časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

REMA plošně navyšuje finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru elektrozařízení

REMA Systém, a.s. | www.rema.cloud

Každý sběrný dvůr a obecní sběrné místo, které jsou nebo se nově stanou součástí kolektivního systému REMA, získají od října vyšší finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru na sběrném místě za každý kilogram svezeného elektrozařízení. Ten např. u televizoru či monitoru může obvykle znamenat částku od 2 do 9 korun za kus, a to podle hmotnosti vysloužilého výrobku.

REMA zajišťuje pro obce kontinuální zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení tak, aby zařízení byla ze sběrných dvorů svážena k recyklaci bez zbytečných odkladů a aby byl jejich sběr obvyklým způsobem financován. Komplikací není ani malá hmotnost objednávky a není třeba sebraná elektrozařízení třídit podle jejich typů či značek. Prostřednictvím online aplikace si lze objednat svoz, který proběhne podle standardních pravidel. Záměrem firmy je podporovat občany, obce a ostatní subjekty ekonomiky státu tak, aby zpětný odběr veškerého elektra i nadále zůstal bez komplikací a změn. Proto se navýšení finančních příspěvků netýká pouze obecních sběrných dvorů či sběrných míst, ale celé sběrné sítě.

Kolektivní systém REMA zajišťuje sběr, svoz a zpracování všech šesti skupin elektrozařízení. Ve sběrných dvorech nejčastěji končí velké domácí elektrospotřebiče, jako jsou pračky, sušičky či lednice, ale také menší spotřební elektronika, zejména televizory, monitory a rozhlasové přijímače. S kolektivním systémem REMA lze obstarávat svozy všech druhů elektrozařízení. Svoz z obecních sběrných dvorů i sběrných míst je pro obce bezplatný. Dopravu elektroodpadu do zpracovatelského zařízení zajišťuje kolektivní systém REMA na své náklady.

Do spolupráce s REMA se může prostřednictvím linky Chytrá recyklace na tel. 800 976 679 zapojit jakákoliv obec nebo svazek obcí z celé ČR. REMA nabízí služby i pro ty, kteří disponují pouze malým sběrným dvorem s omezenými skladovacími prostory. Překážkou není ani absence sběrného dvora. Stačí, aby se v obci ve spolupráci s kolektivním systémem zřídilo místo zpětného odběru. Firma nechce obce zatěžovat administrativou, zpětný odběr elektrozařízení, baterií a akumulátorů zabezpečuje na základě jedné smlouvy. Bez podmínek či limitů ohledně polohy nebo velikosti obce a množství či značky sebraného elektrozařízení. Odebírá vše, aniž by některému materiálu byla dávána přednost. REMA také poskytuje poradenství v oblasti zpětného odběru a pomáhá s dalšími právními náležitostmi.

REMA nechce třídit a svážet vysloužilé elektro podle značek. Ze statistiky hovorů uskutečněných na informační zelené lince Chytrá recyklace mimo jiné vyplývá, že občané potřebují oporu a radu, jak s vysloužilým elektrem naložit. Nikdo nechce, aby se začaly televizory a monitory nebo později možná i jiné druhy a značky elektrozařízení povalovat v přírodě nebo u kontejnerů a aby je pak obce za nemalé peníze musely likvidovat jako černé skládky či zajišťovat úklid jen proto, že občané nevěděli, „kam s ním“. REMA elektro v lese nechce, naopak chce obce a jejich občany motivovat k tomu, aby dál vysloužilou elektroniku odevzdávali a shromažďovali tam, kde dosud byli zvyklí. Tedy ve sběrných dvorech, popř. na sběrných místech v obcích. Obce mohou už na nejnižší úrovni ovlivňovat jednání obyvatel a organizací a potřebují partnery i ohledně hospodaření s vysloužilým elektrozařízením.

Další informace zájemci najdou na webu www.rema.cloud.

[Tiskové materiály REMA.]