časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Recenze: Hruška, K.: Metodika a praxe řízení jakosti podle systému ISO 9000

|

Elektro 2/2000

Hradec Králové, Hakel 1997. 149 str., 17 obr., 7 tab., 9 příloh.

Recenze:
Hruška, K.: Metodika a praxe řízení jakosti podle systému ISO 9000

Kniha se zabývá aktuální problematikou řízení jakosti podle systému mezinárodních norem ISO 9000. Je rozvržena do čtrnácti kapitol a devíti příloh.

V úvodních kapitolách je vysvětlen význam kvality výroby a výrobku jako faktoru zvyšujícího konkurenceschopnost, jsou vysvětleny pojmy jakosti a spolehlivosti a je zachycen vývoj požadavků na jakost, jak se vyvíjel od padesátých let našeho století.

V dalším textu je stručně zhodnoceno posuzování jakosti ve světě. Vyzdvižena je zejména příslušná praxe v Japonsku, kde systém řízení jakosti dosáhl nevětšího rozvoje.

Nejrozsáhlejší je kapitola věnovaná podmínkám evropské spolupráce při posuzování jakosti. Je zde popsána struktura, činnosti a předpisy užívané v EU. Pozornost je ale věnována i legislativě řízení jakosti v ČR. Jsou rozebírány naše již platné či připravované zákony (zkušebnictví, kompatibilita, technické požadavky na výrobky, tzn. posuzování shody, povinnosti výrobců a dovozců apod.).

Závěrečné kapitoly jsou věnovány základním principům třídění a užití norem řady ISO 9000, tzn. směrnici ČSN ISO 9004 (01 0324) – řízení jakosti a prvky systému jakosti, a operativních norem ČSN ISO 9001, 9002 a 9003.

Posuzování shody s technickými specifikacemi, včetně podrobného popisu vytvořených postupů a kritérií, je předmětem samostatné kapitoly (certifikace, shoda prohlášením výrobce atd.). Závěrečná kapitola je věnována otázkám, co a jak hodnotit podle norem řady ČSN ISO 900X, aby bylo zabezpečeno řízení jakosti.

Kniha zpracovává problematiku přehledně a srozumitelně, využívá často grafického a tabelárního znázornění různých procesů. V době vrcholící přípravy ČR na vstup do EU je vhodnou pomůckou nejen pro odborné pracovníky, kteří se zabývají řízením jakosti profesně, ale i pro řídící a vedoucí hospodářské pracovníky vůbec. Lze ji doporučit i studentům odborných a vysokých škol jako vhodnou pomůcku ke studiu.