časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Řešení pohonů s měniči frekvence

|

číslo 12/2005

Řešení pohonů s měniči frekvence

Společnost Danfoss uspořádala ve dnech 19. a 20. října 2005 seminář s názvem Projektování rozváděčů s měniči kmitočtu, problematika chlazení a EMC. Uvedený seminář je společným projektem firmy Danfoss s firmou RITTAL s. r. o. a je zařazen do programu celoživotního vzdělávání ČKAIT.

Technologie a aplikace

Inteligentní regulátor provozu VLT® Smart Logic Controller vestavěný do měničů frekvence VLT® Automation Drives plně nahradí kontrolu PLC.

Jedním z trendů jsou v současné době tzv. výtahy bez strojovny. Motor a měnič frekvence jsou umístěny přímo ve výtahové šachtě. Německý výrobce výtahů (firma IBA) zjistil, že pro výtahy je přepínací frekvence 3 kHz příliš hlasitá a navrhl používat přepínací frekvenci 16 kHz (tzv. bezhlučné měniče frekvence).

Obr. 1.

Obr. 1. Měniče frekvence VLT®

Bezčidlová kontrola čerpadla u měničů VLT® 6000 HVAC: nový bezčidlový systém kontroly čerpadel pro měniče frekvence (na bázi kapaliny bez použití tlakového čidla), který již byl uveden na trh, umožní přesnou kontrolu tlaku v uzavřeném potrubním systému.

Měniče a motory

Měniče frekvence VLT® Automation Drive FC301 a FC302 jsou nyní dodávány v krytí IP55. Nové měniče nabízejí volitelný modul MCB 101 s dodatečnými vstupy a výstupy, volitelné uživatelské rozhraní CANopen, funkci přesného zastavení, enkodérovou kontrolu, brzdu AC v režimu (módu) Flux (pouze u typu FC302), možnost volby referenční jednotky mezi otáčkami za minutu a frekvencí (Hz), získávání dat v reálném čase (funkci Ring Buffer), možnost nastavení digitálních a analogových výstupů přes uživatelské rozhraní Fieldbus (Profibus, DeviceNet a CANopen), rozšířené funkce Control Word a Status Word a manuální zastavení při dosažení limitního točivého momentu. Nová verze IP55/Nema12 měniče frekvence Automation Drive FC300 je výrazně menší než odpovídající verze měničů VLT® 5000. U měničů frekvence s rozpětím výkonů 0,75 až 3 kW je nová verze menší o 22 %, u měničů s rozpětím výkonů 4 až 7,5 kW je nová verze menší o 32 %.

Úspěšné aplikace

Měniče frekvence Danfoss byly instalovány v modernizovaných úpravnách pitné vody v Aténách. V oblasti Atiky byla pro uspokojení potřeb rostoucí populace oblasti metropole a každoročního náporu zahraničních turistů zahájena kompletní rekonstrukce úpraven pitné vody pro Atény. Tento rozsáhlý projekt má být dokončen do roku 2020. Poté by kapacita systému měla dosáhnout 1 mil. m3 pitné vody za den po dobu tzv. suché sezóny.

Obr. 2.

Obr. 2. Příklady využití měniče frekvence VLT

Vysoce výkonné měniče frekvence Danfoss pracují v brazilské továrně na zpracování cukrové třtiny a výrobu alkoholu. Jelikož zpracování cukrové třtiny vyžaduje velký motorový výkon, uplatnily se tyto měniče i při výrobě etanolu (Brazílie je největším světovým producentem cukrové třtiny, a pro vysoce výkonné měniče frekvence je zde předpokládán velký tržní potenciál).

Měniče VLT® kontrolují teplotu v umělých tropických lagunách. Pro teplomilné rostliny ze všech tropických oblastí světa je důležitá stálá teplota vzduchu okolo 25 °C, teplota vody asi 31 °C, hodnota vlhkosti vzduchu 40 až 60 % a žádný déšť. Všechny tyto podmínky lze zajistit díky prvotřídnímu systému kontroly teploty vody a vzduchu, který je řízen měniči frekvence VLT.

Současnost a budoucnost firmy

Společnost Danfoss se připravuje na nové předpisy EU: za dvanáct měsíců, kdy vstoupí v platnost nové směrnice EU, které se týkají elektrických a elektronických výrobků, budou příslušné výrobky firmy Danfoss zcela splňovat požadavky nových předpisů.

Společnosti Danfoss Drives A/S a Pilz GmbH & Co. Kg uzavřely dohodu o spolupráci při vývoji kombinovaných měničů frekvence a bezpečnostních kontrol nové generace měničů Danfoss – AutomationDrive, na základě poptávky po nové inteligentní a bezpečné technologii u standardních automatizovaných systémů.

Další informace zájemci naleznou na internetových stránkách: http://www.automationdrive.com, http://danube.drives.danfoss.com/sw/DRDDnewsletter/cs/index.htm