časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Řešení napájení vícehladinových zátěží v podmínkách náročných na spolehlivost a hlučnost

Libor Machan | AKAM, s. r. o. | www.mean-well.cz

MEAN WELL představuje modulární konfigurovatelný vícehladinový spínaný zdroj

Při kombinaci vyšších požadavků kladených na napájecí sekci zátěže o stovkách wattů mohl donedávna návrhář narazit na omezenou nabídku v katalozích výrobců spínaných zdrojů. Zejména pokud aplikace má disponovat tichým provozem (bez nucené ventilace) a současně je třeba několik výstupních hladin napětí pro jednotlivé sekce elektronického zařízení. Na uvedené požadavky reaguje druhý největší výrobce spínaných zdrojů na světě MEAN WELL zařazením nového typu měniče AC/DC s výkonem 400 W a označením UMP-400.

Obr. 1. Modulární vícehladinový zdroj UMP-400
Obr. 1. Modulární vícehladinový zdroj UMP-400

Mezi hlavní přednosti UMP-400, kromě tichého chodu, patří malé rozměry a modulární řešení umožňující konfiguraci výstupních parametrů. Koncepce zdroje je čtyřkanálová, přičemž jeden (hlavní) kanál je pevně nastaven na hladinu 24 V (UMP-400-24), resp. 48 V (UMP-400-48). Tři kanály je možné osadit zásuvnými moduly, podobně jako lze v PC instalovat moduly RAM, PCIe atd. Moduly pro UMP400 topologie DC/DC s výkonem od 35 do 100 W jsou k dispozici v mnoha variantách výstupních hladin od 5 do 24 V, včetně možnosti záporných napětí –5 až –15 V.

Základní jednotka UMP-400 je dodávána samostatně a je možné ji přímo použít pro aplikace napájené 24 V (resp. 48 V). Instalace modulů DC/DC označených NID podléhá požadavku aplikace obsahující např. akční členy (24/48 V), řídicí prvky (5 V) a snímače veličin (souměrné napájení +15/–15 V).

Obr. 2. DC/DC modul NID-100Obr. 2. DC/DC modul NID-100

Z hlediska hlučnosti je spínaný zdroj UMP-400 absolutně tichý, což je nezbytnou podmínkou některých aplikací např. ve zdravotnictví, kulturních nebo obecně komfortně náročnějších prostorách. Pokud je použita výrobcem definovaná plocha chladící podložky, lze UMP-400 provozovat spolehlivě také za zvýšené okolní teploty (až 70 °C).

Mezi nejčastější aplikace popisovaného zdroje budou patřit telekomunikace, datová centra, průmyslová automatizace, komunikační technologie a řízení distribuce energie. Díky plnění požadavků na napájení ve zdravotnictví (2× MOPP) lze UMP-400 použít pro medicínské přístroje.

Obr. 3. Příklad aplikace modulárního zdroje UMP-400
Obr. 3. Příklad aplikace modulárního zdroje UMP-400

UMP-400 modulární spínaný zdroj je schopen provozu v nadmořské výšce až 5 000 m, plnění nejnovější normy pro bezpečnost EN62368-1 bylo ověřeno nezávislým certifikačním orgánem Dekra. Příznivé rozměry UMP řady zdrojů 250 × 89 × 37 mm (d × š × v) minimalizují potřebný prostor, tichý chod umožňuje instalaci bez rušivých vlivů na osoby nebo jiné komfortní zóny. Kvalita použitých komponent a důsledné tovární testy dovolují výrobci MEAN WELL poskytovat prodlouženou záruku tři roky.