časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Revizní praxe a nová norma pro venkovní osvětlení

|

číslo 8-9/2002

Standardizace

Revizní praxe a nová norma pro venkovní osvětlení

Redakce

Následující článek autora a revizního technika elektro, pana J. Brusche, svým kontextem zapadá do neutuchajícího procesu normotvorné problematiky. Článek je velmi fundovaný a shrnuje celou řadu poznatků nejen z provozní praxe, ale i z platných technických norem. Jako takový byl postoupen k lektorování zpracovateli uvedené normy, Ing. K. Dvořáčkovi, z STÚ-E, a. s., jehož komentář k problémům uvedených autorem pokračuje za článkem. Je zde také připojeno vyjádření ČSNI k uvedené problematice.

Konzultace nad článkem proběhla i s panem Ing. M. Křížem, podle jehož názoru je škoda, že tyto připomínky neobdržela TNK (technická normalizační komise ČSNI) dříve, ještě když podstatné požadavky návrhu normy ČSN 33 2000-7-714 byly k připomínkám zveřejněny, a to i na stránkách IN-El www.iiSEL.com. Řada jiných připomínek byla tehdy spoluprací TNK a zpracovatele normy uplatněna a zohledněna.

Zdravá výměna názorů je však třeba. Čtenáři nechť sami posoudí, nakolik je správný názor, že mnozí naši odborníci žijí v představě, že vše za ně vyřeší norma a málo využívají při odchýlení od „nezávazných“ norem možnosti, které vyplývají již ze správně vypracovaného určení vnějších vlivů. Norma představuje nepodkročitelnou hranici a projektant je povinen, pokud to vyplyne z protokolu o určení vnějších vlivů, oproti normě „přitvrdit“.

Pokud by se ukázalo, že některé požadavky normy nejsou v pořádku, měli bychom - jako ČR - navrhnout změnu normy - na mezinárodní úrovni, popř. (na naší národní úrovni) doporučit přísnější řešení. O jednoduchosti tohoto řešení však nikdo z nás není přesvědčen.