časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Reportáž z veletrhu AMPER

|

číslo 6/2003

AMPER 2003

Výsledky soutěže „ZLATÝ AMPER“

ABB, s. r. o., Elektro-Praga – Domovní spínače a zásuvky s bezšroubovými svorkami pro designy Tango, Element, Time (ČR)
Nová řada domovních spínačů a zásuvek umožňuje jednodušší montáž. Nová technologie samozhášivých kontaktů je přínosem k bezpečnosti a vyšší životnosti přístrojů.

Alfa Union, a. s. – Elektronická zátěž pro kapacitní zkoušky baterií EZ 1 (ČR)
Modulární elektronická zátěž s řídicí jednotkou umožňující zatěžování všech typů a řada akumulátorů. Vyznačuje se vysokou flexibilitou a snadnou obsluhou zařízení.

Dribo, spol. s r. o. – Odpínač Fla 15/6400 AE (ČR)
Zařízení minimalizuje výpadky v dodávce elektrické energie. Vede ke zvýšení spolehlivosti distribučního systému. Významné jsou úspory při vyhledávání poruch, eliminace škod a zmenšení objemu nedodané energie. Jedná se o autonomní systém s vlastní inteligencí.

Lexel-Electric, a. s. – LexCom® Home – domácí strukturovaná síť (Dánsko)
Strukturovaná síť pro byty a rodinné domy pro distribuci televizních, rozhlasových, telefonních a datových signálů. Vyznačuje se vysokou univerzálností a flexibilitou. Je to koncepčně zcela nový systém s perspektivou využití pro uspokojení všech současných i budoucích komunikačních potřeb domácnosti.

Siemens, s. r. o. – Mobile panel 170 (Německo)
Mobilní řídicí jednotka pro řízení strojů v těžkých provozech. Obsahuje patentově chráněné řešení zapínání havarijního režimu. Lze ji využívat i v součinnosti s různými standardními průmyslovými komunikačními protokoly.

VUKI, a. s. – Kombinovaná rozdělovací hlava (SR)
Nová patentovaná technologie postupné kompletace rozdělovací hlavy ukončení kabelů představuje levnější a flexibilnější řešení proti standardním metodám.

Weidmüller, s. r. o. – InkJET (Německo)
Zcela nový produkt pro vytváření popisek k označování řádových svorek, vodičů a přístrojů. Udělení ceny odůvodňuje uživatelsky dobře propracovaný SW a trvanlivost potisku, přístupná cena a široká použitelnost.

Čestné uznání dostaly firmy:

Elko EP, s. r. o. – Digitální hlídací relé pro kompletní kontrolu 3-fázových sítí HDUI-3 (ČR)
Multifunkčnost výrobku, vysoká přesnost nastavení, digitální funkce, kompaktní modul, lišta DIN. Pracuje se 3 moduly, malé rozměry, snadné nastavení, přímá napojení do 16 A.

Energetika Servis, s. r. o. – Mobilní transformovna MT 630 (ČR)
Vysoká užitná hodnota, zajišťuje řešení havarijních situací (povodně, vichřice), rychlá manipulace, snadné připojení, zkrácení výpadků elektrické energie. Přispívá ke zvýšení spolehlivosti dodávky elektrické energie. Šetrné k životnímu prostředí. Rychlá přeprava do místa poruchy.

PEG, spol. s r. o. – Modul pro diagnostiku staničních baterií MDB 101 (ČR)
Univerzální digitální modul pro decentralizovaný dohled nad staničními bateriemi s řadou sledovaných parametrů. Použití modulu výrazně prodlužuje životnost baterií.

SofCon, s. r. o. – Soubor operátorských panelů (TOUCH 11,33,51,55) (ČR)
Ucelená řada operátorských panelů velikosti od 5,7“ do 15“ je doplněna úplným řídicím systémem pro průmyslové aplikace.

Reportáž AMPER 2003

Domácí datová síť LexCom® Home (Zlatý AMPER 2003)

Obr. 1.

Televize - PC - Telefon – Internet ve vašem domě

Domácí strukturovaná síť LexCom® Home získala na veletrhu AMPER 2003 prestižní cenu - Zlatý Amper 2003.

LexCom® Home je variabilní domácí síť umožňující přivést přípojku pro telefonní linku, televizní signál či počítačová data do kterékoliv místnosti bytu či provozu a jakkoliv tuto techniku mezi sebou přemísťovat, přepojovat, obměňovat, rozšiřovat ...

Jakmile je jednou síť LexCom Home součástí domácnosti, je velmi jednoduché přizpůsobit rozmístění telefonů, faxů, televizorů, videa, počítačů, tiskáren a jiných zařízení měnícím se požadavkům rodiny. Všechny vývody v zásuvkách jsou totožné a kterýkoliv přístroj lze zapojit kamkoliv. Domácí síť LexCom® Home vám usnadní a zpříjemní budoucnost.

Bližší informace o síti LexCom® Home naleznete v článku na straně 48.

Profesionální popisovací zařízení InkJet (Zlatý AMPER 2003)

Obr. 2.

Pro přehlednost zapojení elektrických obvodů v rozváděči slouží označování svorkovnic a řadových svorek. To je dnes již profesionálním požadavkem, a proto je také zapotřebí mít k dispozici přístroj pro tento účel na vysoce profesionální úrovni.

Společnost Weidmüller vyvinula unikátní popisovací přístroj InkJet, který je založen na inkoustové technologii. Popisy z tohoto zařízení jsou teplotně zataveny do štítku, odolávají i UV záření, uživatel může pracovat operativně bez přípravy další tiskárny. Nechali jsme si předvést i téměř bezhlučný provoz zařízení InkJet. Softwarovou podporou zařízení je česká verze programu M-Print.

Profesionální zařízení InkJet získalo také na letošním veletrhu nejvyšší ocenění Zlatý Amper.

Operátorský panel Mobile Panel 170 (Zlatý AMPER 2003)

Mobile Panel 170 je nový mobilní operátorský panel, který umožňuje přímý pohled a přístup do výrobních procesů z mnoha různých míst. Zajišťuje spolehlivé a pohodlné ovládání připojených technologií pomocí membránové klávesnice a dotykové obrazovky (barevný SNT displej 5,7 “).

Obr. 3. Obr. 4.

Obsahuje i bezpečnostní funkce – například kvitovací tlačítko nebo volitelné tlačítko STOP schválené pro bezpečnostní kategorii 3 podle EN 954-1.

Mobile Panel 170 je sériově vybaven standardním rozhraním (Profibus, MPI) pro připojení do průmyslových sítí pomocí externích připojovacích boxů. Po zasunutí konektoru může uživatel okamžitě začít pracovat. Připojovací box „Plus„ umožňuje okamžité připojení a odpojení do obvodu nouzového zastavení bez přerušení tohoto obvodu. Není tak nutné zastavit ovládanou technologii. Zařízení navíc umožňuje rychlejší uvádění technologie do provozu, minimalizuje prostoje a zkracuje čas potřebný pro servisní a údržbářské zásahy. Ergonomický design, nízká hmotnost a robustní konstrukce předurčují Mobile Panel 170 pro práci v náročném průmyslovém prostředí.

O dalších exponátech firmy Siemens na veletrhu AMPER 03 se můžete dočíst v článku na straně 34.

Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Společnost Moeller Elektrotechnika s. r. o. je dodavatelem systémů automatizace budov, systémů průmyslové automatizace a systémů pro rozvod a distribuci energie. Je také významným výrobcem elektroinstalačních a jisticích přístrojů.

Obr. 5.

Z oblasti automatizace budov představila v praxi aplikaci inteligentního systému elektroinstalace Clever Home – systém inteligentní elektrické instalace určený pro byty, rodinné domy a menší administrativní celky.

Úplnou novinkou byl systém elektroinstalačních ovládacích prvků pracujících na principu bezdrátového (radiofrekvenčního) přenosu.

Průmyslová automatizace byla zastoupena mimo jiné novou řadou jističů NZM. Řada je navržena pro velikosti jmenovitých proudů 40 až 1 600 A, a pro tři úrovně vypínací schopnosti - 50 kA, 100 kA a 150 kA.

Spínací mechanismus těchto jističů využívá zcela nového rotačního systému Moeller. Bylo jím dosaženo kratších vypínacích časů, zlepšení technických parametrů přístroje a dlouhodobé provozní spolehlivosti jističů.

Jistě zajímavá je možnost komunikace mezi jednotlivými jističi NZM (resp. jističi IZM/6 300 A) pomocí sběrnice PROFIBUS.

Součástí prezentace Moeller byla i kompaktní řada stykačů DIL s bohatým příslušenstvím a vysokou spolehlivostí i pro nejnáročnější průmyslové aplikace až do výkonu 450 kW.

Úplnou novinkou jsou multifunkční panely MFD. Tyto panely v kombinaci s relé Easy umožňují jednoduchou vizualizaci, sledování a regulaci technologického procesu.

Kromě jiného se zde představila také nová generace koncových spínačů LS Titan pro průmyslové použití – viz obr.

Z oblasti rozvodu a distribuce energie představila firma Moeller moderní řešení rozvodu elektrické energie pomocí přípojnicových rozvodů řady CD, BD, LD a LX, a to až do 5 000 A.