časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Regulační a monitorovací systémy čtvrthodinového maxima

|

číslo 2/2002

Inovace, technologie, projekty

Regulační a monitorovací systémy čtvrthodinového maxima

Monitorovací a regulační systémy pro energetiku, které umožňují efektivně řídit odběr a hospodárnost elektrické energie vyžadují moderní softwarové prostředky pro obsluhu pomocí PC.
Firma Závodný ELEKTRO nabízí dva typy regulačních a monitorovacích systémů – HMP64m a HMP88 Mitsubishi. Oba typy umožňují zadávání plánovaných a monitorování skutečných odběrových diagramů. Lze je proto doporučit všem oprávněným zákazníkům a regionálním obchodníkům s elektřinou pro kontrolu hodinových odchylek elektřiny v reálném čase v rámci uzavřených krátkodobých obchodů na dodávku nebo odběr elektřiny.

Obr. 1. Obr. 2.

Základní předností našich zařízení je možnost aktivního ovlivňování sjednaného odběrového diagramu na trhu s elektřinou a podpora odběratelské discipliny v celé bilancované oblasti.

Energetický software pro PC - WINREG

Je oboustranně komunikovatelný obslužný software, přebraný z osvědčeného regulačního systému. Pracuje v prostředí Windows 95/98/NT i v síťovém provozu. Byl vytvořen tak, aby nebylo potřebné do počítače instalovat žádné komunikační karty. Veškeré propojení je realizováno prostřednictvím COM 1(2) – RS-232. Z tohoto důvodu je možné použít jakýkoliv PC s minimální konfigurací 486/40 a instalací Windows 95. Počítač je možné připojit přes převodní jednotku RSC kdekoliv na linku anebo přímo k modulu HMP přes RS-232. Základní okno programu může tvořit např. schéma podniku, kde je zobrazený stav regulace přímo na jednotlivých vývodech. Zobrazená podružná měření mohou průběžně indikovat momentální odebraný výkon. Umožňuje on-line vizualizaci, dálkové nastavování, detailní archivaci průběhu odběrů na hlavním i podružných elektroměrech, provedené regulační zásahy. Ukazuje schémata, grafy a tabulky spotřeby, výkazy pro rozvodné závody.

Obr. 3.

On-line vizualizace:
Na počítači lze sledovat okamžité hodnoty jak hlavního odběru tak i podružných měření. Samozřejmostí je zobrazení účiníku a stavu jednotlivých regulačních stupňů (zapnuty vypnuty). Graficky je znázorněn odběr hlavního měření vůči sjednanému a technickému 1/4 hod. maximu (obr. 3 a 4).

Dálkové nastavování:
Programem WINREG lze nastavovat celý regulátor. Pomocí jednotlivých oken jde jednoduchým způsobem nastavit regulační křivky (Pmax), konstanty jednotlivých vstupů (jak regulátoru tak dalších vstupních jednotek), regulační stupně a taktéž komunikaci s ostatními expandéry. Dle potřeby lze regulovat jednotlivé spotřebiče „ručně“ přímo z PC. Tato ruční regulace je nadřazena automatické regulaci!

Archivace dat:
Po spojení regulátoru s PC se automaticky začnou načítat nenačtená data z regulátoru do PC. V programu lze data zpracovat do tabulek nebo do grafů. V grafech jsou hodnoty 1/4 hod. maxima, podružných měření, účiník, ale také jednotlivé regulační zásahy s délkou doby regulace. Veškerá data lze převést do souboru txt a pak je zpracovávat dále např. v excelu.

Obr. 4. Obr. 5.

Speciální programy

Pro některé provozy jsou upraveny programy přímo v regulátorech na požadavky odběratele – speciálně upravený monitorovací systém HMP64M pro součtové měření. Má možnost monitorování dvou samostatných fakturačních měření (kW·h, kvar ind., kvar kap.) a jejich další zpracování. Výsledkem jsou tři samostatné odběrové diagramy (dvě samostatná měření a jejich součet).

Obr. 6. Obr. 7.

Závodný ELEKTRO
Lhotka 162
739 47 Kozlovice, okr. Frýdek-Místek
tel.: 0658/68 64 88, 0606/72 31 50, 0602/53 81 80, 0602/71 33 20
fax: 0658/68 64 89
e-mail: zavodny@iol.cz
http://www.zavodny.cz