časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Recenze: Na vysokých školách není smutno

|

číslo 6/2002

Odborná literatura

Recenze: Na vysokých školách není smutno

Ing. Emil Širůček

Za svou schopnost číst většina z nás vděčí veřejné instituci zvané škola. Čteme-li si dokonce v odborné publikaci, dá se předpokládat, že po základním školním vzdělání nás zasáhlo i vzdělání odborné. Většině z nás se vybavují více či méně podrobné vzpomínky na školní léta, i když si třeba za nic na světě nevzpomeneme, co bylo předevčírem k obědu. Ty vzpomínky bývají zpravidla směsicí humoru a psychických traumat ze zkoušení, kterým vždycky končívá období bohorovného studentského užívání volnosti, studování dlouho do noci, studentské recese, chození v páru i v tlupě, nestíhání termínů pro odevzdání nejrůznějších úkolů atd.

Je skoro pravidlem, že právě ta nepříjemná složka studií s odstupem času pozbývá na palčivosti a je zatlačována někam k prahu paměti složkou vyvolávající úsměv, dojetí a nostalgii. Pobaví nás humorná osobní vzpomínka na kolegy studenty, na pány profesory, docenty a asistenty, ale i historka, která se traduje mezi několika generacemi studentů.

Je zajímavé, že o profesorech inženýrského studia toho v naší literatuře najdeme jen velmi málo v porovnání třeba s lékaři. A přitom i dějinami vysokých škol technického směru defilují výrazné osobnosti, které vedle své odbornosti, náročnosti a přísnosti nepostrádají humorný nadhled či prostý smysl pro legraci. Tuto skutečnost demonstruje knížka Technika v županu, kterou sestavila jedna ze zmíněných osobností – bývalý student, asistent a zasloužilý harcovník několika kateder – prof. Ing. Václav Černý, CSc. Za pomoci několika spoluautorů, jejichž společnými znaky jsou studentská nebo i profesorská léta strávená na některé z našich vysokých škol technického zaměření, vznikla sbírka anekdotických historek, které čtenářům přiblíží, že paralelně se seriózní a vysoce odbornou stránkou školního života existuje množství jednotlivých i společných lidských příběhů, které celou serióznost technického vzdělávání sice odlehčují, ale neznevažují.

Ten, kdo nikdy nechodil na vysokou školu, možná dojde k názoru, že už pro tu legraci by to snad bývalo stálo za to. Ten, kdo se v knížce v nějaké podobě najde, ať nesmutní nad tím, oč ho čas připravil. Změnily se jen postavy, legrace zůstává.

Černý, V.: Technika v županu. Praha, FCC PUBLIC 2002. 96 stran, formát A6, brožovaný výtisk, doporučená cena 63 Kč.