časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Řešení Schneider Electric – přípojnicové a nosné systémy

|

číslo 8/2006

Řešení Schneider Electric – přípojnicové a nosné systémy

Ing. Martin Holotík, Ing. Karel Křikava, Schneider Electric CZ, s. r. o.

Společnost Schneider Electric nabízí širokou variabilitu a flexibilitu rozvodu elektrické energie i dalších médií v nejnáročnějších průmyslových prostředích, výrobních halách i administrativních budovách. Bezpečné, kvalitní a rychlé řešení v této oblasti poskytují společně přípojnicové rozvody nízkého napětí Canalis značky Telemecanique a kabelové nosné systémy, tvořené parapetními kanály, sloupy, sloupky, podlahovými krabicemi a průmyslovými sloupy InduSign značky Thorsman, jakož i kabelovými žebříky a žlaby značky Wibe. Výhody jednotlivých komponent jsou umocněny spojením v jeden fungující celek – v unikátní řešení nabízené společností Schneider Electric.

Přípojnicové rozvody Canalis

Přípojnicové rozvody jsou v současnosti velmi oblíbené mezi projektanty, montážními firmami a především investory jako moderní a bezpečný způsob elektrické instalace. Důvod je jednoznačný – variabilita rozvodu elektrické energie. Pro tuto vlastnost jsou stále častěji používány jak v průmyslových, tak komerčních objektech. Zde lze využít jejich další výhody, jako jsou jednoduchý návrh instalace, rychlá a snadná montáž, přehledné uspořádání, bezpečné připojení spotřebičů i snadná údržba. Přípojnicové rozvody se vzhledem ke své variabilitě používají především pro distribuci elektrické energie v průmyslových závodech, lze je však využít i při osvětlení rozsáhlejších prostor, kde slouží také k zavěšení svítidel.

Obr. 1.

Obr. 1. Vedení KNA 100 A v montážní hale

Společnost Schneider Electric nabízí pro všechny aplikační možnosti řadu přípojnic s označením Canalis. Pro světelné vedení jsou určeny typy KBA a KBB pro proudy 25 a 40 A, jakož i nové pružné vedení s označením KDP pro proud 20 A. Pro distribuční třífázové rozvody slouží vedení KNA (40 až 100 A) a KSA (100 až 800 A). Pro silový rozvod, rozváděčové mosty anebo stoupací rozvody je určeno vedení KTA (1 000 až 4 500 A). Přípojnice se při montáži skládají z jednotlivých prvků a musí být posuzovány vždy jako ucelený systém. S návrhem rozvodu a s konkrétní specifikací dílů ochotně poradí technicko-obchodní zástupci společnosti (softwarová podpora pro projektování je samozřejmostí).

Systémy Wibe a Thorsman

Přípojnicový systém Canalis je tedy pro rozvody elektrické energie. Moderní výrobní linky však ke své činnosti potřebují i další média – datový rozvod, kapaliny, plyny apod. Kompletní uložení těchto vedení bezpečně zajistí systém kabelových žebříků a žlabů značky Wibe. Tento systém je instalován přibližně ve stejné úrovni jako Canalis a jeho rozmístění v prostoru je dáno umístěním výrobních linek a jednotlivých strojů. Jak ale zajistit propojení těchto rozvodů s jednotlivými stroji? Jednoduše a bezpečně jsou k přípojnicovému vedení Canalis nebo ke kabelovým žebříkům a žlabům připojovány unikátní průmyslové sloupy InduSign značky Thorsman. Jejich prostřednictvím je na jediném obslužném sloupu soustředěno vedení elektrické energie, datové a telekomunikační rozvody, ale i rozvody kapalin, plynů, odsávání, ventilace apod. Lze ho navíc instalovat v libovolném prostředí průmyslové výroby, a napájet tak potřebnými médii příslušný stroj nebo výrobní linku.

Vybavení sloupu je sestaveno podle požadavků zákazníka a „šito na míru„ konkrétnímu výrobnímu procesu. Přístrojové vybavení sloupu je možné navíc rychle a snadno měnit. Jedinečnost instalačního systému InduSign spočívá v univerzálnosti uchycení sloupu a v možnosti jeho napojení na existující rozvody v kterémkoliv výrobním podniku, hale apod.

Obr. 2.

Obr. 2. Spojení Canalisu, InduSignu a kabelových žebříků Wibe

V administrativních budovách jsou využívány parapetní kanály, sloupy, sloupky a podlahové krabice značky Thorsman.

Přípojnicové a nosné systémy jsou používány především v oblastech petrochemie, potravinářství a infrastruktury – stavby a dálniční tunely.

Software SeleCAD

Tento software je určen pro uživatele plné verze programu AutoCAD, resp. verze LT. Podmínkou úspěšného ovládání je znalost programu AutoCAD v prostoru 2D. Software SeleCAD obsahuje modul Canalis, který umožňuje zakreslit přípojnicový rozvod Canalis do celého projektu. Vytvořen specifikace zahrne i případné díly vertikálních úseků a všechny pomocné prvky, jako jsou držáky, dodatečné spojky a u některých vedení i nezbytné dilatační prvky. Před dokončením vývoje je modul Thorsman, v němž bude možné kreslit parapetní kanály, sloupy, sloupky a podlahové krabice. V přípravě je modul Wibe pro kreslení kabelových žebříků a žlabů.

Celý sortiment přípojnicových a nosných systémů je doplněn přehlednými montážními návody a podrobnou katalogovou dokumentací.

V České republice využívá výhod spojení Canalisu a InduSignu společnost Parker-Hannifin. Mezi prestižní zákazníky přípojnicového vedení Canalis patří například společnosti Škoda Auto, DHL, Kimberly-Clark, Bosh Jihlava, Saint-Gobain Sekurit ČR nebo Agrostroj Pelhřimov. Nalézt ho však můžete i v široké síti obchodních řetězců Carrefour, Lidl, Kaufland nebo Baumax. Průmyslové sloupy InduSign používají společnosti Fotolab, Mölnlycke Health Care Klinipro a mnoho dalších. Parapetní kanály, podlahové krabice, obslužné sloupy a sloupky Thorsman jsou využívané např. ve společnosti MOKOV Jihlava, pražském Paláci Flóra, Baťově mrakodrapu ve Zlíně nebo v budově Egyptského velvyslanectví v ČR.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Schneider Electric CZ, s. r. o.
http://www.schneider-electric.cz

Středisko služeb zákazníkům
tel.: 382 766 333
e-mail: tp@cz.schneider-electric.com