časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Radiomodemy ADCON při rekonstrukci technologických celků

|

číslo 7/2002

Inovace, technologie, projekty

Radiomodemy ADCON při rekonstrukci technologických celků

(firemní článek FCC Průmyslové systémy)

O malých a levných radiomodemech ADCON byl zveřejněn článek již v loňském červencovém čísle Sdělovací techniky. Jde o radiomodemy s dosahem do 1 km pracující v pásmu 433 MHz, které lze instalovat bez jakýchkoliv administrativních procedur, neboť mají od ČTÚ generální povolení pro provoz na území ČR.

Častým využitím těchto radiomodemů je zřizování nových komunikačních kanálů při rekonstrukci různých technologií. Typickým příkladem je např. rekonstrukce čističky odpadních vod. Čeřicí a usazovací nádrže byly původně vybaveny pouze mechanickými hrably s elektrickým pohonem bez dalšího měření nebo ovládání. Při inovaci řídicího systému byla každá nádrž vybavena vlastním jednoduchým PLC pro lokální řízení čisticího procesu. Tím vyvstala potřeba přenosu dat z těchto nezávislých technologických celků do centrálního velínu čističky. K nádržím však byly přivedeny pouze silové kabely pro napájení motorů. Vzhledem k rozlehlosti areálu a úpravě prostoru (beton, trávníky apod.) by dodatečné pokládání datových kabelů bylo značně nákladné. Investor po dohodě s projektantem zvolil bezdrátový přenos.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Protože se z hlediska rádiového přenosu jednalo o poměrně krátké vzdálenosti (do 300 m) a postačovala jen nízká komunikační rychlost, byl použit nejjednodušší model radiomodemu ADCON RFM-433 LC (obr. 1). Rádiová síť je konfigurována jako transparentní, adresování jednotlivých PLC je řešeno softwarově. Použít nejlevnější model bylo možné i z toho důvodu, že radiomodemy jsou spolu s PLC uzavřeny v uzavřených rozvodnicích. Jestliže by bylo nutné radiomodem instalovat v otevřeném prostoru, musel by být použit model RFM-433 MC Pro IP v krytí IP65 (obr. 2).

Obr. 4.

Pro aplikace v obtížnějších přenosových podmínkách (překážky v přímé viditelnosti, delší vzdálenost) je určena externí anténa (obr. 3). Jde o všesměrovou pasivní anténu se stejným jmenovitým ziskem, jaký má vestavěná prutová anténa. Externí anténa splňuje podmínky generálního povolení, její výhodou je lepší přizpůsobení obvodům vf radiomodemu a tím i lepší celková citlivost. Obr. 3 ukazuje anténu na kovovém výložníku pro montáž na zeď. V případě použití externí antény je vhodné navrhnout celé uspořádání tak, aby byla délka svodu vf co nejkratší a výhody externí antény nebyly eliminovány zvýšeným útlumem ve svodu.

Důvodem pro použití radiomodemu nemusí být pouze náklady na položení kabelu. Radiomodem je vhodný i pro spojení s mobilními částmi technologie, jako je např. jeřábová kočka nebo jsou jiné pohyblivé a otočné, popř. rotující části strojů.

Obr. 5.

Při různých rekonstrukcích lze často s výhodou využít i vestavěné analogové a digitální vstupy radiomodemů ADCON RFM-433 Pro. Tyto radiomodemy jsou vybaveny jedním analogovým vstupem, jedním programovatelným analogovým vstupem nebo výstupem a šesti programovatelnými digitálními vstupy nebo výstupy. V úvahu přicházejí dvě možnosti použití:

  • kopírování vstupu na výstupy, jak ukazuje obr. 4a. Zde se využívají analogové a digitální vstupy řídicího systému (PLC), na které se prostřednictvím rádiového přenosu kopírují hodnoty analogových i digitálních vstupů a výstupů z technologie. Výhodou je, že PLC nemusí mít žádnou komunikační linku a není třeba upravovat řídicí program PLC, který pracuje s lokálními vstupy a výstupy. Tento způsob je vhodný tam, kde je většina signálů připojena lokálně a pouze některé z nich se připojují pomocí radiomodemu;

  • druhý způsob ukazuje obr. 4b. Zde se vzdálený radiomodem využívá zároveň jako jednotka vzdálených vstupů a výstupů, se kterou PLC komunikuje pomocí sériové linky RS-232 nebo RS-485. Zde je třeba přímo programovat převzetí hodnot v digitálním tvaru prostřednictvím komunikačního kanálu. Výhodou však je, že využitím adresace radiomodemů lze vytvářet i rozlehlé sítě vzdálených vstupů a výstupů.

Radiomodemy ADCON jsou chybějícím a často potřebným mezistupněm mezi rádiovou technologií krátkého dosahu (Bluetooth) a radiomodemy, pro které je nutné získat individuální povolení k provozu spolu s přidělením kmitočtu. Přitom radiomodemy řady ADCOM MC umí např. i retranslaci a provoz v rádiové síti.

Technické údaje radiomodemů ADCON a instalační uživatelské příručky mohou zájemci nalézt na internetových stránkách firmy FCC Průmyslové systémy www.fccps.cz. Protože instalování rádiové linky nebo sítě většinou vyžaduje testování v reálném prostředí, zapůjčuje firma FCC Průmyslové systémy svým zákazníkům a partnerům po dohodě bezplatně zařízení pro individuální zkoušky. Informace o této možnosti i jakoukoliv další technickou nebo obchodní informaci o radiomodemech ADCON si lze vyžádat v kterékoliv kanceláři firmy FCC Průmyslové systémy s. r. o.

(firemní článek FCC Průmyslové systémy)

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: (047) 277 41 73, fax: (047) 277 21 15
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: (05) 43 21 56 54, fax: (05) 43 21 56 55
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: (02) 66 05 20 98, fax: (02) 68 80 819