časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Reportáž z veletrhu AMPER 2008

|

Patří k profesionálním povinnostem redakce Elektro, která je i mediálním partnerem veletrhu AMPER 2008, být přítomna u všeho zajímavého, co se na letošním veletrhu událo. Pilířovou akcí v tomto smyslu byla i soutěž o cenu Zlatý AMPER 2008, jejíž výsledky byly vyhlášeny v podvečer druhého veletržního dne, ve staroslavné Betlémské kapli na Starém Městě pražském.
Do soutěže bylo přihlášeno 33 exponátů (oproti předchozím ročníkům vysoký počet!) z 33 firem. Soutěžící firmy mohly své exponáty přihlásit do dvou kategorií: Výroba, rozvod a užití elektrické energie – podkategorie: zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie, elektroinstalační technika, vodiče a kabely, osvětlovací technika, elektrotepelná technika, pohony a výkonová elektronika, komunikační a informační systémy a stroje, zařízení, nářadí a pomůcky pro elektrotechniku a elektroniku
Elektronika, řízení a měření – podkategorie: elektronické prvky a moduly, měřicí a zkušební technika, systémová technika budov, automatizační, řídicí a regulační technika a služby.
Exponáty hodnotila odborná komise v čele s předsedou prof. Ing. Jiřím Tůmou, DrSc. z ČVUT Praha.
 
Společnost ABB s.r.o. Elektro-Praga na veletrhu AMPER 2008 zaujala světlem a nabídkou komfortu a bezpečnosti ...
 

 
Trend používání modulového jističe se současným odpínáním nulového vodiče (vodiče N) namísto jednoduchých klasických jističů představila společnost BONEGA spol. s r. o. V zahraničí se modulové jističe používají stále více, a to z důvodu vyšší bezpečnosti. V některých zemích (např. ve Francii) je jejich použití povinné dokonce nejen ve všech zásuvkových, ale i ve světelných okruzích v bytech.
 
Jističe s odpínáním „vodiče N“ ( jistič+vypínač) ve dvoumodulovém provedení (šířka 2 × 17,6 mm) nejsou tedy ve světě vlastně žádnou novinkou. Dokonce už několik let existují i v jednomodulovém „kombi“ provedení (tzv. DPN), avšak dosud dosahovaly pouze vypínací schopností 4,5 kA podle normy ČSN EN 60898.
 
Vývojový tým firmy BONEGA díky několika českým patentům jako první a jediný překonal v tomto kombinovaném jednomodulovém provedení hranici 6 kA, a to jmenovitou zkratovou i provozní, podle výše uvedené náročnější normy. A to dokonce až do jmenovitých hodnot 32 A v charakteristice C.
 
Kombinované jističe BONEGA DPN jsou tak nyní jako jediné schopny nahradit i předepsané klasické 6kA jističe (např. i pro elektrické podlahové topení). Díky miniaturizaci se k 6kA jističům přibližují dokonce i cenově.
 

 
Velmi zajímavou a zatím ojedinělou novinku bylo možné spatřit ve stánku firmy KUČERA – Spínací technika s. r. o., která na našem trhu zastupuje rakouskou firmu TELE-Haase. Jedná se o měřicí a řídicí systém označovaný jako WatchDogPro, který má být technicky vyspělejším pokračováním souboru hlídacích relé, jichž je firma TELE-Haase předním světovým výrobcem.
 
Technické řešení základní jednotky propůjčuje inteligenci klasického PLC pro komplexní zpracování změřených dat.
 
Výjimečnost této koncepce spočívá v možnosti připojení modulů pro přímé měření napětí (do 440 V), proudů (do 10 A) a v zatížení motorů (do 6,8 kW) s okamžitým vyhodnocením v základní jednotce.
 
Vedle modulů přímého měření jsou k dispozici i moduly s digitálními nebo analogovými vstupy 0 až 20 mA, popř. 0 až 10 V, pro připojení standardních čidel. Výstupní moduly jsou rovněž digitální nebo reléové s bezpotenciálovými kontakty. Všechny moduly jsou galvanicky odděleny a k základní jednotce jsou připojeny po lokální sběrnici. Do jednoho systému je možné modulárně zapojit podle potřeby až 99 modulů.
 

 
Protože sortiment výrobků skupiny LAPP se neustále rozrůstá, vydala společnost LAPP Kabel s. r. o. pro české klienty nový katalog 2008/09 „Vdechujeme život novým technologiím“.
 
Katalog byl spolu s mnoha produkty LAPP představen na veletrhu Amper 2008 ve velkém stylu – pravidelná vystoupení taneční skupiny přitahovala pozornost mnoha návštěvníků.
 
Největší počet novinek v sortimentu LAPP se týká připojovacích a ovládacích kabelů ÖLFLEX®. Jde o kabely s vysokou odolností proti UV záření, s flexibilností i za velmi nízkých teplot nebo bezhalogenové kabely.
 

 
Kamerový systém PV500 společnosti Panasonic Electric Works získal prestižní ocenění Zlatý Amper 2008. Tento systém pro průmyslové snímání obrazu je ve své pětiprocesorové konfiguraci téměř čtyřikrát rychlejší oproti stávajícímu modelu PV310.
 
Systém PV500 má k dispozici tři různé kamery - standardní, miniaturní a s vysokým rozlišením (2 MPix), které je možné kombinovaně připojit a používat v libovolné kombinaci dohromady (až čtyři kamery zároveň).
 
Systém PV500 umožňuje ovládat jednotlivé kamery nezávisle na sobě a následně zpracovávat obraz zároveň s novým snímáním. Systém je vybaven novými vyhodnocovacími algoritmy, dále pak displejem s uživatelsky nastavitelným rozvržením a možností připojit zařízení přes Gigabit Ethernet.