časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Revizní přístroje LEM NORMA

|

číslo 3/2003

inovace, technologie, projekty

Revizní přístroje LEM NORMA

Firma NORMA je rakouský výrobce vysoce kvalitních revizních přístrojů a měřicí techniky pro energetiku. Její přístroje se vyznačují vysokou bezpečností, odolností, dlouhou životností a jednoduchou obsluhou. Po začlenění společnosti NORMA do koncernu LEM byly výrazně zvýšeny investice do vývoje nových přístrojů, jejich dalších verzí a příslušenství. Přístroje jsou vyráběny za použití nejmodernějších technologií. Společnost LEM NORMA je držitelem certifikátu kvality ISO 9001 a EN 14001 o splnění nejvyšších evropských standardů na ochranu životního prostředí. Všechny její nové přístroje jsou vybaveny kalibračním certifikátem výrobce. Velkou výhodou pro uživatele je dvou- až tříletá záruka a kalibrační interval.

Revizní přístroje LEM NORMA měří odpory pomocí proudových kleští, díky čemuž spoří čas a přinášejí značné zjednodušení měření.

Revizní přístroje jsou rozděleny do kategorií pro revize:

Obr. 1. Obr. 2.
  • elektrických instalací,
  • izolací,
  • zemních odporů a uzemnění,
  • elektrických spotřebičů, ručního nářadí a strojů.

Měření přechodového odporu a unikajícího proudu u pevně instalovaných elektrických spotřebičů

Tuto metodu měření využívá přístroj pro revize elektrických spotřebičů a nářadí SATURN 700 XE. K měření jsou zapotřebí speciální proudové kleště PR1200X pro měření velmi malých proudů.

Měření odporu uzemnění bez rozpojení zemniče

Uvedená metoda se uplatňuje u kombinovaného přístroje pro revize elektrických instalací UNILAP 100 XE, multifunkčních testerů zemních odporů SATURN GEO X/plus a klešťového přístroje HEME GEO 15.

V zásadě lze tuto metodu využít takto:

Obr. 3.
  1. Měření pomocí dvojice kleští (obr. 2)
    Jedná se o nejpohodlnější a nejrychlejší způsob měření odporu uzemnění. Podmínkou tohoto postupu je dostatečný počet paralelních zemničů, přes které se měřicí obvod uzavírá. Pro toto měření je nejvhodnější speciální klešťový přístroj HEME GEO 15.

  2. Měření s pomocnými sondami + jedny kleště
    Jde o kombinaci klasického třípólového měření a měření pomocí kleští. Tento způsob umožňuje měřit bez rozpojení i zemniče bez dalšího paralelního uzemnění (obr. 1).

  3. Měření na stožárech vn (obr. 3)
    Díky speciálnímu proudovému transformátoru o průměru 320 mm lze přesně změřit jednotlivé nohy stožárů vn. Součet těchto hodnot dává přesnou hodnotu celkového zem­ního odporu stožáru bez ovlivnění paralelním zemněním.

UTES Instruments, s. r. o.
Srbská 53
612 00 Brno
tel./fax: 541 589 211
e-mail: prodej@utes.cz