časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Recenze E = mc2

|

číslo 12/2003

odborná literatura

Recenze E = mc2
Životopis nejslavnější rovnice na světě

Obr. 1.

autor: David Bodanis
překlad: Jan Placht
rozsah: 280 stran, 20 ilustrací
cena: 265 Kč
vydání: 22. 9. 2003 (poprvé vyšlo 15. 5. 2002), řada Aliter

E = mc2 – tuto bezmála sto let starou Einsteinovu formulaci vztahu mezi hmotou a energií zná skoro každý, jen málokdo však má přesnější představu o tom, co doopravdy vyjadřuje.

Kniha Davida Bodanise není „teorií relativity pro začátečníky„ – je to počin „popularizace vědy„ a navíc takřka detektivní příběh moderní fyziky.

Kdo se však nespokojí s „popularizací“, pro toho je v publikaci připraveno množství odkazů na „vědečtější“ zdroje informací, komentovaný výběr z další četby a slovníček pojmů a jmen osobností, které se problematikou jaderné fyziky zabývaly, s dovětky k jejich dalším osudům.

Autor používá neobvyklou metodu výkladu: rozebírá jednotlivé složky slavné rovnice a za nimi stojící pojmy (energie, rovnost, hmota atd.) a na tomto pozadí představuje bouřlivý rozvoj moderní fyziky posledních století, její zásadní dopady na život naší civilizace, ať již jde o televizní obrazovku nebo o dramatický závod Hitlerova Německa a Spojených států o výrobu první atomové pumy.

Stranou však nezůstávají ani hlavní aktéři dramatu, špičkoví fyzici a přírodovědci posledních tří století, kteří měli na formulaci a výkladu uvedené rovnice hlavní podíl. Pestré a dramatické životní osudy vědců, od Faradaye přes Einsteina po Hoylea, knihu stmelují do tak kompaktního útvaru, že se od ní čtenář nedokáže odtrhnout.

Nakladatelství Dokořán s. r. o.
ul. Kováků 788/10
150 00 Praha 5
tel.: 251 560 328
tel./fax: 251 560 187
e-mail: dokoran@dokoran.cz
http://www.dokoran.cz