časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděče firmy Moeller

|

číslo 4/2006

Rozváděče firmy Moeller

Ing. Milan Hubálek, Ph.D.,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Úvod

Firma Moeller nabízí vedle kompletní řady instalačních přístrojů též ucelený sortiment rozváděčů a rozvodnic v produktové skupině Xboard. Šíře nabídky rozváděčů firmy Moeller zasahuje od malých plastových rozvodnic pro domovní či kancelářské aplikace, přes oceloplechové rozváděče až po velké samostatně stojící skříně či rozváděče s vysokým stupněm krytí.

Domovní plastové rozvodnice

V sortimentu plastových domovních rozvodnic nabízí firma Moeller tři základní řady.

Obr. 1.

Obr. 1. Rozvodnice Global Line s plechovými dvířky
Obr. 2. Instalační rozváděč BP

První z nich jsou rozvodnice BC-...-ECO v provedení pod omítku i na omítku, s průhlednými či neprůhlednými dvířky. Tyto skříňky jsou k dispozici od jednořadé verze s pěti moduly po třířadé typy s osmnácti moduly v každé z nich.

Další řadou je Global Line. Jde o rozvodnice pod omítku ve verzi s bílými nebo průhlednými plastovými dvířky, popř. oblíbené provedení s plochými dvířky z ocelového plechu (obr. 1). Rozvodnice jsou jedno- až čtyřřadé se čtrnácti moduly v řadě.

Poslední skupinou jsou rozvodnice na omítku City Line, opět v průhledné i neprůhledné verzi. Tato řada v letošním roce doznala drobných designových vylepšení a nyní se dodává pod označením BC-A. Prostor pro přístroje zůstává nezměněn, tj. třináct modulů v jedné až čtyřech řadách.

Všechny zmíněné rozvodnice při respektování montážních doporučení splňují požadavky na třídu ochrany II.

Rozvodnice s vyšším krytím

Pro náročné aplikace nabízí společnost Moeller skříně FKV-O-FR s krytím IP55 ve verzích pro 1× 4 až 3× 18 modulů. Pro vysoce náročné průmyslové aplikace je zde řada BC-MP65 v krytí IP65 s možností instalace až 56 přístrojů modulové šířky. Průmyslové plastové rozváděče jsou doplněny komplexní univerzální řadou skříněk CI.

Obr. 2.

Oceloplechové rozvodnice a rozváděče

Nabídka v této kategorii je opět velmi široká. V loňském roce firma Moeller představila novou řadu instalačních rozváděčů BP (obr. 2). Tyto skříně jsou k dispozici v provedení jak na omítku, tak pro zapuštěnou montáž. Rozváděče jsou dodávány kompletní, včetně přístrojových lišt a krycích desek s výřezem 45 mm. Pod jedním objednacím číslem tedy zákazník získá smontovaný rozváděč. K dispozici jsou šířky 600 a 800 mm s výškami 700, 1 000, 1 200 a 1 500 mm, hloubka je jednotná 250 mm. Provedení pod omítku (BP-U..) využívá systém montážního rámu, který je podobný konstrukci systému Profi Line.V provedení na omítku (BP-O..) je použit nový systém montáže přístrojových lišt na držáky, přičemž v základní verzi jsou dodávány držáky s jednotnou výškou přístrojové lišty. Jestliže je nutné měnit hloubku montáže (přístroje montované pod krycími deskami), lze objednat i univerzální držáky s úchytkami BEL pro proměnlivou montážní hloubku. Kryt rozváděčů BP je možné snadno a rychle demontovat uvolněním šroubů, a to vcelku nebo po částech, což zaručuje maximální přístupnost při montážních pracích. Speciální montážní desky umožňují snadnou instalaci jističů NZM a PMC, a to až do velikosti 3 pro jmenovité proudy až 630 A. Koncepce skříní zaručuje velký prostor pod přístrojovými lištami a snadný přístup pro zapojování ze všech stran.

Oblíbenou řadou se staly velkoobsahové rozvodnice BF. Tyto kompaktní skříně jsou opět dodávány v provedení jak na omítku BF-O (hloubka 140 mm), tak i pod omítku BF-U (hloubka 127 mm). Jsou k dispozici skříně tří- až šestiřadé s 24 moduly v řadě. Jedním z unikátních prvků, které jsou u těchto rozvodnic použity, jsou samozemnicí uzávěry pro krycí desky, jež vedle požadavků na snadnou montáž splňují i požadavky na velmi vysokou zkratovou odolnost. Stejný systém je použit i u rozváděčů BP.

Obr. 3.

Obr. 3. Stavebnicový systém Profi Line
Obr. 4. Skříň SVTL

Důležitou novinkou jsou skříně BF pro 33 modulů v řadě (čtyři až šest řad). Díky větší šířce se zvětšil i prostor např. pro přivedení vodičů.

Z dalších novinek lze jmenovat prosklené dveře a dveře RMQ s větší hloubkou pro montáž přístrojů do dveří a velké množství dalšího příslušenství.

Známou řadou rozváděčů Moeller je stavebnicový systém Profi Line (obr. 3). Tyto rozváděče do 630 A jsou dodávány ve verzích pod omítku v krytí IP40, IP43 a IP54 nebo na omítku v krytí IP40 a IP54. Díky jeho univerzální koncepci lze tento systém využít jak pro běžné domovní rozváděče, tak pro systémy s velmi nestandardními požadavky. Samozřejmostí je možnost instalace elektroměrů, a to až patnácti v jedné skříni. Výběr je možný z pěti typizovaných šířek (podle počtu elektroměrových desek vedle sebe jedna až pět) a z výšek od 350 do 1 950 mm.

Nové jsou i rozváděčové skříně BI. Jde o oceloplechové skříně v krytí IP54. Jejich koncepce vychází z požadavku na jednoduché univerzální skříně zejména pro průmyslové aplikace s vyšším krytím pro instalaci např. stykačů či frekvenčních měničů. Skříně BI jsou standardně vybaveny pozinkovanou montážní deskou. K dispozici jsou od malých rozměrů s výškou 300 mm a šířkou 200 mm až po relativně velké rozměry 1 000 × 800 mm.

Obr. 4.

Samostatně stojící rozváděčové skříně

Zejména pro průmyslové aplikace nabízí firma Moeller rozváděčové skříně SVTL (obr. 4). Při použití vhodného připojení je lze využít pro proudy do 2 500 A (zkoušená zkratová odolnost je 65 kA). Pro aplikace do 800 a 1 600 A je možné zvolit např. sběrnicový systém SASY. Skříně SVTL jsou standardně dodávány s výškou 2 025 mm, v šířkách 400, 600, 800, 1 000 a 1 200 mm a hloubkách 400, 500, 600 a 800 mm. Stupeň krytí je IP40 a IP54. Vedle instalace výkonových jisticích a spínacích přístrojů je do skříní možné velmi snadno instalovat i montážní rám MSW ze systému Profi Line.

Pro průmyslové aplikace s nejvyššími nároky je možné využít rozváděče xEnergy. Tento rozváděčový systém se skládá z typově zkoušených funkčních modulů, které vyhovují požadavkům normy ČSN EN 60439-1 pro proudy do 4 000 A. Ze speciálních vlastností lze zmínit možnost vnitřního oddělení prostorů až do způsobu 4b.

Software pro podporu návrhu rozváděčů

Vedle ucelené řady rozváděčů a rozvodnic nabízí firma Moeller též software pro podporu návrhu rozváděčů Fgprofil. Více informací o tomto programu lze nalézt na straně 66 tohoto čísla.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
http://www.moeller.cz