časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

reportáž Amper 2002

|

číslo 6/2002

reportáž Amper 2002

ZEZ Silko, s. r. o.
Firma ZEZ SILKO, s. r. o. je předním výrobcem výkonových kondenzátorů, kompenzačních a filtračně kompenzačních zařízení NN a VN, datových a telekomunikačních rozváděčů – analýzu sítí, likvidaci kondenzátorů s PCB (polychlorované bifenyly) a olejů. Zajišťuje komplexní služby související s kompenzací účiníku.

Obr. 1.

Výroba výkonových kondenzátorů v České republice se datuje od roku 1934. V loňském roce byl uveden na trh kondenzátor o výkonu 50 kvar, které vyžaduje speciální nádobu o průměru 146 mm × 380 mm. Tato skutečnost umožní výrobu také atypických požadavků zákazníků – popř. výkon 67 kvar.

ZEZ Silko přichází na trh také s novinkami:

  • kondenzátory 690 V, vyráběny technologií MKP - suché, vnitřně zapojeny do hvězdy,
  • nový rychlý regulátor DYNAREG, disponující nastavitelnou dobu reakce 20, 40, 80 ms, standardně 4 výstupy, možnosti rozšíření na 12,
  • nový modul KSE tyristor pro rychlé spínání - max. 100 kvar,
  • nová konstrukce kondenzátorů střední frekvence; v současné době rozšíření výkonu do 2000 kvar, resp. až do 4,5 Mvar, v jedné v jedné izolované nádobě hranatého tvaru, s pólem na nádobě. Náplň - JARYLEC C101D, neobsahující PCB nahrazuje dosavadní náplň DELOR; podle jmenovité frekvence je možné dodat kondenzátory bez nebo s vodním chlazením.

ZEZ Silko s. r. o.
Pod Černým lesem 683
564 22 Žamberk
tel.: 0446/ 673 111
fax: 0446/ 612 319
e-mail: zez@zez-silko.cz
http://www.zez-silko.cz


LEGRAND
Firma Legrand je přední evropský výrobce elektroinstalačního materiálu. V oboru elektroinstalací pro náročné interiéry firma soustředila veškeré svoje zkušenosti, prostředky a znalosti na jediný cíl: vyvinout produkt, který je odlišný, moderní a odpovídá i nejnáročnějším požadavkům moderních interiérů…a tak přichází Galea – nový systém domovních spínačů a zásuvek.

Obr. 2.

Řada Galea nabízí kromě spínačů a všech typů zásuvek i rozvod zvuku, stmívače, automatické ovládače žaluzií a markýz, detektory pohybu, plynu a vody, termostaty, čítač elektronických klíčů a hlavně – Legrand Smart control – inteligentní modulový systém ovládání spotřebičů.

Galea je jedinečná jak svým designem, tak technickým řešením: rychlost a jednoduchost instalace, dokonalý design, velký výběr barevných kombinací a funkcí, naprostá bezpečnost a spolehlivost. Je nabízena ve třech designových variantách: Pastel, Metalíza, Metal (písek nebo antracit)

Galea - nejen krásná, ale i inteligentní …má jediný cíl - nabídnout řešení pro každý interiér.

LEGRAND
U Nákladového nádraží 8
133 00 Praha 3
tel.: 02/ 22 863 668
fax: 02/ 22 863 669
http://www.legrand.cz


JORK spol. s r. o.
Společnost JORK, s. r. o. vznikla v roce 1991 se zaměřením na dovoz, prodej a technicko-poradenské služby v oblasti elektrotechnických přístrojů a zařízení. Že jí jde o skutečně špičkovou kvalitu napovídá i přehled firem, kterých je společnost JORK distributorem – SIEMENS (komponenty pro průmyslovou automatizaci), Wieland (svorky a konektory pro rozvodná zařízení), Hummel (kabelové vývodky a hadicové systémy), ROSE (zapouzdření ovládacích přístrojů), Cembre (ukončovací materiál vodičů, kabelové nářadí), Paul Jordan (pojistkové rozvodnice), VONCH (výkonová elektronika a frekvenční měniče), Formzeug (kabelové příchytky) a SONTHEIMER (vačkové vypínače a spínače).

Obr. 3.

Poslední jmenovaná firma patří k největším evropským výrobcům velmi široké palety nn spínačů pro nejrůznější průmyslová použití. Prostřednictvím firmy JORK nabízí SONTHEIMER i vypínače pro speciální provedení.

JORK, spol. s r. o.
K Třebonicům 100
155 00 Praha 5
tel.: 02/ 51 62 66 66, 46, 60
fax: 02/ 51 62 56 19
e-mail: praha@jork.cz

JORK, spol. s r. o.
Kroupova 42
625 00 Brno 25
tel.: 05/ 47 22 36 33, 47 21 97 92
fax: 05/ 47 35 39 62
e-mail: brno@jork.cz


UNIREC spol. s r.o.
Společnost UNIREC, spol. s r. o. se účastní veletrhu AMPER pravidelně každým rokem a vystavuje průřez celým sortimentem dodávaných výrobků.

Obr. 4.

UNIREC je především dovozcem a autorizovaným distributorem celé škály produktů nízkonapěťové elektrotechniky společnosti GE Power Controls pro Českou republiku. S firmou GE Power Management (průmyslové ochrany) má UNIREC distributorskou smlouvu a smlouvu o obchodní reprezentaci pro Českou republiku a Slovensko. Kompletnost dodávek nízkonapěťových produktů je zajištěna sortimentem dalších zastupovaných západoevropských výrobců, firem Steinbach&Vollmann (kování pro elektrotechniku a chladicí techniku), WEBER (pojistkové odpínače) a DIJKMAN elektrotechniek (izolační distanční sloupky).

UNIREC spol. s r. o.
Pražská 16
102 21 Praha 10 - Hostivař
tel.: 02/ 810 17 405 - 10
fax: 02/ 810 17 411
e-mail: Unirec@unirec-praha.cz
http://www.unirec-praha.cz


SILEKTRO Praha s.r.o.
Společnost Silektro Praha zaměřuje svou činnost dvěma hlavními směry – prodej a servis zdrojů elektrické energie (záložní energetická centra, akumulační baterie aj.) a poradenství a služby v oboru EMC (přepěťové ochrany, Faradayovy klece apod.).

Obr. 5.

Společnost Silektro Praha je jedním z největších distributorů záložních zdrojů firmy Powerware v České Republice a na veletrhu AMPER se prezentovala zejména zálohovacími systémy pro průmysl, obchod i osobní potřebu. Cílem Silektro je poskytování servisu vysoké úrovně v oblasti UPS systémů a energocenter.

Expozice Silektro ve výstavní hale poskytovala prostor k prezentacím, venkovní expozice přestavovala některé typy záložních zdrojů přímo v akci. Na obrázku je jeden z předváděných motorgenerátorů firmy BROADCROWN® - model BCD, nabízený ve čtyřech výkonových řadách od 3 kV·A do 3750 kV·A, s vysoce výkonným dieselovým motorem Deutz, izolačním systémem třídy H a zcela uzavřeným automatickým regulátorem napětí. EMC je zaručena v souladu s ustanovením BS EN 5008, VDE třída G.

Silektro Praha s. r. o.
Perunova 17
130 00 Praha 3
tel.: 02/ 24 25 01 78
e-mail: obchod@silektro.czn.cz
http://www.silektro.cz


Zlatý Amper pro Siemens

Při příležitosti desátého mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky Amper 2002 vyhlásila pořádající firma Terinvest s. r. o. tradiční soutěž vystavovaných exponátů o Zlatý Amper. Společnost Siemens získala dvě trofeje za výrobky Mobic T8 a rozváděč NX Air.

Obr. 6. Obr. 7.

Odborná komise hodnotila přihlášených 27 exponátů od 23 firem. Vítězné exponáty byly vyhlášeny za účasti přihlášených firem a novinářů 9. dubna 2002 v pražském Interhotelu Ambassador.

Mobilní komunikátor typu Mobic T8 (obr. 1) získal ocenění Zlatý Amper za neobvyklé řešení mobilního terminálu pro práci v podnikových lokálních sítích i pro přístup do rozsáhlých informačních systémů. Terminál má na své robustní provedení velmi malou hmotnost a je vybaven množstvím standardních rozhraní, samozřejmostí je drátový i bezdrátový přístup.

Druhý oceněný exponát, rozváděč NX Air (obr. 2), je vzduchem izolovaný krytý rozváděč vn s výsuvnými kovovými přepážkami a vakuovými vypínači. Vyznačuje se originálním modulárním uspořádáním, selektivním vypínáním a vysokou bezpečností provozu.

[Materiály Siemens s. r. o.]


Tyco Electronics Czech s. r. o.

Obr. 8.

Divize silnoproud uvedené firmy vystavovala na svém stánku kromě dlouhodobě úspěšných, teplem smrštitelných kabelových souborů pro nízké i vysoké napětí, spojovacích prvků a armatur, izolátorů, ZnO omezovačů přepětí a elektrotechnických přístrojů i novinky, mezi něž patří duté kompozitní izolátory pro přístroje vn a vvn, spojky a odbočné spojky nn s ekologickou zalévací hmotou a unikátní gelové spojky nn, včetně šroubovacího spojovače.

Na veletrhu AMPER byla za velkého zájmu návštěvníků pravidelně předváděna montáž teplem smrštitelné spojky Raychem 22 kV typu POLJ. Tento typ spojky patří do nové moderní řady kabelových souborů, jenž obsahuje koncovky vn až do 42 kV s řízením elektrického pole na bázi oxidu zinku i přechodové spojky typu TRAJ.

Rovněž byla kromě jiného prakticky předváděna moderní ekologicky nezávadná zalévaná spojka nn typu BAV 2 Guro.

Tyco Electronics Czech s. r. o.
Divize silnoproud
Limuzská 8
100 00 Praha 10
tel.: 02/72 01 11 03
fax: 02/72 70 08 11
EN-CZ@tycoelectronics.com