplikační rozváděče – svorkovnicové rozvodnice

Řada svorkovnicových rozvodnic – v osmi typech – je navržena pro řídicí rozvody ve strojích a ve výrobních linkách. Úhel otevření dveří je pro maximální přístup 180°. Rozvodnice jsou osazeny montážním panelem a lištou DIN pro montáž řadových svorek.

Obr. 6.

Aplikační rozváděče – dialog člověk–stroj

Nová řada elegantních skříněk pro dialog člověk–stroj zahrnuje sedm ovládacích skříněk, širokou škálu nosných ramen, kloubů, upevňovacích konzol atd., která poskytuje variabilní řešení instalace ovládacích terminálů do hmotnosti 150kg, s vysokou ergonomií a absolutní bezpečností (obr. 5).

Zadní dveře skříněk umožňují pohodlně kontrolovat řídicí systém kdykoliv v průběhu provozu zařízení.

K dispozici je široká řada příslušenství, jako např. klávesnicová skříňka, osvětlení, držák dokumentů, police pro notebook atd.

Aplikační rozváděče – datové skříňky 19"

Sarel vyvinul dva typy skříněk pro datové a telekomunikační sítě: dvoudílnou skříňku s pevným nebo otočným rámem velikosti 19" s konstrukční výškou 4 až 17U (U = 44,45 mm) a trojdílnou skříňku o výšce 5 až 17U, hloubce 400 a 500 mm, s rámem 19" a prosklenými dveřmi (obr. 6).

Bližší informace zájemci získají na adrese výrobce:

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554
http://www.schneider-electric.cz