časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Řešení Weidmüller pro fotovoltaiku

|

Ing. Pavel Okleštěk, Weidmüller, s. r. o.
 
Společnost Weidmüller, jako přední poskytovatel řešení pro elektrické propojení, přenos, upravování a zpracovávání energie, signálů a dat v průmyslových prostředích, nabízí mnohá řešení a komponenty pro fotovoltaické elektrárny.
 
Každá fotovoltaická elektrárna (FVE), ať malá či velká, by měla být vybavena ochranou proti přepětí, tzn. přepěťovou ochranou (obr. 1). Společnost Weidmüller nabízí přepěťové ochrany na všechny velikosti napětí, které se ve fotovoltaických elektrárnách používají. Přepěťové ochrany Weidmüller chrání jak stranu stejnosměrného napětí, tzn. stranu vstupu napětí z fotovoltaických panelů do měniče, tak stranu střídavého napětí, tzn. napětí, které vystupuje z měniče a dodává se do sítě. Velmi oblíbené a užitečné jsou přepěťové ochrany s kontaktem, který ohlásí dálkové poruchy přepěťových ochran.
 
Společnost Weidmüller nabízí také celková řešení pro velké fotovoltaické elektrárny – sdružovací krabice stringů (obr. 2), které jsou sestaveny z komponentů. Firma dodává krabice, vývodky, přepěťové ochrany a, v neposlední řadě, svorky. Velmi komfortní použití nabízí nová svorková technologie Push-In (obr. 3), kde se vodič jednoduše zasune bez použití nástroje.
 
Sdružovací krabici lze vyrobit podle projektu zákazníka. Odborníci společnosti Weidmüller jsou také schopni vytvořit podle požadavků zákazníka vlastní návrh. Kompletní sdružovací krabice má pak jedno objednací číslo a je dodána přímo na stavbu zákazníka.
 
U velkých fotovoltaických elektráren je v některých případech potřeba měřit stejnosměrný proud pro diagnostiku poruchy stringů. Společnost Weidmüller přináší řešení, a to v podobě elegantních průvlakových převodníků proudu (obr. 4). Vodič se nemusí přerušovat, nýbrž se provleče otvorem v převodníku. S výstupní veličinou převodníku je pak potřeba pracovat a přivést ji do řídicího centra FVE a diagnostikovat poruchy.
 
S komponentami firmy Weidmüller je to velice jednoduché. Výstupní proud z proudových převodníků se připojí do modulu vzdálených vstupů (obr. 5). Pomocí tohoto modulu lze vyřešit i diagnostiku poruch PU připojením poruchového kontaktu. Modul vzdálených vstupů pak komunikuje na velké vzdálenosti s řídicím diagnostickým automatem. Diagnostika proudu stringů nebo funkčnosti PU je velmi důležitou funkcí, která bezpečněji vrací investici zákazníka.
 
V neposlední řadě umí firma Weidmüller nabídnout vybavení pro malé FVE, právě ty, které si zákazník může umístit na dům. Zpravidla se jedná FVE o výkonech 2 až 5 kW. Weidmüller dodává kompletní fotovoltaickou krabici, ke které stačí připojit pouze měnič a zapojit do sítě 230 V. Krabice má funkci ochrany proti přepětí, sdružení a odpojení stringů a obsahuje kontrolní elektroměr pro zelený bonus.
 
Další informace získají zájemci u obchodních zástupců firmy Weidmüller na adrese:
 
Weidmüller, s. r. o.
Lomnického 5/1705
140 00 Praha
tel.: +420 244 001 400
fax: +420 244 001 499
 
Obr. 1. Přepěťová ochrana
Obr. 2. Sdružovací krabice
Obr. 3. Svorky Push-In
Obr. 4. Převodník proudu WAS CMA
Obr. 5. Modul vzdálených vstupů SAI