časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Řízené switche společnosti Weidmüller pro průmyslový Ethernet

|

číslo 11/2006

Řízené switche společnosti Weidmüller pro průmyslový Ethernet

Weidmüller, s. r. o.

Decentralizované sítě s průmyslovým Ethernetem vyžadují spínače (switche). Jako centrální spínače v rozváděči je výhodné použít řízené switche, které zaručují vysokou výkonnost. Řízené switche strukturují sítě a optimalizují přenosové cesty a časy. Jednotlivé komponenty sítě jsou mezi sebou hierarchicky propojeny ve tvaru hvězdice. Vysoce výkonný řízený spínač umožňuje podporu řídicího centra.

Společnost Weidmüller nabízí v typové řadě IE-SWxx-M devět variant. K dispozici jsou switche s osmi, šestnácti a dvaceti čtyřmi porty (8/16/24× RJ-45) ve třech verzích (na vyžádání lze dodat switche se dvěma porty na světlovodné kabely). Tyto verze jsou vhodné pro velmi dlouhé přenosové vzdálenosti anebo pro prostředí se silným elektromagnetickým rušením (2× SC, popř. 2× ST). Při šířce skříňky 45 mm lze připojit až dvacet čtyři konektorů. Všechny řízené switche Weidmüller mají zcela transparentní protokol, protože každý port představuje vlastní doménu. Porty lze s výhodou přímo vzájemně propojovat.

Řízené switche Weidmüller typu IE-SWxx-M jsou robustní a spolehlivé, neboť jsou uloženy v hliníkovém krytu. Tento kryt je možné snadno nasadit na lištu TS 35. Na vyžádání lze dodat verzi určenou pro montáž na stěnu rozváděče. Všechny řízené switche jsou vybaveny redundantním napájecím zdrojem Uvst = 8 až 24 V AC (10 až 36 V DC). Výstup je standardně realizován konektory RJ-45, který je řešen jako 10 Base T, 100 Base TX s maximální délkou vedení 100 m (měď). V případě optického multimódového kabelu činí délka vedení 2 km, v případě optického kabelu s jednoduchým módem je délka vedení až 20 km. Dále je možné objednat speciální variantu až do 120 km v jednoduchém módu. Switche IE signalizují pomocí diody LED parametry provozu, jako je přenosová rychlost, Ethernet aktivní, napájení aktivní a teplota. Pro doplnění existuje možnost použít programovatelné chybové relé, které hlásí výpadek nebo spojení na jednom či více portech. Všechny diody LED jsou umístěny na čelním panelu a jsou dobře čitelné.

Obr. 1.

Obr. 1. Řízené switche Weidmüller umožňují při šířce skříně 45 mm připojit až 24 segmentů

Řízené switche Weidmüller typu IE-SWxx-M v sobě integrují další funkce, jako např. PortTrunking, Port-Mirroring, IGMP Snooping a virtuální LAN (VLAN). Sítě VLAN jsou zpravidla spínané sítě, které včleňují vzdálenější uzly v lokální virtuální síti. Sítě VLAN v sobě zahrnují výhody můstků a směrovačů (routerů). Stanice lze tudíž snadno přidávat, odstraňovat nebo pozměňovat. Síť je libovolně strukturovatelná. Řízené spínače Weidmüller podporují VLAN typu Port-VLAN a 802.1q VLAN. Funkce servisní kvality (QoS) umožňuje ke každému ethernetovému rámci přiřadit prioritu QoS.

Funkce Browse Address Table ukazuje příslušnou tabulku; z toho vyplývá, že adresy MAC jsou rovněž lokalizovatelné. K adresám MAC jsou přiřazeny příslušné porty.

Všechny řízené switche Weidmüller jsou konfigurovatelné prostřednictvím portu RS-232 nebo přes webové rozhraní integrovaného webového prohlížeče (browseru). Tím je uživateli umožněno snadno konfigurovat prostorově vzdálené switche.

Lze realizovat tato nastavení:

  • status portu (aktivní, uzavřen),
  • přenosovou rychlost (pevná nebo samorozhodovací),
  • aktivaci, popř. deaktivaci nastaveného přenosového média,
  • funkci SNMP a SNMP-Traps.

Protokol SNMP podporuje monitorování, řízení a administraci sítí. SNMP-Traps jsou takové zprávy, které jsou doručeny, nastala-li tzv. událost Trap Event. Řízené switche Weidmüller podporují funkci Link-up a Link-down. Řízené switche IE-SWxx-M lze spravovat také prostřednictvím SNMP a menu na konzole. Přitom je sledován každý jednotlivý port. Řízený switch vytvoří podrobné hlášení „Port Error Packets Statistic„. Data nastavení SNMP lze uložit a v případě potřeby znovu vyvolat.

K dosažení redundance v síti průmyslového Ethernetu se uplatňují dvě metody. Kruhová topologie s technologií RapidRing a IEEE Standard Rapid Spanning Tree Protocol (RSTP, IEEE 802.3w), což je další vývojový stupeň Spanning Tree Protocols (STP, IEEE 802.1d). Řízené switche Weidmüller podporují oba systémy. RapidLink poskytuje jednodušší a efektivnější cestu k dosažení redundance. Standard RSTP je náročnější a je vhodnější pro složitější sítě.

Každý řízený spínač Weidmüller je navržen jako robustní a spolehlivý. Jejich garantovaná střední doba mezi poruchami (MTBF – Mean Time Between Failure) je minimálně dvacet let. Lze je provozovat při teplotě okolí –40 až +75 °C a skladovat v rozmezí teplot –40 až +85 °C.

Řízené switche Weidmüller IE-SWxx mají certifikáty podle CE, UL508 a c-UL (GL je připravován).

Weidmüller nabízí další komponenty pro síťové infrastruktury průmyslového Ethernetu, jako jsou moduly SAI-Aktiv Univerzal se sběrnicí Profibus-DP, CANopen nebo DeviceNet, Jackpac® moduly a zásuvky FrontCom®.

Další informace mohou zájemci získat na adrese: http://www.weidmueller.com