časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

RITTAL na MSV s NOVÝMI produkty

|

Rittal Czech, s. r. o.
 
Kvalita, design a jednoduché ovládání jsou faktory, které spolurozhodují při prosazení se na trhu. Potřebujete kvalitu a skvělý design rozváděčových skříní, klimatizačních jednotek a mnoho dalších prvků osazených na vašich strojích? Rittal udává směr inovací! Na ploše více než 70 m2 bude firma Rittal prezentovat komponenty vhodné především pro výrobce strojů. I v letošním roce přichází Rittal s novinkami, které mohou přispět k inovacím vašich strojů a zařízení.
 
Navštivte společnost Rittal Czech ve dnech 15. až 19. září 2008 na jubilejním 50. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně v pavilonu V, stánek č. 091, a seznamte s celou šíří sortimentu nabídky firmy Rittal pro výrobce strojů.
 
Firma Rittal zvýšila kvalitu ochrany elektrických částí přidáním technologického kroku povrchové úpravy rozváděčových skříní – nanotechnologií. Nanášení nanokeramické vrstvy výrazně zvyšuje odolnost povrchu skříně a celý proces je šetrnější k životnímu prostředí. Tato úprava je použita na většině rozváděčových skříní před nástřikem finální práškové barvy, ale také i jako krycí vrstva korozivzdorných rozváděčů a lamel kondenzátorů klimatizačních jednotek. Proto by měli zákazníci toto důmyslné řešení průmyslových klimatizací Rittal Top Therm Plus využít. Díky povrchové úpravě RiNano je zvýšena ochrana lamel, kde dochází k největší tepelné směně, čímž je zajištěn plný výkon klimatizační jednotky v intervalu mezi pravidelnou údržbou. Dalším přínosem budou pro zákazníka již standardně osazené integrované výparníky kondenzátu. Inovace v oblasti klimatizačních jednotek se orientuje i na ochranu životního prostředí a Rittal nabízí jako první sériově vyráběné chladicí jednotky s CO2, které mají oproti chladivu R134 výrazně nižší potenciál tvorby skleníkového efektu. Rittal ochotně představí návštěvníkům veletržního stánku také rozšířenou řadu nepřímého chlazení (obr. 1), které je vhodné jak pro chlazení rozváděčů pomocí výměníků voda-vzduch, tak i pro chlazení prvků obráběcích procesů (vřeten, lineárních motorů, emulzí).
 

Termoelektrický chladicí článek Peltier

V letošním roce Rittal úspěšně dokončil vývoj termoelektrického chladicího článku – zkráceně RTC (Rittal Thermoelectric Cooler – obr. 2), a rozšířil tak sortiment svých produktů určených ke kontrole klimatu v rozváděčových skříních. RTC využívá ke vzniku chladicího efektu tzv. Peltiérův jev, kdy se při toku proudu Peltiérovým článkem jedna strana článku zahřívá a druhá ochlazuje.
 
Výsledkem vývoje je unikátní chladicí jednotka o chladicím výkonu 100 W (při podmínkách L35 L35) ve dvou napájecích verzích: 24 V DC a 90 až 264 V AC. A co je unikátní na tomto produktu? Je to jeho součinitel výkonu COP (Coefficient Of Performance), který se u běžných termoelektrických článků pohybuje v rozsahu 0,3 až 0,6 – RTC se může pochlubit COP 1,2.
 
Komunikaci člověk-stroj lze také ideálně zajistit použitím ovládacích panelů Rittal (obr. 3). Pro mnohé zákazníky je už standardem osazení strojů některým z panelů nejnovější řady Comfort nebo stávajících řad Optipanel či VIP6000. S tím je spojena i inovace systému nosných ramen, která svou subtilností, ale zároveň větší zatížitelností splňuje stále větší požadavky na nosnost a design. Rittal vyřeší i problematiku možného nepřípustného přehřátí ovládacích panelů. V nabídce firmy Rittal je speciální klimatizační jednotka určená právě pro chlazení ovládacích panelů.
 

Top pult

S ohledem na stále větší důraz kladený na komfort obsluhy strojů a zařízení, přišel Rittal s novou řadou modulárních pultů – systémem Top-Pult (obr. 4). Tato novinka nabízí svojí variabilitou ideální možnost poskládat na míru pult pro konkrétní použití, ať už je využita možnost volby jednotlivých částí, nebo široké nabídky rozměrů.
 
Svojí konstrukcí umožňuje využití širokého příslušenství oblíbených skříní Rittal řady TS8 nebo CM. Díky tomu lze uvnitř pultu upevnit celé labyrinty lišt, které pak mohou sloužit jako upínací roviny vnitřního vybavení. Velký důraz je také kladen na design, což dokazují ochranné hliníkové lišty čelních hran a zakrytí uzávěrů plastovými záklopkami. Velká pozornost je věnována také prostupu kabelů – plechům dna, ze kterých lze sestavit mnoho kombinací.
 

Modifikační centrum Rittal

 
Moderní modifikační centrum (obr. 5) vzniklo jako odpověď firmy na neustále se zvyšující požadavky zákazníků. Součástí centra je výkonný frézovací stroj CNC firmy Kiesling, který splní téměř všechny požadavky zákazníků na výřezy, vrtání a řezání závitů do rozváděčových skříní a jejich částí, včetně kompaktních rozváděčů a pultů.
 
Dalším důležitým prvkem je profesionální stacionární pila Festool, určená k úpravám měděných přípojnic a dalších profilových i deskových materiálů. Kromě úprav rozváděčů a jejich částí nabízí Rittal také montáže a přemontáže a v případě potřeby dodání i nestandardních barevných provedení rozváděčů.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: +420 234 099 000
fax: +420 234 099 099
 
Obr. 1. Chladicí jednotky TopTherm Plus
Obr. 2. Termoelektrický chladicí článek Peltier
Obr. 3. Ovládací panel Rittal
Obr. 4. Systém Top-Pult
Obr. 5. Modifikační centrum