časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rok 2005 – Mezinárodní rok fyziky

|

číslo 6/2003

zprávy

Rok 2005 – Mezinárodní rok fyziky

Martin Libra, Česká zemědělská univerzita v Praze,
člen komise JČMF na propagaci fyziky

V roce 2005 uplyne 100 let od některých převratných fyzikálních objevů, zejména v oborech teorie relativity a kvantové mechaniky – právě v roce 1905 byl například objeven foton. S ohledem na tato výročí, ale i s ohledem na význam fyziky v dnešní době navrhla Evropská fyzikální společnost UNESCu, aby byl rok 2005 vyhlášen Mezinárodním rokem fyziky.

Obr. 1.

Tím by se mohl podtrhnout význam fyziky ve vývoji civilizace a seriózní věda by se více přiblížila širším vrstvám. V globálním měřítku by byla příležitost posílit pozici přírodních věd, což je velmi důležité mimo jiné i vzhledem k dlouholetému boji vědců s okultisty a šarlatány, kteří se u laické veřejnosti těší tradičně značné popularitě.

Jednota českých matematiků a fyziků (JČMF) se hodlá do Mezinárodního roku fyziky zapojit řadou (připravovaných) akcí. K tomuto výročí hodlá uspořádat Konferenci českých a slovenských fyziků, dále různé semináře a setkání, snaží se o vydání poštovních známek a navazuje styky s českým rozhlasem a televizí s cílem, aby do svého programu v tomto roce zařazovali více pořadů s fyzikální tématikou. V neposlední řadě JČMF plánuje spolupráci s Národním technickým muzeem při pořádání tématické výstavy a počítá s vydáním několika publikací. Bylo by žádoucí, aby se k těmto snahám připojily i školy a aby zvláště učitelé fyziky projevili iniciativu při hledání nových možností, jak podchytit zájem o přírodní vědy u mladé generace.