časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Řídicí systém pro stavitele strojů XC-CPU121

|

Řídicí systém pro stavitele strojů XC-CPU121

Ing. Jan Beránek, Moeller Elektrotechnika, s. r. o.

Na průmyslové automaty montované do sériově vyráběných strojů a zařízení jsou kladeny extrémní požadavky jak ze strany ceny, tak ze strany jejich fungování. Každý uživatel chce dostat co největší užitnou hodnotu i tehdy, kdy je limitován cenou. Moeller tento požadavek bere jako výzvu a přichází na trh s novým modulárním systémem XC121.

Popis jednotky XC-CPU-121-2C256K

Řídicí jednotka XC-CPU121 je osazena výkonným šestnáctibitovým mikroprocesorem, který disponuje pamětí pro program (flash) a data ve velikosti 256 a 224 kB (8 kB paměti pro data zálohuje superkondenzátor). Jednotka je vybavena čtečkou karet MMC. Na kartu je možné zapisovat naměřené údaje, popř. z ní spouštět operační systém a uživatelský program stejně jako u automatů řady Xsystem.

V PLC (Programmable Logic Controller, programovatelný automat) může jedna úloha běžet na pozadí, další může být spouštěna od přerušení hardwarového časovače s rozlišením 1 ms a šest úloh může být spouštěno od přerušení.

XC-CPU121 disponuje širokými možnostmi komunikace. Je vybavena integrovanými sběrnicemi RS-232, RS-485 a dvěma CAN, kdy lze jednu sběrnici CAN použít k propojení s Easy řady 800 (např. pro levné rozšíření o jednotku vstupů a výstupů s vlastní inteligencí) nebo EC4P prostřednictvím sběrnice Easy-NET. Jak RS-232, tak RS-485 lze použít v transparentním režimu a s využitím volně dostupných funkčních bloků na nich používat např. protokol Modbus, popř. port využít k propojení s branou SMS, měniči Moeller řady DF/DV51 a DF/DV6, nebo určit svůj vlastní komunikační protokol.

Rozšíření XIO-EXT121-1

Pro rozšíření procesorové jednotky o jednotku vstupů a výstupů je určen modul XIO-EXT-1. Obsahuje deset digitálních vstupů, z nichž je šest konfigurovatelných jako vstupy volající přerušení, dále osm nezávisle konfigurovatelných vstupů a výstupů, dva analogové vstupy 0 až 10 V a 0 až 20 mA a dva vstupy pro čidla teploty PT100. Deska má k dispozici dva analogové výstupy 0 až 10 V.

Kdyby v úloze nestačil tento základní počet vstupů a výstupů nebo by byla nutná další komunikační linka (např. Profibus-DP, Suconet-K apod.), je možné systém rozšířit o dalších maximálně patnáct standardních modulů XIOC.

Decentrální rozšíření je bezproblémové s použitím systému XI/ON. Na sběrnici CAN lze připojit až 127 těchto bran.

Kompaktní systém easy Control

Relé easy se těší všeobecné popularitě a jsou oblíbena uživateli po celém světě. Řada těchto relé byla v posledních několika letech rozšiřována a modernizována, byly přidány moduly I/O a komunikační moduly. Na tuto úspěšnou řadu navazuje firma Moeller s vyšší řadou, řadou kompaktních PLC – easy Control.

Integrace do systému

Nový PLC easy Control EC4-200 doplňuje řadu programovatelných automatů Moeller. Nabízí vysoký výpočetní výkon, možnost připojení do standardních průmyslových sběrnic (CANopen, Profibus-DP, Asi atd.) a možnost jednoduchého a levného lokálního rozšíření. Automat na první pohled připomíná Easy800.

Vysoký výkon ve své třídě

Řada automatů EC4-200 je navržena pro použití v malých a středních systémech. Uvnitř se skrývá šestnáctibitový procesor s rychlostí 300 µs/1 000 instrukcí, pro program a ukládání dat je k dispozici 256 a 224 kB paměti. Automaty se dodávají v několika variantách. V základu však všechny mají dvanáct digitálních vstupů (čtyři z toho je možné použít jako analogové vstupy 0 až 10 V s rozlišením 10 bitů) a šest reléových nebo osm tranzistorových výstupů, popř. s analogovým výstupem. Automat má integrovány dva rychlé čítače (max. 50 kHz), které lze konfigurovat jako inkrementální čidlo (max. 40 kHz), v základu jsou také dva sériové porty (RS-232) arozhraní pro sběrnici CAN, v závislosti na typu také Ethernet. K dispozici je i varianta s displejem nebo bez něj, stejně jako u relé Easy.

Kompletní sortiment pro easyContol compact PLC v on-line výcvikovém středisku firmy Moeller. Veškeré informace na jednom místě, bezplatně a k dispozici na internetu 24 hodin denně
Online Training Center firmy Moeller poskytuje zákazníkům webovou informační a výukovou platformu s mnoha příklady, triky a tipy, které se týkají výrobků, jejich funkcí, použití a softwaru. Tato nabídka on-line je tzv. šitá na míru požadavkům a zájmům zákazníků a pokrývá jak drobné, tak komplexní úlohy. Středisko Online Training Center nyní rozšířilo svou informační základnu a poskytuje rozsáhlé množství informací o výrobcích easyRelay, easyControl a easyHMI. Rovněž zde zájemci naleznou základní principy programování s využitím easySoft a easySoft-CoDeSys.
Základní kurz Programming with easySoft-CoDeSys (Programování pomocí easySoft-CoDeSys) je novinkou, kterou Online Training Center nabízí. V osmi interaktivních lekcích jsou vysvětleny základy programování podle IEC 61131-3. Každá lekce obsahuje programový soubor a animaci, která vysvětluje, jak tento soubor vznikl.
Dokumentace, obrázky, schémata zapojení a poslední novinky ohledně daného tématu pomáhají uživatelům rychle a snadno vytvořit jejich vlastní návrh.

K uchování naměřených údajů se používá výměnná paměťová karta RS-MMC se standardním systémem souborů (FAT16). Paměťovou kartu lze použít také ke spouštění programu nebo operačního systému. Skutečnost, že program bude spuštěn přednostně z karty MMC, umožňuje aktualizaci programu i bez nutnosti propojení přístroje s PC. Přístroj je vybaven hodinami reálného času, k zapisovaným údajům je tedy možné přidat časovou značku. Přístroj neobsahuje baterii a je zcela bezúdržbový.

CANopen, easy-NET a Ethernet

Rozhraní easy-NET(easy-NET™) je známo svou robustností a jednoduchostí. Umožňuje propojení až osmi stanic (Easy 800, MFD-Titan) do sítě maximální délky 1 km. Je-li požadován standardní komunikační protokol, ve všech automatech EC4-200 je implementován protokol CANopen.

Pro integraci do již existujícího systému je v přístrojích řady EC4-200 Ethernet použitelný pro programování, popř. pro připojení nadřazeného systému s využitím OPC.

Programovací software

Pro vykonání složitějších úloh je zapotřebí takový programovací software, jejž se programátor snadno naučí a bude ho moci dobře používat. Vlastnosti, které by měl mít moderní programovací software, obsahuje mezinárodní standard IEC 61131-3. Jeho požadavky právě splňuje program easy Soft CoDeSys, kterým se programují všechny PLC řady xSystem a easyControl.

Pokročilé ladicí funkce, jako je simulace, sledování programu, popř. změna programu za běhu, jsou v dnešní době již samozřejmostí; program tyto možnosti také skutečně nabízí.

Závěr

Modulární systém XC121 poskytuje uživateli nepřeberné možnosti komunikace, připojení vstupů a výstupů a vysoký výkon, takže je vhodné jej použít ve velkém množství různorodých automatizačních úloh. Pro své rozměry je velmi vhodný pro konstruktéry strojů, v nichž může být o místo nouze.

Kompaktní PLC řady EC4-200 nabízí vysoký výkon a možnost levného lokálního rozšíření, takže je vhodný pro menší, spíše uzavřené úlohy, popř. do většího systému jako podřazená část automatizačního řešení. Díky širokému teplotnímu rozsahu je možné automat použít i ve venkovním, nevytápěném rozváděči.

Programovací software je pro uživatele výhodou. Nabízí šest programovacích jazyků: IL, LD, FBD, ST, CFC a SFC, takže programátor má možnost vybrat si jazyk, který je pro danou úlohu nejvhodnější.

Další informace mohou zájemci nalézt na adrese:
Moeller Elektrotechnika, s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 440
e-mail: podpora@moeller.cz
http://www.moeller.cz

Obr. 1. Procesorová jednotka spojená s modulem vstupů a výstupů
Obr. 2. Kompaktní PLC easy Control EC4P-200
Obr. 3.
Obr. 4. Programovací prostředí easy Soft CoDeSys

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde