časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Redakce – garant, nebo moderátor odbornosti časopisu?

|

číslo 1/2003

Elektrotechnické fórum

Redakce – garant, nebo moderátor odbornosti časopisu?

Ing. Jiří Kohutka,
šéfredaktor ELEKTRO

1. Odpovědnost

Redakce časopisu ELEKTRO má ve svém štítu podtitul „odborný časopis„. Odborný ve smyslu kvalifikovaný, vycházející z osvědčené praxe, garantovaný výsledky základního i aplikovaného výzkumu. Každý, kdo až doposud vstoupil do role přispěvatele časopisu ELEKTRO, je (nebo byl) buď kvalifikovaný odborník, nebo je to praxí ostřílený profesionál, či přísluší k oboru vědy a výzkumu. Mnozí z našich autorů jsou navíc svým zaměřením modifikováni do dalšího, jistě také kvalifikovaného oboru, a to do oboru obchodu a marketingu. Pro každého z autorů je typ výše uvedeného zaměření nepsanou povinností. Není však jeho povinností být „autorem„, být „pisatelem„ nebo řekněme „spisovatelem„. To, že se jím pravidelně nebo nárazově stává, je dobrovolná vůle každého z nich a tato skutečnost se odvíjí od schopnosti toho kterého jednotlivce projevit se psaným projevem a chutí (resp. potřebou) vyjádřit svůj poznatek a své stanovisko.

Obr. 1.

Ruku v ruce se schopností být „autorem„ jde atribut být za svůj příspěvek plně zodpovědný. Autor je zodpovědný za svou ochotu veřejně se prezentovat, ale také za věcnou správnost obsahu svého příspěvku. Nezříkáme se jako redakce za „přistoupení“ k autorově zodpovědnosti, chceme však být s autorem spoluzodpovědni v první řadě manažersky, tedy „zařízením, zorganizováním a předáním„ jeho vkladu ostatním.

2. Odbornost

Hlavním účelem a posláním časopisu ELEKTRO je být informativním, poučným i poutavým pojítkem mezi čtenáři z elektrotechnického terénu a autory-odborníky, majícími schopnost se vyjadřovat. Je naším redakčním úkolem nacházet a zpracovávat témata, oslovovat autory, pečovat o odbornou úroveň příspěvků.

V redakci ELEKTRO přijímáme, ale také tvoříme články, snažíme se být filtrem jejich odborné úrovně, nejsme však vysloveným cenzorem. Více než garantem odbornosti přicházejících příspěvků se cítíme být jejich moderátorem ve smyslu „udílení slova, poskytování prostoru„. Naše měřítka pro stanovení potřebné úrovně odbornosti jsou nastavena průběžnými konzultacemi s autory, lektory a redakční radou a také zkušeností. Do značné míry však odborná úroveň článků v ELEKTRO reflektuje odpovídající úroveň v oboru elektrotechniky obecně.

Je naší snahou a povinností poskytovat příspěvkům maximální redakční odborný „servis„ – v případě nutnosti lektorování nezávislým odborníkem, odbornou redakční editaci, jazykovou úpravu, grafické ztvárnění, autorskou korekturu. Přesto si ale dovolujeme nepřebírat stoprocentní odpovědnost za věcnou správnost obsahu příspěvků. Ta leží vždy na autorovi, a to i přes uvedení jeho příspěvku v některém z titulů našeho vydavatelství.

Vzhledem k naší elektrotechnické kvalifikaci jsme samozřejmě schopni mnohé odborně posoudit, doplnit, zkorigovat nebo dotvořit. Jsme také schopni se na příspěvek podívat očima čtenáře. Ale vyhovět požadavku odbornosti jsme schopni především za předpokladu, že odborníky budou naši autoři.

3. Fórum

Rubrika „Elektrotechnické fórum„ je prostor vymezený pro volné předkládání názorů, připomínek a vyjádření téměř všeho druhu těmi, kteří mají chuť a odvahu (nebo alespoň jedno z uvedeného) se přiměřeným způsobem veřejně projevit.

„Přiměřenost„ v sobě zahrnuje vstřícnost, snahu o dorozumění, hlas pro sjednocení. Je vítán každý hlas, každý názor, který nás všechny svou případnou příkrostí kultivuje nebo který vyvolává přínosnou polemiku.

„Řízenost„ této rubriky redakcí spočívá pouze v posouzení, zda sdělovaný příspěvek natolik souvisí s tématem elektrotechniky, že by mohl být přínosem nebo pobavením i pro ostatní odbornou veřejnost.

Autor příspěvku do „fóra„ hovoří sám za sebe. Nemusí složitě hledat pojmy a souvislosti, zvažovat je a formulovat, tak jak by to dělal v případě autorství článku.

Názory uvedené v rubrice „Elektrotechnické fórum„ nemusejí reflektovat názory a přístup redakce, nemusejí být v souladu s jejími postoji, mohou dokonce figurovat v jejich protikladu. V případě této rubriky chce být redakce nestranným poskytovatelem možnosti mediálního prostoru pro všechny, kdo jsou ochotni se veřejně vyjádřit. Neznamená to však, že se redakce s názorem přispěvatele ztotožňuje.

Předmětem názorů a stanovisek účastníků fóra by měly být především problémy a jevy spojené co možná nejtěsněji s elektrotechnikou. Mohou to ale být i situace, problémy nebo názory s oborem elektrotechniky spjaté volněji, které se však svou obecnou platností mohou dotýkat všech, tedy také elektrikářů.

Takto stanovený rámec problematiky není odkazem na oblast elektrotechniky nijak vážněji omezen, protože technická, odborná, spotřebitelská i legislativní stránka věci je až nepříjemně široká. Právě tato šíře, spletitost nebo, chcete-li, i protichůdnost vyvolávají potřebu otevřené, živé platformy pro sdělování a vyjadřování.

Zcela logicky se „Elektrotechnické fórum„ má zabývat záležitostmi, které by pro svou aktuálnost měly zajímat většinu, nebo alespoň velkou část odborné veřejnosti. Zároveň mohou upozorňovat a poukazovat na věci rašící latentně, pod povrchem aktuální pozornosti, které na svou příležitost teprve čekají.

Rubrika „Elektrotechnické fórum„ ani přes svou otevřenost není určena pro vulgárnosti, kverulanty, falešné sobectví nebo pro snahu rozdělovat.