časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

REGBIE+ podpoří obchod s biomasou

|

V lednu 2007 byl zahájen projekt Regionální bioenergetické iniciativy vedoucí k růstu evropského trhu s teplem vyrobeným z biomasy, jehož oficiální zkratka je REGBIE+. Projekt probíhá v rámci evropského programu Inteligentní energie pro Evropu (IEE). Celková doba jeho trvání je naplánována na 30 měsíců a spolupracovat na něm bude čtrnáct organizací z dvanácti evropských zemí. Koordinátorem projektu je německá firma target GmbH z Hannoveru. Českou republiku zastupuje občanské sdružení Energy Centre České Budějovice.
 
Nejrozšířenějším obnovitelným zdrojem energie v zemích EU využívaným pro vytápění je biomasa v mnoha rozličných formách. REGBIE+, projekt zaměřený právě na biomasu, má tyto hlavní cíle: podpora dosažení stanovených cílů akčního plánu EU Biomasa, podpora regionálních aktivit směřujících ke zvýšení podílu biomasy na vytápění, odstranění technologických i netechnologických překážek na trhu s biomasou, podpoření rozvoje regionálních trhů s biomasou, zvýšení obecného povědomí o možnostech využití biomasy.
 
Po technické stránce se bude REGBIE+ zaobírat zejména kotli na spalování pelet, výtopnami s tepelným výkonem větším než 150 kW využívajícími dřevní štěpku a dřevní odpad a také kogeneračními jednotkami na bázi biomasy.
 
Cílovými skupinami projektu jsou regionální politici, investoři a klíčové firmy na trhu s tepelnou energií, dále instalační firmy a dodavatelé paliva a rovněž široká veřejnost, školy, majitelé rodinných domů atd.
 
Pracovní program projektu je koncipován v několika liniích. Jeden velký oddíl se zaobírá regionální politikou, službami a jejich podporou využívání biomasy. Půjde v něm o snahu zavést politiky v regionech do procesu této podpory, pokud možno i v podobě politického dokumentu jasně stanovujícího cíle a záměry podpory. V další části se bude projekt více soustřeďovat na širokou veřejnost (na soukromé osoby jako potenciální investory do zařízení na spalování biomasy – pelet, štěpky atd.) a na spolupráci zejména se školami.
 
Veškeré informace o chystaných akcích v České republice v rámci projektu REGBIE+ lze nalézt na stránkách www.eccb.cz a širší informace v angličtině také na www.regbieplus.eu