časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Rádio všude, kam se podíváš

|

číslo 5/2005

Rádio všude, kam se podíváš

Ing. Pavel Mony, ABB s. r. o., Elektro-Praga

Rozvoj audiovizuální techniky přináší novinky i do oblasti elektroinstalačního materiálu. K sortimentu pasivních prvků určených k zakončení rozvodů audio- a videosignálu tak přibývá sada přístrojů pod názvem AudioWorld pro rozvod zvukového signálu.

Obr. 1.

Obr. 1. Schéma zapojení systému AudioWorld

Základní prvky

Základními stavebními prvky jsou dvoukanálová ústředna s tunerem FM (frekvenční modulace) a vstupem pro externí zdroj signálu, dva typy zesilovačů, dva typy reproduktorů a různé doplňky. Přístroje jsou zapojeny do tzv. audiosběrnice, která je tvořena osmižilovým kabelem.

Kryty přístrojů jsou nabízeny v designových řadách Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive®.

Obr. 2. Zesilovač AudioWorld v řadě Element®
Obr. 6. Reproduktor o výkonu 2 W je velký pouze jako vypínač
Obr. 7. Reproduktor pro vestavnou montáž

Obr. 2. Obr. 6. Obr. 7.

Konstrukce audiosběrnice

Celá audiosběrnice je tvořena několika komponentami. Hlavním prvkem je osmižilový kabel, vodič s rozměry 4 × 2 × 0,8 mm2 nebo 4 × 2 × 0,6 mm2. Obr. 3. Druhému typu odpovídá kabel UTP (unshielded twisted pair – nestíněná kroucená dvoulinka – pozn. red.), Cat 6, jejichž rozměr je AWG 23. Délka mezi ústřednou a posledním zesilovačem (obr. 1) je pro silnější kabel asi 100 m, u slabšího vodiče je tato vzdálenost asi 50 m. Po tomto kabelu je přenášeno napájení zesilovačů 15 V DC (SELV), oba dva audiokanály a dva řídicí signály – jeden pro volbu rozhlasové stanice a druhý jako kanál pro interkom (komunikační síť prostorově omezená, umožňující oboustrannou komunikaci mezi účastníky sítě – pozn. red.). Nedílnou součástí je osmipólová komunikační zásuvka, fungující jako propojovací místo mezi ústřednou a audiosběrnicí.

Obr. 4.

Obr. 3. Ústředna s FM tunerem
Obr. 4. Zesilovač a spínač v řadě solo®

Ústředna s tunerem FM – jádro systému

Hlavní součástí ozvučovacího systému AudioWorld je ústředna s tunerem FM (část přijímače, která zpracovává přijímaný signál – pozn. red.), která plní několik úkolů – obsahuje tuner FM a paměť pro osm naladěných stanic (obr. 3). Přístroj je vybaven anténním vstupem s konektorem IEC – lze tedy k němu připojit jednak dodávanou jednoduchou anténu nebo jej účastnickou šňůrou připojit k anténní zásuvce a získat tak velmi kvalitní signál. Přístroj je též vybaven dvěma konektory RCA (cinch), které jsou určeny k připojení externího zdroje zvuku a tvoří tak druhý kanál, jenž je přenášen po audiosběrnici. Proto je vhodné umístit ústřednu poblíž ostatní audio- a videotechniky. Poslední důležitou funkcí je napájení připojených zesilovačů.

Zesilovač velký jako vypínač

Každá ozvučovaná místnost je vybavena tímto ovládacím prvkem, který opět sdružuje několik funkcí – hlavní z nich je vypnutí a zapnutí zesilovače. Pod tímto tlačítkem je schována ještě funkce Sleep, která se aktivuje přidržením tlačítka on/off na dobu asi 5 s. Po uplynutí časového intervalu 30 min se zesilovač sám vypne. Další dvě tlačítka slouží pro ovládání hlasitosti, poslední dvě tlačítka pro ovládání kanálů. Tlačítkem AUX – FM se volí poslech mezi kanálem s rozhlasem a kanálem z externího zdroje. Tlačítkem PROG se přepínají rozhlasové stanice z paměti ústředny (obr. 4).

Obr. 5.

Obr. 5. Připojovací svorky zesilovače

Druhá verze zesilovače s funkcí interkom obsahuje ještě dva další ovládací prvky. Tlačítko CALL aktivuje funkci interkom, tzv. síťové volání, tlačítko označené škrtnutým reproduktorem je pro funkci Nerušit. Zesilovače mohou pracovat v režimu mono nebo stereo, režim se nastavuje na spodní straně přístroje jednoduchou propojkou (obr. 5).

Reproduktory

V nabídce jsou dva typy reproduktorů, z nichž menší je opět velký pouze jako vypínač (obr. 6). Lze jej instalovat do běžných krabic pod omítku a používají se pro něj kryty stejné jako na zesilovače. Výkon reproduktoru je 2 W (RMS), frekvenční rozsah 150 až 16 000 Hz.

Pro větší vestavné reproduktory je ideální umístění ve stropním podhledu. V nabídce je typ o výkonu 6 W (RMS), s frekvenčním rozsahem 50 až 11 000 Hz. Impedance obou typů je 16 (obr. 7).

Obr. 8.

Obr. 8. Zapojení maximální varianty systému AudioWorld

Existuje i možnost připojit externí reproduktory pomocí reproduktorových zásuvek.

Další příslušenství

Kromě montážního příslušenství k vestavným reproduktorům je důležitou součástí přídavný napájecí zdroj. Je určen k rozšíření počtu ozvučovaných míst, a tím i ke zvětšení rozsahu celého systému (obr. 5). Napájecí zdroj je připojen k audiosběrnici svokami + a – . Připojeným kontaktem R1 je ovládáno spínání zdroje a jeho odpojení v době nečinnosti celého systému.

Použití AudioWorldu

Možnosti využití systému AudioWorld jsou široké, zde je pouze stručný výčet aplikací, které si zasluhují pozornost:

  • rodinné domy,
  • byty,
  • penziony a hotely,
  • restaurace a kavárny,
  • kancelářské prostory,
  • čekárny lékařů (ordinace),
  • rehabilitační pracoviště,
  • autosalony,
  • butiky, prodejny a malé provozovny.

Přístrojová řada AudioWorld rozšiřuje vybavení v designových řadách Element®, Time®, solo®, alpha nea® a alpha exclusive®. Doplňuje tak sortiment spínačů, stmívačů, žaluziových spínačů, termostatů atd. S přístroji ABB je možné ovládat nejen světlo, ale i zvuk.

ABB s. r. o., Elektro-Praga
Resslova 3
466 02 Jablonec nad Nisou
tel.: 483 364 111
fax: 483 312 059
e-mail: epj.jablonec@cz.abb.com
http://www.abb-epj.cz