časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Regulační a monitorovací systémy čtvrthodinového maxima

|

číslo 4/2002

Amper 2002

Regulační a monitorovací systémy čtvrthodinového maxima

V současné době používá firma Závodný ELEKTRO dva typy regulačních a monitorovacích systémů: HMP64m a HMP88 Mitsubishi. Oba typy umožňují zadávání plánovaných a monitorování skutečných odběrových diagramů. Lze je proto doporučit všem oprávněným zákazníkům a regionálním obchodníkům s elektrickou energií pro kontrolu hodinových odchylek elektřiny v reálném čase v rámci uzavřených krátkodobých smluv na dodávku nebo odběr elektřiny. Základní předností těchto zařízení je možnost aktivního ovlivňování sjednaného odběrového diagramu na trhu s elektřinou a podpora odběratelské disciplíny v celé bilancované oblasti.

Obr. 1. Obr. 2.

Energetický software pro PC – WINREG

Jedná se o oboustranně komunikující obslužný software, převzatý z osvědčeného regulačního systému. Pracuje v prostředí Windows 95/98/NT i v síťovém provozu. Je vytvořen tak, aby nebylo potřebné do počítače instalovat žádné komunikační karty. Pro veškeré propojení je využit COM 1(2) – RS-232. Proto je možné použít jakékoliv PC s minimální konfigurací 486/40 a instalací Windows 95. Počítač je možné připojit přes převodní jednotku RSC kdekoliv na linku anebo přímo k modulu HMP přes rozhraní RS-232. Základní okno programu může tvořit např. schéma podniku, kde je zobrazen stav regulace přímo na jednotlivých vývodech. Zobrazená podružná měření mohou průběžně indikovat momentální odebraný výkon. Program umožňuje vizualizaci on-line, dálkové nastavování, detailní archivování průběhu odběrů na hlavním elektroměru i na podružných elektroměrech a zobrazení provedených regulačních zásahů. Zobrazuje schémata, grafy a tabulky spotřeby elektrické energie i výkazy pro rozvodné závody (obr. 1).

Vizualizace on-line

Na počítači lze sledovat okamžité hodnoty hlavního odběru i podružných měření (obr. 2). Samozřejmostí je zobrazení účiníku a stavu jednotlivých regulačních stupňů (zapnuty nebo vypnuty). Graficky je znázorněn odběr hlavního měření vůči sjednanému a technickému čtvrthodinovému maximu.

Obr. 3. Obr. 5.

Dálkové nastavování

Programem WINREG lze nastavovat celý regulátor. Prostřednictvím jednotlivých oken se jednoduchým způsobem nastaví regulační křivky (Pmax), konstanty jednotlivých vstupů (regulátoru i dalších vstupních jednotek), regulační stupně a taktéž komunikace s ostatními expandéry. Podle potřeby lze regulovat jednotlivé spotřebiče „ručně“ přímo z PC (obr. 3). Tento způsob regulace je nadřazen automatické regulaci!

Obr. 1.

Archivace dat

Po spojení regulátoru s PC se automaticky začnou načítat nenačtená data z regulátoru do PC. V programu je lze zpracovat do tabulek (obr. 4) nebo do grafů (obr. 5). V grafech jsou hodnoty čtvrthodinového maxima, podružných měření, účiník, ale také jednotlivé regulační zásahy s délkou doby regulace. Veškerá data je možné převést do souboru „txt“ a pak je dále zpracovávat např. v Excelu.

Speciální programy

Pro některé provozy jsou programy upraveny přímo v regulátorech podle požadavků odběratele. Tak je tomu v případě systému HMP64m.

Jde o speciálně upravený monitorovací systém HMP64m pro součtové měření. Umožňuje monitorovat dvě samostatná fakturační měření (kW·h, kvar ind., kvar kap.) a dále je zpracovávat. Výsledkem jsou tři samostatné odběrové diagramy (dvě samostatná měření a jejich součet).

V případě zájmu o bližší informace mohou zájemci ve dnech 9. až 12. dubna 2002 navštívit stánek firmy Závodný ELEKTRO na veletrhu AMPER, hala 1, sektor D, stánek č. 33.

ZÁVODNÝ ELEKTRO
Lhotka 162
739 47 Kozlovice
okres Frýdek.Místek,
tel.: 0658/68 64 88, 0606/72 31 50
fax: 0658/68 64 89
e-mail: zavodny@zavodny.cz
http://www.zavodny.cz