časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděč VARITEC – novinka MSV 2000 v Brně

|

Elektro 11/2000

Petr Zůna, Vladimír Štekrt,
Elektrotechnický závod Hensel, komanditní společnost

Rozváděč VARITEC – novinka MSV 2000 v Brně

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně firma Elektrotechnický závod Hensel, komanditní společnost, představila pod názvem Varitec zcela nový nízkonapěťový rozváděč, který je svou koncepcí podobný rozváděčovému systému Moditec. Je však určen především do interiérů obytných a administrativních budov.

Obr. 1.

Popis
Varitec je stejně jako Moditec moderním typem rozváděče, jenž v sobě spojuje přednosti klasických oceloplechových rozváděčů a výhody stavebnicového systému. Základními prvky jsou oceloplechové zadní stěny a pevné dveře. Ostatní díly tohoto systému umožňují sestavit rozváděč v krátkém čase a přizpůsobit jej požadovaným parametrům. Varitec při montáži využívá stavebnicový systém montážních skupin. Elektrická instalace obvodů rozváděče začíná sestavením typových montážních skupin (bloků) a pokračuje propojením těchto bloků vodiči.

Technické parametry
Rozváděčový systém Varitec je tvořen typizovanou řadou osmi skříní o šířce 312 mm nebo 600 mm a výšce 500, 600, 800 a 950 mm. Skříně je možné spojovat do šířky i do výšky jednotlivými stěnami, aniž by byla snížena deklarovaná kategorie krytí IP41. Tak je možné např. zabezpečit modulární rozšiřování systému.

Montáž
Sestavení rozváděče je jednoduché, snadné a rychlé. Na počátku montáže se navzájem mechanicky spojí zadní stěny. Tím vznikne přístupná montážní plocha bez vnitřních a bočních stěn (obr. 2). Díky tomu má elektromontér více prostoru pro vlastní montáž přístrojů a jejich propojování vodiči a kabely. Na montážní plochu se závitořeznými šrouby připevňují kompletní typové montážní skupiny. Po dokončení montáže přístrojů, montážních skupin a jejich propojení vodiči a kabely se osadí boční stěny, horní a spodní stěny s přírubami. Místo přírub může být vložen měkký plast, který dovoluje snadno zavést průběžné vedení (např. stoupačky) do rozváděče. Celá sestava rozváděče se zpevní čelními lištami, do kterých se zasadí dveře. Čelní lišty se dodávají v pěti barevných odstínech. Dveře mohou být plné nebo prosklené a lze je upevnit jako levé či pravé. Uzamykat dveře je možné po dokoupení zámků.

Stavebnicový systém
Variability sestav rozváděče je dosaženo vnitřním stavebnicovým uspořádáním rozváděče. Toto uspořádání rovněž umožňuje rychlou a snadnou projektovou práci, přehlednou a jednoduchou montáž i údržbu. Stavebnicový systém zahrnuje tyto typy montážních skupin:

  • pro umístění modulových přístrojů na lišty DIN po čtrnácti modulech na jeden výřez,
  • s  lištami DIN pro stykače, relé a svorky,
  • s montážními plechy pro vypínače, kompaktní jističe, pojistkové odpínače do 160 A,
  • pro měřicí přístroje, ovládače a signalizační prvky,
  • devatenáctipalcový výklopný rám pro datové a telekomunikační rozvody.

Obr. 2.

Rozváděč Varitec je vhodný pro sestavení samostatné nástěnné skříně s možností zakrýt kabelové vývody ve vertikálním směru podle požadavků interiéru. Je možné vytvářet rozváděčové sestavy v mnoha variantách různé velikosti i obrysů. Rozváděč je dobře přizpůsoben pro konstrukci rozváděčů s průběžným vedením, a proto lze snadno realizovat rozvody v moderních obytných a administrativních budovách. Dovoluje současnou kombinaci nn rozvodů a datových rozvodů v jednom kompaktním celku.

Rozváděč Varitec je typově zkoušen v souladu s ustanovením normy ČSN EN 60439-1 a ČSN EN 60439-3. Je určen pro použití v sítích s napětím 690 V, 50 Hz s max. proudem In = 160 A, do vnitřních prostředí vyžadujících max. krytí IP41/IP20. Dodává se podle provedení ochrany proti nebezpečnému dotyku živých částí ve dvou variantách:  třídy ochrany I a třídy ochrany II s plastovou vložkou.

Všechny stavebnicové části jsou důsledně označeny typem prvku a vždy je přiložen návod k montáži. Tak je zaručeno jednoznačné určení prvku v technické specifikaci i při objednávání. Práce s montážními skupinami je přehledná, jednoduchá a proti běžně používaným postupům rychlá. V provozu se efektivnost stavebnicové konstrukce projeví trvalým zajištěním vysoké bezpečnosti obsluhy (i laické) a možností rozváděč podle potřeby rozšířit.