časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče s přepěťovými ochranami

|

číslo 7/2002

Inovace, technologie, komponenty

Rozváděče s přepěťovými ochranami
Úspora místa, času a nákladů, kvalita, jistota

Ing. Zdeněk Rous, CSc., DEHN + SÖHNE, Praha

Konstrukce a výroba rozváděčů obsahujících přepěťové ochrany mohou způsobovat určité problémy. Ty je možné zjednodušit (nebo zcela vyloučit) použitím nového kombinovaného svodiče přepětí a bleskového proudu nové řady výrobků DEHNventil.

Obr. 1.

1. Správnost zapojení
Norma ČSN 33 20000-1 Základní ustanovení pro elektrická zařízení v odstavcích 131.6.1 a 131.6.2 pouze upozorňuje na obecnou povinnost ochrany před přepětím. Z jejího znění vyplývá plná odpovědnost projektanta a zřizovatele za zřízení ochrany před přepětím. V této normě ale nejsou uvedeny požadavky na rozsah a kvalitu ochrany před přepětím. Proto je nutné se opřít o mezinárodní normy, zvláště o IEC 61312-1 (umístění a dimenzování ochran) a IEC 61643 (přepěťové ochrany pro rozvody nízkého napětí – připojení ochran k sítím) (obr. 1).

Použitím nových typů DEHNventilu lze získat jistotu, že při dodržení montážních návodů budou pokryty veškeré požadavky mezinárodních norem na zapojení a parametry. Kromě toho je označení svorek i celého výrobku tak pečlivé, že v podstatě znemožňuje chyby při montáži. DEHNventil zajistí ochranu i při vlně proudu v kanálu blesku o tvaru 10/350 µs a vrcholové hodnotě 200 kA, čímž lze dosáhnout ochrany i při „nejtvrdším“ blesku požadované ve třídě I ochrany před bleskem, což znamená nejvyšší požadavek v normách IEC 61024-1 a 61312-1.

2. Úspora místa
DEHNventil může nahradit až několik součástí, např.:

  • čtyři DEHNporty Maxi,
  • čtyři DEHNbridge,
  • čtyři DEHNgvardy (nebo obdobné přístroje jiných výrobců),

a tím podstatně – až o 70 % – snížit prostorové nároky (obr. 2).

Kromě toho zapojení DEHNventilu v hlavním rozváděči umožňuje úsporu dalších přepěťových ochran a tlumivek, neboť může nahradit i přepěťovou ochranu třídy D u zařízení, která vyhovují ČSN EN 61000-4-5 a nacházejí se blíže než 5 m (délka vedení) od DEHNventilu.

Obr. 2.

DEHNventil je varistorové jiskřiště řízené energií přepětí aktuálně vstupující do elektrické instalace, tedy ne napětím, které vzniká na jeho svorkách. To znamená, že spolupracuje přímo (bez omezovacích impedancí) s koncovým elektronickým zařízením i s dalšími svodiči přepětí a že s jeho pomocí lze jednoduše splnit požadavek IEC 61312-1 na koordinaci svodičů a zařízení.

DEHNventil je zařízení, které nevyžaduje koordinační (omezovací, rázové) tlumivky mezi svodiči třídy požadavků B a C (VDE 0675), popř. I a II (IEC).

Vzhledem k tomu, že další svodiče (třídy C, D) i koncová zařízení jsou v systému Red//Line firmy DEHN a SÖHNE koordinována bez potřeby tlumivek (výběrem součástí a schématy zapojení), v rozváděčích s těmito výrobky není zapotřebí žádná koordinační tlumivka, takže návrh, projekt, prostorové požadavky i montáž jsou velmi zjednodušeny.

3. Úspora času a nákladů
Z předchozí věty vyplývá, že zjednodušení projektu a montáže přináší časové úspory výrobcům rozváděčů i firmám zabývajícím se jejich montáží. Tak lze rovněž snížit náklady, což je obzvlášť zřetelné při odstranění nutnosti používat jakékoliv koordinační tlumivky.

4. Záruka kvality – vysoká spolehlivost
Firma DEHN + SÖHNE zaujímá vedoucí místo v oblasti přepěťových ochran a má tomu odpovídající renomé. Výsledky laboratorních zkoušek jejích nových výrobků jsou zásadně publikovány, čímž se firma dobrovolně vydává „na pospas“ konkurenci a kontrolním grémiím (certifikáty, prohlášení o shodě), které by případné nedostatky odhalily. Je samozřejmostí, že výroba, distribuce výrobků atd. mají certifikáty ISO. Všechny tyto skutečnosti potvrzují jistotu všech odběratelů, že volbou zmiňované značky je na minimum omezeno riziko následných problémů. Kromě toho poskytuje oddělení aplikační techniky rozsáhlé bezplatné poradenství. To se týká též zahraničních zastoupení firmy. Rovněž pracovníci zastoupení v České republice i na Slovensku jsou ochotni pomoci racionalizovat systém rozváděčů tak, aby splnil nejnáročnější požadavky, zlevnil rozváděče, jejich montáž i projekt.

5. Příklad zkvalitnění, zjednodušení a zlevnění ochrany
Předpokládejme, že je třeba „ošetřit“ přepěťovými ochranami hlavní rozváděč a následující vnitřní instalaci v budově, do které je zavedena síť 230 V/50 Hz/TNC/600 A. První problém představuje hodnota jištění 600 A na vstupu. Jediným dosud korektním řešením by bylo buď dodržet vzdálenost minimálně 15 m svodičů třídy C od hlavního rozváděče, nebo instalovat speciální tlumivky pro provozní proud 600 A, což při realizaci v praxi znamená speciální skříň s těmito tlumivkami. Další možné řešení, tj. opatření dílčích okruhů odchozích vedení z rozváděče vždy samostatnou tlumivkou (ať už v hlavním nebo podružných rozváděčích), bývá nákladné.

Při použití DEHNventilu není třeba zabývat se omezovacími tlumivkami, zbývá pouze problém předjištění na přívodech k němu. Kromě toho – např. u ústředny EZS, která je vedle hlavního rozváděče – není zapotřebí přepěťovou ochranu vůbec zřizovat. Mimo to jištění 600 A nikdy nebude přerušováno při činnosti jiskřiště v přepěťové ochraně. Rovněž v dalších podružných rozváděčích i zásuvkových okruzích může být potřeba přepěťových ochran třídy C a D menší. Izolační stav celé instalace lze kontrolovat při zapojených svodičích DEHNventil.

DEHN+SÖHNE
Sarajevská 16
120 00 Praha 2
tel.: 02/22 56 01 04, 22 56 11 21
fax: 02/22 56 24 24
e-mail: dehn.cz@volny.cz