časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

RGK - mikroprocesorová jednotka pro řízení záložních zdrojů

|

číslo 4/2002

Amper 2002

RGK - mikroprocesorová jednotka pro řízení záložních zdrojů

Ing. Jiří Kůs, Lovato s. r. o. Písek

V letošním roce se na trh dostává ve své třídě unikátní přístroj - mikroprocesorová jednotka Lovato RGK60, která je určena k řízení záložních zdrojů, motorgenerátorů.

Jedná se o přístroj, který monitoruje stav distribuční elektrické sítě a v případě nutnosti řídí automatické přepínání na záložní motorgenerátor. Sleduje všechny jeho parametry a podává alarmová hlášení. Umožňuje záznam dat, standardní komunikaci v počítačové síti nebo přes modem GSM. Kompletní měřicí systém jednotky uživateli nabízí veškeré údaje o funkci záložního motorgenerátoru, tedy např. údaje o napětí, proudu, účiníku, zdánlivém výkonu, činném výkonu, jalovém výkonu, činné energii, jalové energii, frekvenci, napětí baterie, tlaku oleje, teplotě vody, množství paliva, počítadlu hodin provozu, hodin údržby, počtu startů a procentu úspěšných startů motorgenerátoru.

Možnosti jednotky RGK60

Jednotka RGK60 obsahuje v jediném typovém provedení: univerzální napájecí vstup (12 V DC nebo 24 V DC z baterie), 20 digitálních vstupů/výstupů, tři analogové senzorové vstupy, kompletní sadu digitálních a analogových vstupů pro řízení rozběhu, široký rozsah třífázových napěťových a proudových vstupů a datové rozhraní RS-232.

Jednotka Lovato RGK60 může být doplněna kartou RGKX01, která obsahuje: hodiny-kalendář se zálohovacím kondenzátorem, izolovaný port RS-485 a dva digitální výstupy.

Software pro PC

Pro jednoduché nastavení parametrů prostřednictvím PC slouží software RGKSW10, dodávaný na CD-ROM společně s propojovacím kabelem. Další variantou je software RGKSW20,

který obsahuje RGKSW10 a umožňuje navíc shromažďování dat a alarmů z více jednotek RGK připojených přes síť k centrálnímu počítači pomocí RS-485. Přístup k nastavení je chráněný heslem.

Pro vizuální komunikaci s obsluhou je určen velký grafický displej LCD. Právě díky své nadstandardní velikosti umožňuje současné zobrazení většiny parametrů. Ke snazší orientaci je navíc k dispozici funkce on-line help Bezprostřední ovládání se děje pomocí velkých srozumitelně označených kláves na čelním panelu (viz obr.)..

Obr. 1.

Nastavení parametrů je jednoduché

Základní navigace jednotky je řešena v přehledných menu (např. menu utilit, hlavní menu, menu baterie, menu rozběhu motoru, menu řízení motoru, řízení sítě, řízení generátoru, ochrana generátoru, test a údržba, komunikační port, programovatelné vstupy atd.).

Kromě toho je u každého parametru hlášení s popisem, jak ho použít. Nastavení lze provádět buď přímo na přístroji nebo na počítači s výše uvedeným softwarem RGKSW10.

Vedle monitorování a řízení obsahuje jednotka i řadu ochranných a jisticích funkcí: podpětí, přepětí, asymetrie, sled fází, max. a min. frekvence, ochrana proti zkratu a přetížení.

Bližší informace o výše uvedeném přístroji a dalším sortimentu:

Lovato s. r. o. Písek
Za Nádražím 1735
397 01 Písek
tel.: 0362/26 54 82, 26 60 55, 26 47 06
e-mail: kus@lovato.cz
www.lovato.cz