časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

RITTAL na veletrhu AMPER zcela v novém

|

číslo 4/2005

RITTAL na veletrhu AMPER zcela v novém

Lukáš Rychetský, Ing. Jiří Vaníček, CSc.,
Rittal Czech, s. r. o.

Světový inovátor – i tak lze nazvat firmu, která ročně investuje nemalé procento svého zisku do vlastního vývoje nových výrobků a technologií. O tom, že mezi světové inovátory patří také firma Rittal, se budou moci přesvědčit všichni návštěvníci na vlastní oči ve zcela nové expozici firmy (obr. 1) na veletrhu AMPER 2005 ve dnech 4. až 8. dubna na výstavišti PVA Letňany v Praze v hale číslo 2, kde firma představí širokou škálu výrobků z oblasti průmyslu a informačních technologií.

Obr. 1.

Obr. 1. Nová expozice firmy Rittal

V oblasti rozváděčových systémů a jejich příslušenství bude představen modulový systém na bázi Ethernetu, který je vyvíjen ve spolupráci firem Phoenix, Siemens, Trumpf a Rittal.

Také na poli instalačních rozváděčů zde bude k vidění novinka roku 2004 (obr. 2) – neobvyklý rozváděčový systém ISV, umožňující postavit klasický rozváděč pro budovy a kombinovat jej s výkonovým rozváděčem, vybaveným přípojnicovým rozvodem, krytým proti dotyku i v otevřeném stavu. Oblast použití sahá od domovních rozváděčů pro větší výkony až po průmyslové rozváděče obsluhované osobami bez elektrotechnické kvalifikace.

Instalováním nově vyvinuté soupravy do skříní TS podstatně vzroste prostorová tuhost rozváděče, takže vyhovuje výzbrojí, definovanou hmotností 450 kg a těžištěm na montážní desce předpisu Telcordia GR 63-CORE pro zónu 4, respektuje tudíž časté požadavky na odolnost skříní proti zemětřesení.

Obr. 2.

Obr. 2. Rozváděčový systém ISV

Co se týče ovládání rozhraní člověk-stroj, přichází firma Rittal i letos s novým řešením ovládacího panelu COMFORT-PANEL (obr. 3), jehož výhodou jsou kromě běžně volitelných rozměrů čelního tabla vyklápěcí klávesnicové části, maxima ochrany a pohodlí pro obsluhu především standardizované hloubky 38, 75, 153 a 156 mm.

Ne všude je možné použít hliník, a tak firma Rittal využívá např. v potravinářském či chemickém průmyslu kombinaci ušlechtilé oceli a vysoce odolných plastů (obr. 4).

Na nově se rozvíjející trend aplikování průmyslových počítačů pro řízení technologických linek zareagovala firma Rittal nabídkou aktivních prvků určených především pro vizualizaci. Monitory TFT i s dotykovou obrazovkou lze integrovat do hliníkových rámečků určených pro přímou montáž do operačních panelů se stupněm krytí IP65. Zcela jedinečná je verze monitoru TFT integrovaného do operačního panelu z ušlechtilé oceli v krytí IP69 K.

Podstatně byla rozšířena řada doplňků stavebnice pracovních stanic IW pro průmysl.

Nyní je k dispozici konkrétní sestava pro zkušební stanoviště, laboratoře, pracoviště s možností uzavření pracovní stanice roletou a další varianty.

V oblasti chlazení bude představena zcela nová řada výměníků vzduch-vzduch výrobní řady TopTherm v krytí IP54 s výkony od 17,5 do 90 W/K (obr. 5). Mezi aktivní chladicí zařízení přibyly dvě nové jednotky o výkonu 300 W (hloubka jen 150 mm) a 750 W.

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

Obr. 3. Ovládacího panel COMFORT-PANEL
Obr. 4. Výrobky ze speciálních materiálů – kombinace ušlechtilé oceli a vysoce odolných plastů
Obr. 5. Nová řada výměníků vzduch-vzduch výrobní řady TopTherm

Firma Rittal patří též mezi celosvětově uznávané výrobce zařízení pro nepřímé chlazení. I tato technologie bude prezentována v expozice firmy Rittal. Dále zde budou vystaveny rozváděčové skříně pro informační technologie všech řad vyráběných v současné době. Ty jsou, včetně bohatého příslušenství, určeny pro zástavbu zařízení pro přenos dat, servery, kabeláže, optické kabely a další aplikace. Jednotlivé řady obsahují jak stojanové, tak nástěnné rozváděče, jež jsou použitelné pro panely 19" i pro panely podle normy ETSI. Řada stojanových rozváděčů DK-TS a řada nástěnných skříněk EL má třídu krytí IP54 a IP55; to je u datových rozváděčů zřídka dosahovaný parametr. Zajímavá je koncepce chlazení datových rozváděčů pomocí výměníků voda-vzduch, popř. možnost přímého chlazení procesorů či dalších tepelně namáhaných prvků vodou obíhající v uzavřeném okruhu.

Jde o zatím málo využívanou metodu s budoucností, neboť je jedním z technicky zvládnutých způsobů odvodu ztrátového tepla (až desítky kilowattů) z datových rozváděčů.

Veškeré další informace o všech výrobcích firmy Rittal mohou zájemci získat na internetových stránkách www.rittal.cz nebo na telefonním čísle 234 099 072 (73).