časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděč Prisma G – systém funkčních jednotek

|

číslo 11/2003

rozváděčová technika a přístroje

Rozváděč Prisma G – systém funkčních jednotek

Václav Hauser,
marketing, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Když zalistujete v čísle 4/2003 časopisu ELEKTRO, najdete zde stručný popis rozváděčů Prisma. V předkládaném příspěvku podrobněji přiblížíme jeden z nich – distribuční rozváděč Prisma G.

Prisma G je rozváděč pro zatížení do 630 A při dynamickém zkratovém proudu Icw = 25 kA/1 s, jenž je určen pro průmyslové, administrativní a komerční budovy.

Obr. 1.

Ucelená řada G

Specifickým znakem rozváděčů Prisma G je jejich shodná hloubka 200 mm a šířka základní skříně 550 mm. Výška skříní je od 200 do 1 850 mm (obr. 1).

Základním prvkem rozváděče je pevná zadní stěna vyztužená montážním rámem, jenž je k ní připevněn „nabodovaním„. Na rám se montují tzv. funkční jednotky.

Funkční jednotka je montážní deska, popř. lišta DIN, s čelním panelem, na kterou se upevňují přístroje. Příkladem může být lišta DIN osazená modulárními jističi s čelním panelem.

Každá tato jednotka má určitou velikost (ta je uvedena v katalogu), tzv. počet modulů, která je důležitá pro správnou volbu velikosti skříně. To znamená, že vždy před výběrem samotné skříně je nutné vypočítat velikost funkčních jednotek (počet modulů) a na základě tohoto výpočtu vybrat příslušnou skříň. Uvedený postup výrazně ulehčuje a zrychluje práci konstruktérů a projektantů, ale i montážních pracovníků – kompletní složení takového rozváděče je velmi jednoduché (lze ho přirovnat k mechanické stavebnici pro děti).

Obr. 2.

Praktická montáž

Funkční jednotky (přístroje) je možné zapojit v poloze, kdy rozváděč leží (např. je položen na stole), čímž se podstatně zjednodušuje montáž. Snadný přístup je umožněn tím, že všechny kryty a dveře se montují až po úplném osazení přístroji a po jejich zapojení (obr. 2).

Možnost rozšíření

Instalace většího počtu modulárních přístrojů je možná díky použití dvojité skříně nebo využití přídavného kabelového prostoru, který dovoluje montovat více kabelů, nebo díky instalaci vstupních jističů do 630 A, popř. instalaci přípojnic pro dvojnásobné pole (obr. 3).

Estetický vzhled

K dispozici je množství ochranných čelních krycích panelů: plné nebo průhledné přední dveře i krycí panely. Díky všem těmto prvkům je zařízení navržené v jakékoliv konfiguraci vzhledově zajímavé.

Obr. 3.

Záruka profesionální práce

Rozváděč Prisma G, stejně jako celý funkční systém Prisma Merlin Gerin, dovoluje instalačním firmám montovat vysoce profesionální, typově testované zařízení, jež vyhovuje požadavkům normy ČSN EN 60-439. Samotný rozváděč je variabilní, umožňující specifické změny podle konkrétních požadavků zákazníka a současně zachovávající kvalitativní úroveň z počátku montáže.

Servis

Objednat a vybrat si rozváděče řady Prisma je velmi jednoduché, neboť samotná skříň s boky je jeden typ a dveře typ druhý. Při jakékoliv pochybnosti zájemce o vytipování či volbě rozváděče je vhodné kontaktovat pracovníky technické podpory firmy Schneider, od nichž zákazník získá potřebné informace, včetně údajů nutných pro správnou objednávku.

Reference

Rozváděče Prisma G jsou na trhu již šest let. Byly použity např. při realizaci projektu KOC Smíchov, sítě obchodních řetězců Carrefour, výrobní haly Phillips Hranice, v ČVUT Praha atd.

Schneider Electric CZ, s. r. o.

Technická podpora
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com

Praha – Thámova 13, 186 00 Praha 8
tel.: 281 088 111, fax: 224 810 849
Brno – Mlýnská 70, 602 00 Brno
tel.: 543 425 555, fax: 543 425 554

http://www.schneider-electric.cz