časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděč s požární odolností od firmy Schrack

|

číslo 11/2005

Rozváděč s požární odolností od firmy Schrack

Společnost SCHRACK Energietechnik uvádí na český trh oceloplechový rozváděč typu M2000 (obr. 1), který vykazuje až hodinovou odolnost vůči požáru (provedení EW). Využití nového rozváděče se předpokládá především u budov splňující přísná bezpečnostní kritéria, využití ale najde také u rodinných domků.

Obr. 1.

Obr. 1. Rozváděč M2000 s požární odolností od firmy Schrack
Obr. 2. Rozváděče M2000 naistalovány v povrchovém i v zapuštěném provedení jsou připraveny v peci ke zkoušce

Rozváděče M2000 vykazují 30- nebo 45minutovou odolnost pro požární uzávěry ve stěnách a stropech ústících do chráněných únikových cest a 60minutovou odolnost pro stěny a stropy mezi požárními úseky.

Rozváděč, který si udržuje při požáru celistvost a izolační schopnosti po uvedenou dobu pomůže při záchraně lidských životů při mezních situacích.

Nový rozváděč M2000 získal po atestech požární certifikát EI 30-S, EI 45-S a EW 60, což překračuje požadované hodnoty požární odolnosti stavebních konstrukcí podle stávajících českých norem (ČSN 730802 a 730804). Obr. 2. Než výrobek atestaci získal, musel projít řadou zkoušek na požární odolnost a kouřotěsnost při požáru (obr. 2 a 3). Vlastní zkoušení požární odolnosti rozváděčů M2000 probíhalo ve zkušební peci, kdy byl vzorek usazen do zkušebního rámu o velikosti 3 × 3 metry. První měření spočívalo ve sledování průběhu teplot. Kritériem pro izolační funkci rozváděče je doba od započetí zkoušky v minutách, po kterou zkušební vzorek zachovává svou dělicí funkci, aniž by na vnitřní straně rozváděče byly dosaženy průměrné teploty nad počáteční hodnotu o více než 140 °C. Sleduje se i vzrůst teploty v kterémkoli místě o více než 180 °C nad počáteční.

Druhým způsobem měření byla zkouška celistvosti rozváděče. K tomu se používaly ocelové měrky spár o průměru 6 a 25 mm. V rámci zkoušky celistvosti bylo rovněž důležité, že nedocházelo k souvislému plamennému hoření.

Obr. 3.

Obr. 3. Pohled průzorem do pece na zadní stěnu rozváděče při zkoušce

Rozváděče systému M2000 se vyznačují modulární koncepcí a jsou dodávány v zapuštěném nebo povrchovém provedení (U, resp. A). Celý vnitřní prostor rozváděče je vyložen tepelně izolačním materiálem PROMAXON®, tl. 18 mm (pro zapuštěné provedení U), event. 20 mm (pro nástěnné provedení A), dále PROMATECT® a PROMASEAL®. Izolační materiál je lepen tmelem PROMAGLAS®. Rozváděče mají i kouřotěsnou úpravu.

Provedení skříní je instalační nebo elektroměrové a skříně mají až 12 volných míst pro montáž přístrojů (jističů, elektroměrů atp.).

Krytí rozváděčů M2000 je IP 30 pro povrchové provedení a IP 42 pro zapuštěné provedení.