časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rozváděč Mi – originální stavebnicový plastový rozváděč

|

číslo 3/2002

Elektroinstalační materiál

Rozváděč Mi – originální stavebnicový plastový rozváděč

Ing. Jan Bidrman, Ing. Vladimír Štekrt, MBA, ETZ Hensel, k. s.

Obr. 1.

Firma Gustav Hensel GmbH & Co. KG ze SRN, s téměř sedmdesátiletou tradicí v elektrotechnice, úspěšně uplatnila v již 66 zemích světa originální rozváděčovou stavebnici Mi. Plastové zapouzdřené rozváděče typu Mi od roku 1992 s úspěchem vyrábí v České a Slovenské republice dceřiná společnost Elektrotechnický závod Hensel, k. s., se sídlem v Roudnici nad Labem.

Původní stavebnicový energetický systém Mi, který obsahuje 107 typů, rozšířil ETZ Hensel o program typově zkoušených výrobků Mi osazených převážně českou výzbrojí. V současné době je v nabídce asi 200 typů těchto rozvodnic a výrobková řada se stále rozšiřuje především na základě požadavků zákazníků. Nejrozšířenější z těchto typových rozvodnic jsou zásuvkové rozvodnice v krytí IP54/IP44, používané pro vnitřní i venkovní prostředí, ve čtyřpólové, popř. pětipólové verzi. Rovněž plastové kompenzační rozváděče řady QM jsou velmi oblíbené, především pro svou vysokou užitnou hodnotu.

Obr. 2.

Plastové rozvodnice v zapouzdřené skříni jsou vyrobeny z polykarbonátu šedé barvy, v odstínu RAL 7032. Víka rozvodnic mohou být průhledná či neprůhledná, podle přání zákazníka. Díky dobré kvalitě materiálu a vysokému stupni krytí (IP65, IP54) nacházejí rozvodnice stále častější uplatnění v náročných podmínkách s prostředím vlhkým, mokrým, prašným a v prostředí s korozní agresivitou. Jsou odolné vůči kyselinám a louhům, benzinu a minerálním olejům a lze je montovat na hořlavé podklady. Vzhledem k jejich vysoké mechanické odolnosti jsou využívány ve všech oblastech průmyslu a zemědělství. Rozvodnice Mi upoutají svým designem. Průhledná víka usnadňují snadnou obsluhu a údržbu rozváděčů. Z hlediska ochrany před nebezpečným dotykovým napětím jde o předměty třídy II, odpadá proto nutnost pospojování.

Z montážních výhod je třeba vyzdvihnout možnost rozvodnice snadno vzájemně spojovat, snadno vytvářet stavebnicové sestavy z pěti velikostí rozvodnic Mi. Přístroje lze montovat jak pod víko, tak i na víko či dveře, uzávěrové šrouby vík je možné uzamknout, popř. i zaplombovat.

Prodejní úspěch je dán především efektivností těchto rozváděčů při projektování a montáži, ale i ve vlastním provozu. Vyznačují se velkou variabilností vnitřního uspořádání a možností efektně je rozšiřovat (stavebnicový systém). Tyto vlastnosti oceňují uživatelé těchto základních prvků nízkonapěťového rozvodu. Kromě uvedených výhod je třeba se zmínit i o bohaté škále příslušenství. S velmi dobrým ohlasem se setkává např. nově vyvinutá příruba Mi FP 38, s integrovanými elastickými těsnicími membránami, v krytí IP65 (na veletrhu Amper 1999 získala ocenění Zlatý Amper). Využitím dalších dílů lze např. zvýšit odolnost rozváděče vůči náročnému vlivu vnějšího prostředí, proti kondenzaci par je možné použít větrací přírubu či vývodku.

Obr. 3.

V roce 1996 byla poprvé představena novinka – plastový zapouzdřený typově zkoušený rozváděč do jmenovitého proudu 1 000 A, označený jako Mi 1000. Tento rozváděč je vyráběn v krytí IP65, v nástěnném nebo skříňovém provedení, se spodním krytem. Novinka v sobě odráží veškeré výhody řady Mi (byla vyvinuta na základě průzkumu trhu podle požadavku zákazníků).

Plastové rozváděče řady Mi, včetně typově zkoušených rozváděčů, mohou montážní firmy a podnikové elektroúdržby nakupovat v síti velkoobchodů s elektroinstalačním materiálem nebo přímo v sídle firmy v Roudnici nad Labem. Zakázkové (kusové) rozváděče vyrábí roudnický závod na základě dodané projektové dokumentace a vyplněného technického dotazníku, v němž může odběratel uvést i volbu přístrojového vybavení. Pro zlepšení kontaktu mezi zákazníky a firmou slouží síť regionálních obchodně-technických zástupců Elektrotechnického závodu Hensel, k. s., kteří pomohou s výběrem vhodného typu rozváděče pro dané prostředí, zpracují cenovou nabídku na rozváděč a poskytnou odbornou konzultaci ke každému problému v oblasti rozváděčů.

ETZ Hensel, k. s.
Bezděkov 1386
413 01 Roudnice nad Labem
tel.: 0411/82 81 11
fax: 0411/82 82 22
e-mail: odbyt@hensel.cz
http://www.hensel.cz