časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Retrofity ve firmě ESAB

|

číslo 1/2006

Retrofity ve firmě ESAB

Miroslav Uher, OEZ s. r. o.

Firma ESAB VAMBERK, s. r. o., modernizovala formou retrofitu jisticí přístroje AR, ARV použitím perspektivních jističů Modeion od společnosti OEZ. Potřeba náhrady starých přístrojů byla vyvolána neustálým růstem výroby i rostoucími požadavky na stabilitu dodávek elektrické energie do nepřetržitých provozů.

Firma ESAB je v současnosti největší světový výrobce svařovacích materiálů.

Jeden z výrobních závodů, ve Vamberku, byl postaven před více než 65 lety. S rozšiřováním výroby byly budovány a posilovány energetické sítě a rozvody.

Obr. 1.

Obr. 1. Pan Martin Kulička při montáži jističe

O tyto rozvody se pečlivě stará skupina pracovníků elektroúdržby pod vedením Ing. Mihulky. Na zkušenosti s řešením retrofitů AR, ARV jističi BL 1600 S z řady Modeion jsme se zeptali právě Ing. Josefa Mihulky a pracovníka údržby pana Martina Kuličky.

Jaké jisticí přístroje nízkého napětí máte v současnosti v provozu?

M. Kulička: V našich provozech jsou použity jističe a pojistky od nejmenších jmenovitých proudů až po jističe do 2 500 A.

Ing. J. Mihulka: Vzhledem k historii společnosti ESAB VAMBERK, s. r. o., byly použity jisticí přístroje odpovídající době jejich instalace. Takže zde byly v provozu např. jističe AMT, J2U a VMT. V minulost proběhlo několik větších rekonstrukcí celých rozvoden a další menší rekonstrukce děláme za provozu pomocí retrofitů.

Jaké důvody vás vedly k tomu, že jste se rozhodli právě pro řešení náhrad jističů pomocí retrofitu?

Ing. J. Mihulka: Jak již jsem se zmínil, tyto náhrady provádíme vlastně za provozu. Pro nás je nejdůležitější stabilní dodávka elektrické energie do výrobních provozů, na delší odstávky prostě nemáme čas. Díky příznivé ceně jističů a vyřešení připojení silového obvodu je tato forma pro nás nejvýhodnější.

Jak jste se o tomto řešení náhrady dozvěděli?

Ing. J. Mihulka: Před třemi roky v podstatě z důvodu hrozící havárie dvacet pět let starého jističe ARV 1633 v nepřetržitém provozu. O radu a pomoc jsme požádali Servisní služby OEZ a tím jsme retrofity ARV odstartovali. První retrofity montovali a zapojovali pracovníci OEZ a pracovníci údržby ESAB pečlivě sledovali postup. Další výměny již bez problému provádíme vlastními silami.

Obr. 2.

Obr. 2. Vedoucí elektroúdržby Ing. Josef Mihulka

M. Kulička: Myslím, že už máme dostatek zkušeností. V současnosti dokážeme uvést nový jistič do provozu za dvě a půl hodiny, včetně hodinové přípravy, takže celková délka odstávky nepřekročí jednu a půl hodiny.

Jak s odstupem času toto řešení hodnotíte?

Ing. J. Mihulka: V našich provozech používáme výhradně jističe ve výsuvném provedení a k tomu určené speciální připojovací sady. Od provedení prvního retrofitu jističem BL 1600 S jsme již takto nahradili dalších sedm jističů bez jakýchkoliv problémů při montáži nebo v dosavadním provozu. Retrofit je pro nás díky spolehlivosti a rychlosti montáže nejlepším řešením a do budoucna pro zvýšení spolehlivosti našich rozvodů budeme určitě v náhradách jističů AR, ARV pokračovat právě pomocí retrofitu.

Děkujeme za rozhovor, přejeme vám hodně pracovních úspěchů a spokojenosti s přístroji OEZ.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: +420 465 672 193
fax: +420 465 672 151
e-mail: retrofity@oez.cz
http://www.oez.cz